Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kauza Vrbětice: Zeman zmínil ruského Pata a Mata. A ostrá kritika prezidenta po projevu

Aktualizováno -
25. dubna 2021
16:00
Autor: trm, for, ČTK, kal, simao - 
18. dubna 2021
07:55

Českem dál otřásá skandál. Do konce května má odjet 63 Rusů s rodinami. Podle Moskvy na ambasádách zůstane sedm diplomatů, 25 administrativně technických pracovníků a 19 zaměstnanců najatých na místě. Těch má česká ambasáda kolem 110 a bude je muset výrazně seškrtat, podle resortu jde o komplikaci. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vypracovat seznam „nepřátelských zemí“, jejichž diplomatická zastoupení v Rusku budou mít omezenou možnost zaměstnávat místní síly. Český prezident Miloš Zeman v neděli vystoupil s projevem a následně v rozhovoru v Partii na CNN Prima News. Schytal kritiku mj. za chování k moderátorce Terezii Tománkové.

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Rusko a výbuchy ve Vrběticích
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
6:30
5. 5. 2021

Pěkné středeční ráno, vítejte zpět u online zpravodajství o pokračování vrbětické kauzy a roli vicepremiéra Jan Hamáčka (ČSSD).

V úterý téma probírali za zavřenými dveřmi i poslanci, pozvali si k tomu i šéfy tajných služeb, aby je ale nakonec ani nepustili ke slovu. Jednání skončilo blamáží, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman jako jeden z jeho hostů - a účastníků schůzky 15. dubna na ministerstvu vnitra - uvedl, že se za jednání poslanců stydí.

Téma údajné směny kauzy s Rusy za milion dávek vakcíny Sputnik V a pořádání summitu ruského a amerického prezidenta v Praze, bude živé i dnes. Hned na 8:30 svolala tiskovou konferenci ČSSD. Bez vicepremiéra Jana Hamáčka.

23:00
4. 5. 2021

Přinášíme stručný souhrn toho, co v kauze Vrbětice přinesl dnešní den:

  • Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) chtěl podle serveru Seznam Zprávy při své nedávné neuskutečněné cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik.
  • Hovořil o tom podle serveru 15. dubna na schůzce, které se zúčastnili velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Beroun a policejní ředitel Jan Švejdar. Na závěr dorazil také žalobce Pavel Zeman.
  • Hamáček informace důrazně popřel, zpráva serveru Seznam Zprávy je podle něj plná lží a spekulací. Uvedl, že v žádném okamžiku se neplánoval „jakýkoliv výměnný obchod s Ruskem“. „Tyto ničím nepodložené spekulace poškozují zájmy České republiky a nahrávají zájmům cizí moci,“ řekl.
  • Nejvyšší státní zástupce sdělil ČTK, že při schůzce s Hamáčkem nenabyl dojmu, že by chtěl vicepremiér kauzu Vrbětice ukončit. „K obsahu schůzky mohu říct pouze to, že v době mojí přítomnosti se řešila koordinace dalšího postupu státu v této kauze, ať už z hlediska trestního řízení, bezpečnosti a mezinárodního dopadu,“ sdělil. „Rozhodně jsem během schůzky nenabyl dojmu, že by pan vicepremiér Hamáček byl ten, kdo by chtěl kauzu jakýmkoliv způsobem utlumit nebo ukončit,“ doplnil.
  • Pokud by se informace o Hamáčkově plánu potvrdily, měl by vicepremiér podle některých opozičních stran rezignovat.
  • Mimořádným bodem se dnes zabývala Sněmovna. Na jednání kvůli tomu dorazili Šimandl, Beroun, ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, Zeman a Švejdar.
  • Sněmovna před projednáváním tajného bodu přerušila přenos ze sálu, pořizován nebyl ani stenozáznam. V sále nesměla být zařízení schopná záznamu, tedy ani mobilní telefony, notebooky či chytré hodinky.
  • Sněmovna jednala asi hodinu a půl bez výsledku. „Myslím, že jsem v tom svém projevu uvedl všechno, co jsem chtěl říct,“ řekl novinářům ve Sněmovně Hamáček. Diskuze podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška přerostla ve vzájemné osočování, podle Hamáčka byla korektní. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) novinářům řekl, že ho přístup opozice zklamal.
  • ČSSD bude podle poslance Ondřeje Veselého usilovat o to, aby Sněmovna debatu o kauze Vrbětice dokončila zítra.

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Aktuální dění a reakce na třaskavou kauzu budou Blesk Zprávy sledovat zase ve středu.

22:47
4. 5. 2021

Washington pracuje na organizaci summitu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem při červnové cestě šéfa Bílého domu Joea Bidena do Evropy. Reportérům to dnes řekl sám americký prezident. Prý doufá, že k setkání dojde. Podrobnosti o možném termínu nebo dějišti neuvedl. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ještě nedávno tvrdil, že nabídne, aby se summit konal v České republice. To ale bylo ještě před vypuknutím kauzy Vrbětice.

Putin navrhl Bidenovi rozhovor po slovech o zabijákovi. Chce ho v přímém přenosu
22:21
4. 5. 2021

Opoziční poslanci poukazují na to, že se za Hamáčka celý den přímo nepostavil premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády se nezapojil ani do diskuze ve Sněmovně. Dopoledne Právu řekl, že o žádné schůzce na vnitru neví. „Dozvěděl jsem se o tom z médií. Podle mě je dobře, že se cesta (do Moskvy) neuskutečnila,“ řekl k aktuální kauze. Nevyjádřil se ani na sociáních sítích, kde je obvykle velmi aktivní.

21:43
4. 5. 2021

ČSSD svolala na středeční ráno mimořádnou tiskovou konferenci k aktuální politické situaci. Je tak jasné, že řeč přijde na neuskutečněnou cestu jejího šéfa Jana Hamáčka do Moskvy. Tiskovky avizované na 8:30 se zúčastní místopředseda strany Roman Onderka, místopředsedkyně strany a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, předseda zahraničního výboru Ondřej Veselý a místopředseda výboru pro bezpečnost Jan Birke. Blesk Zprávy ji budou sledovat.

21:18
4. 5. 2021

Za verzi Jana Hamáčka (ČSSD) se postavil český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, který byl na utajené schůzce, na níž se měla probírat možnost vyměnění informací související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. „Já stojím za ministrem Hamáčkem,“ řekl serveru Deník N. Dál se k věci nechtěl vyjadřovat.

Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka
20:46
4. 5. 2021

ČSSD podle poslance Ondřeje Veselého trvá na tom, aby poslanci dokončili debatu k vrbětické kauze ve středu. Na twitteru ostře zaútočil na novináře Janka Kroupu, který s těmi aktuálními informace o Hamáčkově cestě do Moskvy odhalil. Obul se i do šéfky TOP 09 za její tvrdá vyjádření. „Trváme na tom, aby byl bod ke kauze Vrbětice zítra dokončen. Je nutné prokázat, že Janek Kroupa lže a Markéta Pekarová se musí omluvit za dnešní nechutné výroky,“ napsal Veselý na twitter.

20:24
4. 5. 2021

„Myslím, že jsem v tom svém projevu uvedl všechno, co jsem chtěl říct. Chronologicky jsem seřadil svoji činnost a aktivity od 7. dubna do posledních dní. Pokud tam jsou nějaké dotazy, jsem připraven na ně odpovídat. Ale kdo tomu rozumět chce, tak tomu rozumí, a kdo nechce, tak tomu neporozumí, ani když to vysvětlím třikrát,“ řekl novinářům ve Sněmovně Hamáček k tomu, co na plénu kolegům řekl.

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček
19:45
4. 5. 2021

„Vystoupení byla spíš politickou přehlídkou současné pravicové opozice, která z toho chtěla udělat téma, a bohužel argumenty, které používali, byly spíš k smíchu než k vážnému zamyšlení,“ řekl ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip.

19:27
4. 5. 2021

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) novinářům řekl, že ho přístup opozice zklamal. Souvisle podle něho vystoupil jen Hamáček, mluvil podle něho konstruktivně, pak následovaly krátké faktické poznámky. „O vysvětlení nikdo nestál,“ uvedl Vondráček. „Třeba Pavel Zeman jel z Brna, aby si tam na pár minut sedl a zase mohl odejít,“ podotkl. Záležitostí by se podle předsedy Sněmovny měly zabývat spíše výbory.

19:03
4. 5. 2021

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman řekl novinářům, že se styděl za to, jakým způsobem jednání Sněmovny probíhalo, a za způsob komunikace„Styděl jsem se za to, jak to probíhalo, za ten způsob komunikace. Bylo mi líto lidí, kteří od roku 2014 vyšetřují tuto trestnou činnost. Strávili na tom hodiny, týdny, měsíce času, dospěli jsme k nějakému řešení. Místo toho, aby se jim dostalo poděkování, a teď nehovořím o sobě, ale o policii, BIS, příslušném dozorovém státním zástupci, tak jsem byl přítomen nejapnému a nedůstojnému divadlu,“ řekl Zeman.

Na dotaz, zda by byl ochoten znovu dorazit na jednání Sněmovny k této záležitosti, uvedl, že o tom bude hodně přemýšlet. „Poněvadž jsem se opravdu dneska styděl. Za všechny lidi, kteří na kauze pracovali,“ dodal.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na tiskové konferenci po jednání vlády (19.4.2021)
18:45
4. 5. 2021

Hamáček je přesvědčený, že podobný článek slouží ruské straně. „V Rusku jsem byl za jestřába a byl jsem tam portrétován skoro jako ruský agend a teď po tom článku Janka Kroupy jsem tam jako velezrádce, kterého soudí vlastní národ,“  míní vicepremiér. „Samozřejmě, že to slouží Rusům,“ dodal. 

18:36
4. 5. 2021

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček ve vysílání ČT znovu odmítl pravdivost článku redakce Seznam Zpráv. Novinář Janek Kroupa podle Hamáčka nedoložil jediný důkaz o tom, že s účastníky schůzky mluvil o obsahu. 

„Ten článek je velmi závažný v obsahu, to, co je tam napsané, je opravdu velmi silná káva, nicméně, ten článek neobsahuje žádnou citaci, není tam žádná přímá řeč. Pan redaktor Kroupa tam tvrdí, že hovořil se všemi účastníky schůzky na ministerstvu vnitra, nicméně žádný zvukový záznam nepředložil, co je tam napsáno, je velmi silná káva. Není tam žádná přímá řeč,“ odmítá relevanci článku Hamáček. 

„Teď aktuálně dva z těch účastníků, kteří na té schůzce byli, ať nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a pan velvyslanec Pivoňka, se vyjádřili tak, že buď stojí za mnou, ve smyslu vyjádření pana velvyslance Pivoňky, nebo že na tom jednání nepadalo nic, co by vedlo k nějakému ututlání nebo zametení kauzy Vrbětice pod koberec. To bylo vyjádření Pavla Zemana,“ dodal. 

Pavla Zemana ani velvyslance Pivoňku Hamáček podle svých slov o podobné vyjádření ani o tom, aby nemluvili o obsahu schůzky, nežádal. 

18:27
4. 5. 2021

Podle novináře Janka Kroupy ze Seznam Zpráv mohli přizvaní šéfové zpravodajských služeb, policejní prezident i nejvyšíí státní zástupce do celé věci vnést dnes ve Sněmovně jasné světlo. „Oni se jich mohli zeptat, nevím proč to neudělali,“ řekl v rozhovoru pro ČT. 

Sám celou situaci, která se stala za zavřenými dveřimi Sněmovny, vnímá tak, že Jan Hamáček hrál jen o čas. „Získával jen čas,“ míní Kroupa. 

18:16
4. 5. 2021

„Uzavřené jednání PS přineslo jedinou podstatnou informaci - byla odložena volba Rady ČT. Což je první a nejspíš i poslední dobrá zpráva tohoto dne,“ popsal výsledek uzavřeného jednání šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Volba členů rady ČT měla být na programu v 18 hodin. 

18:13
4. 5. 2021

„Vystoupil Jan Hamáček, který popsal detailně den po dni, premiér se nedostal na řadu, vůbec se nedostal ke slovu, stejně tak ani jednoho z přizvaných hostů a vzali si (opoziční poslanci) čtyři hodiny přestávku,“ popsal průběh uzavřeného jednání pro Blesk Zprávy šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. 

Přestávku na jednání klubů si podle informací Blesk Zpráv vzal dvě hodiny klub ODS a dvě hodiny klub KDU-ČSL. „Vůbec nerozumím, proč obstruovali,“ dodal Faltýnek. 

I Faltýnek se kloní k variantě, že Seznam Zprávy mají článek nepodpoložený. „Kroupa lže,“ řekl doslova Faltýnek. 

 

18:02
4. 5. 2021

Uzavřená schůze Sněmovny o okolnostech zrušené cesty Jana Hamáčka do Moskvy skončila předčasně. Přizvaní šéfové zpravodajských služeb, policejní prezident ani nejvyšší státní zástupce nedostali prostor vystoupit. Před poslanci nevystoupil ani premiér Andrej Babiš. 

„Přiznám se, že jsem úplně nepochopil, co se stalo. Opozice si vzala přestávku, čímž znemožnila doprojednání toho bodu,“ řekl Blesk Zprávám po jednání předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. 

Ve svém vystoupení prý podrobně pospal okolnosti celé kauzy Vrbětice. Diskuse se podle svých nebál. „Jsme přesvědčen, že jsem schopen ty věci vysvětlit,“ dodal po jednání. 

„Proběhlo mé vystoupení, které bylo velmi obsáhlé, a pak byly nějaké faktické poznámky a když měl být dán prostor hostům, tak to bylo celé ze strany opozice ukončeno,“ popsal vicepremiér průběh jednání. 

Kdy se Sněmovna k celé věci vrátí, není v tuto chvíli zatím jasné. „Sněmovna je suverén. Ale netuším,“ netroufnul si odhadnout další postup. 

Debata byla ale podle Hamáčka korektní. „Žádné osobní útoky nepadaly,“ dodal. 

Pokud by se poslanci vrátili k diskusi v příštích dnech, mohou šéfové zpravodajských služeb i policejní prezident a nejvyšší státní zástupce dostat pozvánky do Sněmovny znovu. 

 

17:50
4. 5. 2021
!

Jednání Sněmovny o cestě Jana Hamáčka do Moskvy skončilo. Šéfové tajných služeb se podle informací Blesk Zpráv nedostali vůbec ke slovu.

16:37
4. 5. 2021

V blízkosti jednacího sálu Poslanecké sněmovny, kde poslanci projednávají okolnosti zrušené cesty Jana Hamáčka do Moskvy, nefunguje také wi-fi připojení. 

Projednávání mimořádného bodu na uzavřeném jednání by mělo být přerušeno v 17:30, aby se poslanci mohli připravit na hlasování o nových členech Rady ČT. 

 

16:31
4. 5. 2021

Poslanci  projednávají souvislosti zrušené cesty vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy za zavřenými dveřmi. V jednacím sále mohou být vedle členů komory a vlády ředitelé všech tří tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a Michal Koudelka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar.

Místopředseda dolní komory Vojtěch Filip (KSČM) seznámil poslance s pravidly neveřejného jednání. Technici přerušili televizní přenos ze sálu na vnitřním okruhu i na internetu. Z jednání nebude pořizován ani stenozáznam.

Poslanci se museli zbavit mobilů, počítačů i chytrých hodinek a všech nahrávacích zařízení

Jednání Poslanecké sněmovny o cestě Jana Hamáčka do Moskvy je neveřejné. Technici museli vypnout také přenos na internetu (4. 5. 2021)
16:21
4. 5. 2021

Poslanci jednali v minulosti na uzavřeném jednání hned několikrát. Níže přinášíme přehled vybraných jednání

  • 7. prosince 2000 - Poslanecká sněmovna na neveřejném jednání přijala rozhodnutí o zapojení České republiky do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO, což mimo jiné znamená, že letecké síly aliance se mohou podílet na obraně ČR a naopak české letectvo na obraně spojenců z aliance.
  • 19. prosince 2001 - Sněmovna schválila po téměř tříhodinovém uzavřeném jednání vyslání jednotky speciálních sil do operace pod mandátem Rady bezpečnosti OSN na území Afghánistánu, a také vyslání jednotek 6. polní nemocnice a 9. roty chemické, radiační a biologické ochrany v rámci česko-slovenského kontingentu v operaci Trvalá svoboda také v Afghánistánu.
  • 29. září 2006 - Sněmovna se zabývala únikem informací z takzvané Kubiceho zprávy. Z materiálů tehdy vyplynulo, že byli odposloucháváni politici, novináři, policisté a jeden lékař, a to včetně jejich rodinných příslušníků. Část jednání o úniku informací tehdy poslanci projednávali na uzavřené schůzi.
  • 16. dubna 2010 - Poslanci na jednání za zavřenými dveřmi potvrdili padesátitisícovou pokutu prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františku Dohnalovi za to, že Sněmovně neumožnil kontrolu hospodaření úřadu.
  • 12. února 2016 - Sněmovna na neveřejném jednání projednávala případ údajného úniku informací z Bezpečnostní rady státu. Únik informací se vztahoval k propuštění pětice Čechů zadržovaných v Libanonu, kteří byli podle médií vyměněni za Libanonce Alího Fajáda, o jehož vydání z Česka žádaly Spojené státy pro podezření z terorismu. Výměnu veřejně připustil tehdejší ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který kvůli tomu čelil tlaku k rezignaci. Na veřejnost navíc unikla i informace o údajné výši výkupného, které Česko zaplatilo za propuštění dvou dívek unesených už dříve v Pákistánu.
  • 27. března 2018 - Poslanci za zavřenými dveřmi diskutovali o situaci kolem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) . Sněmovna nakonec neschválila program mimořádné schůze, a poslanci se tak nezabývali okolnostmi snahy premiéra Andreje Babiše (ANO) zprostit funkce ředitele GIBS Michala Murína.
16:02
4. 5. 2021

Bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) přiliš nevěří, že by se z uzavřeného jednání Poslanecké sněmovny nevynesly inforamce ven.  V této souvislosti zmínil „kostelní drbny“. 

„Uzavřené jednání sněmovny mi připomíná uzavřené jednání libovolné farní rady. Všichni se zapřisáhnou mlčením a “kostelní drbny” to do rána roznesou po celé obci. Tak tomu bude i tentokrát při sněmovním rokování. Zítra si to všechno přečteme s odvoláním na 'důvěrné zdroje',“ reagoval Kalousek na svém twitterovém účtu. 

15:50
4. 5. 2021

Vedení státu není pevné, zmínil v pořadu Epicentrum generál Jiří Šedivý. „Jak je možné, že premiér nepodpoří svého vicepremiéra a vicepremiér svého premiéra?“ konstatoval.

Podle Šedivého se vláda může splést, ale měla by se podporovat. Šedivý se nyní obává především toho, že kredit ČR klesá, neobává se ale o naši bezpečnost. V ohrožení je především suverenita. „Pokud se to nevyřeší rychle a transparentně, vliv ČR je na cestě dolů,“ komentoval. 

15:48
4. 5. 2021

Sněmovna se chystá na neveřejné jednání o Hamáčkově cestě

  • Poslanci ve Sněmovně budou muset odevzdávat veškerou techniku, kterou mají na stole - a to i mobilní telefony, notebooky či chytré hodinky, upozornila kvůli neveřejnému jednání a informacích na stupni T (tajné) poslankyně Jana Černochová (ODS).
  • Pro neveřejné jednání bylo 166 poslanců, proti byli dva nezařazení, bod o Hamáčkově cestě byl potvrzen jako neveřejný.
  • Pořizovat se nebude smět ani těsnopisecký zápis, potvrdili poslanci hlasováním. Pro 159, proti 6 včetně 4 Pirátů. „Tím jsme vyřešili pracovníky Sněmovny,“ podotkl místopředseda PSP Filip.
  • Přítomni budou šéfové tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a ředitel BIS Michal Koudelka a také Pavel Zeman s policejním prezidentem Janem Švejdarem.
  • Schůze je na 15 minut přerušena, poslanci byli předtím poučeni, jak zacházet s utajovanými informacemi, kdy jsou povinni zachovávat mlčenlivost a nesmí umožnit přístup k informacím neoprávněné osobě.
15:43
4. 5. 2021

Odvolání ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) podle hosta dnešního Epicentra nemusí s kauzou Vrbětice zcela souviset. „Pan Petříček byl vždy prozápadně orientován a nebyly by tam problémy. Podle mě tam byly osobní vztahy, které nebyly optimální,“ uvedl generál Jiří Šedivý. 

Generál Jiří Šedivý hostem Epicentra 4.5.2021
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

panda82 ( 26. dubna 2021 09:54 )

a budete se stydět ještě víc za nového

vilda69 ( 26. dubna 2021 06:16 )

7vox7:

radkapatka2014 ( 25. dubna 2021 20:53 )

radkapatka2014 ( 25. dubna 2021 20:52 )

No a ?

kecamaprotiviru ( 25. dubna 2021 20:03 )

Já chorobně mstivého ochlastu nevolil.

Zobrazit celou diskusi