Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Kauza Vrbětice: Zeman zmínil ruského Pata a Mata. A ostrá kritika prezidenta po projevu

Aktualizováno -
25. dubna 2021
16:00
Autor: trm, for, ČTK, kal, simao - 
18. dubna 2021
07:55

Českem dál otřásá skandál. Do konce května má odjet 63 Rusů s rodinami. Podle Moskvy na ambasádách zůstane sedm diplomatů, 25 administrativně technických pracovníků a 19 zaměstnanců najatých na místě. Těch má česká ambasáda kolem 110 a bude je muset výrazně seškrtat, podle resortu jde o komplikaci. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vypracovat seznam „nepřátelských zemí“, jejichž diplomatická zastoupení v Rusku budou mít omezenou možnost zaměstnávat místní síly. Český prezident Miloš Zeman v neděli vystoupil s projevem a následně v rozhovoru v Partii na CNN Prima News. Schytal kritiku mj. za chování k moderátorce Terezii Tománkové.

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Rusko a výbuchy ve Vrběticích
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
12:15
5. 5. 2021

Na základě předešlých vět se Hamáček rozhodl podat trestní oznámení a má podezření na spáchání několika trestních činů: 

„Podám trestní oznámení na autory té reportáže - což je pan Kroupa a paní Ciroková. Budu žádát o prověření, zda nedošlo ke spáchání trestních činů pomluvy podle §184 trestního zákoníku, šíření poplašné zprávy podle §357 trestního zákoníku a poškození cizích práv podle § 181 trestního zákoníku,“ vyjmenoval možné porušení zákona v několika bodech. 

Zároveň Hamáček podá také civilní žalobu na vydavatele Seznam Zpráv. 

„Současně podám civilní žalobu na vydavatele, který je zodpovědný za práci svých lidí, a budu požadovat 10 milionů korun jako odškodné,“ přidal Hamáček. 

Případné vysouzené peníze chce ministr vnitra poukázat nadaci policistů a hasičů, která se stará o pozůstalé těch, kteří při výkonu služby zahynuli. „Myslím, že těch deset milionů bude použito na správný účel,“ dodal Hamáček, který o výhře při soudním sporu nepochybuje.  

12:10
5. 5. 2021
!

Hamáček na tiskovce také poděkoval Andreji Babišovi, že se za něj plně postavil. „Té jeho důvěry si vážím.“ 

Seznam Zprávy podle Hamáčka nevyužily čas na to, aby slibované důkazy předložily. 

„Jsem tady vláčen a označován za vlastizrádce. Dostávám výhružné emaily a udělám vše pro to, abych svoji čest očistil. Nejen abych očistil svoji čest, ale abych také očistil jméno sociální demokracie, která poněkolikáté je tady těsně před volbami obviňována a vláčena špínou,“ pokračoval Hamáček ve svém vyjádření. 

Video  
Video se připravuje ...
12:06
5. 5. 2021
!

Hamáček podává trestní oznámení na redaktory Seznam Zpráv Janka Kroupu a Kristýnu Cirokovou a také na vydavatele webu. V žalobě požaduje 10 milionů korun. 

„Celou dobu jsem čekal, kdy se objeví nějaký důkaz. Celý ten článek byl postaven bez jediné citace, nebyla tam žádná přímá řeč, kromě vyjádření Pavla Zemana, ale to bylo vyjádření technického rázu. Čekal jsem, kdy se objeví ten přímý svědek, o kterém hovořili kolegové ze Seznamu. Ten přímý svědek, který potvrdí ten můj ďábelský plán zradit Českou republiku. To se nestalo. Ba naopak,“ řekl Jan Hamáček na tiskové konfenci, při které následně nemohli novináři položit doplňující otázky. 

Hamáček na brífingu zrekapituloval, že se všichni účastníci až na policejního prezidenta Jana Švejdara vyjádřili k inkriminované schůzce z 15. 4. na Ministerstvu vnitra. „Nikdo z nich nepotvrdil ta obvinění kolegy Kroupy. Ba naopak ti, kteří mohli, tak v rámci možností jasně popřeli jakoukoliv spekulaci o tom, že bychom tam snad něco takového plánovali,“ dodal Hamáček. 

 

11:58
5. 5. 2021
!

Už ve 12 hodin by měl v Poslanecké sněmovně vystoupit na tiskové konferenci vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD. Očekává se, že osvětlí další skutečnosti plánované a následně zrušené cesty do Moskvy v době, kdy s premiérem Andrejem Babišem oznámil, že do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích byli v roce 2014 údajně zapleteni ruští agenti tajné služby GRU. 

 

11:20
5. 5. 2021
!

Policejní prezident Jan Švejdar přidal na twitteru podrobnější vyjádření. „Celá záležitost je natolik závažná, že ji odmítám hodnotit skrze pocity. Faktem je, že na jednání jsem byl, jakkoliv komentovat jeho obsah ale nebudu. Pohybujeme se v rovině činnosti zpravodajských služeb a také v rovině probíhajícího trestního řízení,“ uvedl.

„Přestože jsem se k věci vyjadřoval výhradně na jednáních v utajovaném režimu, čelím trestnímu oznámení pro vyzrazení utajované skutečnosti. Informace, které jsem se v této souvislosti dozvěděl, nejsem ochoten dále vůbec komentovat, tím méně jejich politické souvislosti,“ dodal policejní šéf.

„Je jisté, že moje vyjádření bude součástí spisu. Více se k tomu vyjadřovat nebudu,“ uvedl Švejdar.

Policejní prezident Jan Švejdar
10:40
5. 5. 2021
!

Exposlanec Miroslav Kalousek (TOP 09) se novináře Janka Kroupy, který přišel s článkem o údajném handlu Jana Hamáčka s Moskvou, zastává.

„Čtu útoky na J.Kroupu. Tvrdit, že „Kroupa může za nezákonnou vazbu Věry Jourové“, je stejná pitomost, jako tvrdit, že jiní novináři jsou vinni absurdním stíháním Vlasty Parkanové. Novinář nemá pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Za to vždycky může konkrétní policista, státní zástupce a jejich špatná práce,“ uvedl.

Kalousek narážel na leták, který o Kroupovi ve Sněmovně rozdávala ČSSD.

10:00
5. 5. 2021

Sněmovna by se měla vrátit k debatě o zrušené cestě vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy dnes po schvalování stavebního zákona nebo po odpolední mimořádné schůzi k některým ekonomickým předlohám. Dolní komora o tom rozhodla při úpravách programu schůze na návrh ministryně pro místní rozvoj a poslankyně Kláry Dostálové (ANO). Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek neprosadil pokračování diskuse od dnešního rána.

9:45
5. 5. 2021
!

Různým redakcím (Právo, Seznam Zprávy, Deník N) schůzky s Hamáčkem kvůli Vrběticím potvrdili tedy jak Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, tak policejní prezident Jan Švejdar, ale i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) (civilní rozvědka) Marek Šimandl, nebo ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun i český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka.

Žádný z účastníků schůzek nepotvrdil informace Seznam Zpráv, že by chtěl Hamáček vyměnit zapojení ruských agentů do výbuchů muničních skladů v Moskvě za milion vakcín Sputnik V. Všechny reakce shrnul web Novinky.cz

Vicepremiér Jan Hamáček na základě všech reakcí požaduje omluvu. „Teď je snad všem jasno. Čekám omluvu od těch, kdo ze mě dělali vlastizrádce,“ reagoval na twitteru. 

9:40
5. 5. 2021
!

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) (civilní rozvědka) Marek Šimandl uvedl v mailu, pro deník Právo, že se účastnil kvůli Vrběticím několika schůzek s Janem Hamáčkem, i když prý nebývá zvykem zveřejňovat program jakéhokoliv šéfa zpravodajské služby.

„Ano, je pravda, že jsem se v uvedeném týdnu účastnil několika jednání za přítomnosti prvního místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka, což vzhledem k aktuálním událostem bylo naprosto přirozené. Ale o čem jsme spolu konkrétně jednali, rozhodně komentovat nebudu. V každém případě všechna jednání byla vedena v zájmu České republiky, a to jak z pohledu zahraniční politiky, tak i bezpečnosti státu.“ reagoval Šimandl. 

9:19
5. 5. 2021

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček je zatím omluvený z dopoledního jednání Sněmovny. 

„Jen ze stavebního zákona. Pokud bude následovat debata o Vrběticích, tak dorazím,“ řekl Hamáček Blesk Zprávám. 

„Připravuje se na tiskovou konferenci,“ upřesnil pak pro Blesk Zprávy poslanec ČSSD Jan Birke. 

9:15
5. 5. 2021
!

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) navrhla v Poslanecké sněmovně, aby se poslanci vrátili k přerušené uzavřené schůzi o okolnostech plánované cesty Jana Hamáčka do Moskvy. 

Dostálová navrhla, aby se k tomuto bodu vrátili poslanci po projednání stavebního zákona. „ČSSD trvá na projednání tohoto bodu,“ přidala se k Dostálové poslankyně ČSSD Kateřina Valachová. 

Předseda poslaneckého klubu KDU- ČSL Jan Bartošek požaduje tento bod zařadit hned na začátek jednání Sněmovny - tedy jako první bod po schválení programu dnešní schůze. Podle Valachové je potřeba dát čas šéfům zpravodajských služeb, policejnímu prezidentovi i nejvyššímu státnímu zástupci na to, aby se stihli dostavit do Sněmovny.

9:00
5. 5. 2021
!

Jan Hamáček na ranní mimořádné tiskové konferenci ČSSD nevystoupil. Podle místopředsedy strany Romana Onderky chystá vlastní tiskovku. „Vystoupí ve 12 hodin,“ řekl. 

„Poslanecký klub ČSSD je přesvědčený o tom, že předseda ČSSD Jan Hamáček konal vše ve prospěch České republiky,“ zastal se Onderka jménem poslanců ČSSD stranického šéfa. 

8:58
5. 5. 2021
!

„TOP 09 a zejména paní předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová se opět s ODS z ničeho snaží uplést nějaké téma,“ kritizovala úterní chování opozice místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová. 

Sama prý žila většinu svého života ná západě, kde by nebylo něco podobného možné. 

„To, co se tady v posledních dnech stalo, je pro mě něco nepřestavitelného a stydím se za to. Udělal se z toho cirkus a šaráda. Byla to blamáž pro ty, kteří tu schůzi svolali,“ dodal s tím, že je možná škoda, že u toho novináři nemohli být. 

„Janu Hamáčkovi věřím, troufnu si říct, že za ním všichni stojíme, a proto chceme, aby se v té schůzi pokračovalo,“ dodala Maláčová. 

8:55
5. 5. 2021
!

„Na tom nepracovala jen česká tajná služba, ale pracovala na tom i celosvětová, nebo celoevropská služba. Umíte si přestavit, že za těchto okolností by odjel Jan Hamáček do Ruska a chtěl to zamést pod koberec?,“ doplnil Onderku Jan Birke.

8:53
5. 5. 2021
!

„Bezpečnostní složky se obávaly o jeho život. Kdyby byl rozhodnut, že s takto zpřísněnou ochranou odjede do Ruska, tak by tam odjel jak. Vždyť to není normální. Jako že vám navýší bezpečnost, tak by odjel v tanku za Putinem?,“ odmítl statutární místopředseda ČSSD, že by Hamáček chtěl skutečně odletět za dané situace do Ruska a chtěl zamést vrbětické výbuchy pod koberec výměnou za milion dávek vakcíny Sputnik V. 

8:45
5. 5. 2021
!

Sociální demokraté se v Poslanecké sněmovně postavili za svého šéfa Jana Hamáčka. Ve Sněmovně novinářům rozdali jakýsi Barometr novináře Janka Kroupy, který hodnotí dopad jeho článků. 

„Je třeba ukřižovat Jana Hamáčka. Za článek, který není odzdrojovaný, nemá žádnou citaci a je plitký,“ řekl poslanec a místopředseda výboru pro bezpečnost Jan Birke.

„V Moskvě slaví,“ je přesvědčený Birke. „Nejen po včerejšku, ale také po tom článku. Vše jsme hodili zpět, zpět jsme vše znevěrohodnili a zase do toho házíme otazníky,“ dodal. 

„Ta Sněmovna byla děsivá. Možná buďte rádi, že jste ji neviděli. Aby dokonce navrhovali vystoupení novinářů na uzavřeném jednání, je něco, to je už za hranou,“ kritizoval chování úterní chování opozičních politiků při uzavřené schůzi. 

„Všichni ti šéfové služeb, kteří chtěli vystoupit a říct, jak to bylo, se nedostali ani ke slovu. Včera jsme se chovali jako děti,“ uzavřel Birke. 

8:30
5. 5. 2021

Tisková konference ČSSD probíhá zde:

8:26
5. 5. 2021

Kybernetický prostor je podle Berouna odrazem běžného života a společnosti. Odehrávají se v něm rizika či konflikty, která se odrážejí v reálném světě. „Někdy je to dokonce indikátor toho, co se teprve bude dít. Často jde o úvodní fázi událostí, k nimž dojde ve společenském a politickém životě,“ zmínil.

„Obecně se k Vrběticím nechci vyjadřovat. Je to případ, který se zpracovává trestněprávně a zpravodajské služby se k tomu snaží sehnat co nejvíc informací. Když tyto dva procesy běží souběžně, tak je velmi citlivé se k tomu vyjadřovat, aby vyšetřování zůstalo objektivní a probíhalo utajeným způsobem,“ řekl listu Beroun.

8:25
5. 5. 2021
!

Kybernetickým prostorem se začala šířit proruská kampaň podkopávající českou verzi událostí v kauze Vrbětice ještě před tím, než premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) zprávu oznámili veřejnosti. Hospodářským novinám to v rozhovoru řekl ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Rusové podle něj s předstihem věděli, že Česko má důkazy o zapojení jejich tajných agentů do explozí muničních skladů v roce 2014.

Podle několika zdrojů webu Seznam Zprávy byl Beroun jedním z účastníků schůzky na ministerstvu vnitra 15. dubna, na které Hamáček sdělil plány své cesty do Moskvy. Na dotaz HN, zda má informace o tom, že Hamáček či Babiš zvažovali informace o Vrběticích nezveřejnit, odpověděl „ne“. Jednoslovným „nikdy“ pak odpověděl na dotaz, zda by doporučil kterémukoli z ústavních činitelů cestu do Ruska v době od prvních informací o kauze Vrbětice až po zveřejnění případu.

„Jednoznačně vidíme zvýšenou aktivitu různých proruských sociálních sítí, dezinformací a zkreslených interpretací faktů. Dokonce to bylo vidět s předstihem, než došlo k vlastnímu oznámení toho případu. Takže Rusové na to zjevně byli připravení a přizpůsobili tomu svou strategii,“ řekl HN Beroun.

8:24
5. 5. 2021

Sociální demokraté chystají v 8:30 mimořádnou tiskovou konferenci. „Jejímž tématem bude aktuální politická situace,“ píše vládní strana v pozvánce.  Tiskové konference se zúčastní statutární místopředseda strany Roman Onderka, místopředsedkyně strany a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, předseda zahraničního výboru Ondřej Veselý a místopředseda výboru pro bezpečnost Jan Birke.

„Trváme na tom, aby byl bod ke kauze Vrbětice zítra dokončen. Je nutné prokázat, že Janek Kroupa lže a Markéta Pekarová se musí omluvit za dnešní nechutné výroky,“ avizoval v úterý večer na svém twitterovém účtu Veselý. 

8:10
5. 5. 2021

Bývalý policejní prezident, dnes senátor a hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) označil ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. 

„Velké osobní chtění ještě negarantuje schopnost odpovědně řídit ministerstvo. A pokud ministr vnitra musí používat zastírací manévry, jaké náleží agentům, měnit odpovědi, a jedná za zády premiéra, neznamená to jenom jeho nekompetentnost, ale stává se bezpečnostním rizikem země,“ napsal dnes ráno na svém twitterovém účtu. 

7:32
5. 5. 2021

„Kdybychom předpokládali, že informace serveru Seznam Zprávy jsou pravdivé, tak jde ze strany Jana Hamáčka o naprosto chybný krok. My ty vakcíny přece vůbec nepotřebujeme,“ uvedl politolog Jakub Lysek.

Za umlčení mezinárodní kauzy jako Vrbětice by podle něj mělo Česko žádat mnohem víc, než je přislíbení ruských vakcín nebo schůzka amerického prezidenta Joea Bidena (78) a jeho ruského kolegy Vladimira Putina (68) v Praze.

Za nestandardní pak Hamáčkovo údajné vyjednávání označil i politolog Jan Kubáček. Podle něj ministr vnitra neměl nad výměnným obchodem vůbec přemýšlet.

„Takové kroky se nedělají v situaci, kdy dojde k naprosto bezprecedentnímu ataku, který jsme nezažili po desítky let, kdy došlo k úmrtí dvou českých občanů,“ uvedl Kubáček s tím, že Hamáčkovi už nebude nikdo důvěřovat.

Politolog Jan Kubáček v pořadu Epicentrum 5.10.2020
6:54
5. 5. 2021

Odvoláním Jana Hamáčka to podle politologů ale neskončí. „Andrej Babiš si uvědomuje, že další destabilizaci nepotřebuje,“ uvedl Jan Kubáček s tím, že záležet ale bude i na Sněmovně.

Pokud by se totiž opoziční strany dokázaly spojit a vyvinout tlak na premiéra Andreje Babiše (66, ANO), společně s Janem Hamáčkem by ve vládě mohla skončit i celá sociální demokracie.

„Pravděpodobně to ale skončí obrovskou pachutí a nezmění se naprosto nic,“ předpověděl Kubáček. Nehrozí podle něj ani pád vlády.

„Nastane marasmus, který tu ostatně máme už teď... a potáhne se to až do říjnových voleb,“ doplnil Kubáček. „Ale opozici se to samozřejmě hodí,“ poznamenal Josef Mlejnek.

6:51
5. 5. 2021
!

„Pro sousední státy je to už naprostá blamáž. Kauza Vrbětice končí v nenávratnu, protože to, co poškodily rozdílné výroky, dorazil prezidentův projev. Posledním hřebíčkem do rakve důvěryhodnosti je tato událost,“ pověděl Blesku politolog Jan Kubáček.

„Myslím si, že vyhošťování diplomatů skončilo,“ doplnil Jakub Lysek s tím, že vystupování české vlády je nejednoznačné a pro spojence nesrozumitelné.

„Klasická česká bramboračka. Důsledkem je to, že naši spojenci nechtěli svůj vztah k Rusku riskovat kvůli naší vládě,“ dodal Lysek.

Podle Josefa Mlejnka z Institutu politologických studií Karlovy Univerzity nás jako rozpolcenou zemi ostatní státy vnímají už delší dobu.

6:42
5. 5. 2021

Jak vidí další pokračování vrbětické kauzy politologové? Pod nich Hamáčkovy kroky ještě více poničí důvěru lidí ve státní aparát, vládu, ale i sociální demokracii.

„Samozřejmě nevím, zda jsou informace pravdivé, ale rozhodně to přinese další zmatení a nedůvěru ve státní aparát. Už nyní je nedůvěra ve vládu vůbec nejnižší v historii - a teď ještě poklesne,“ uvedl pro Blesk Jakub Lysek z Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého. Je podle něj otázkou, zda se ČSSD v nadcházejících volbách vůbec dostane do Sněmovny.

„Jan Hamáček kuriózně vztáhl celou vrbětickou kauzu na sebe a lidé to vnímají jako jeho problém,“ doplnil politolog Jan Kubáček.

Kauza Vrbětice: Hamáčkovi už nikdo nebude důvěřovat, ve vládě ale neskončí, míní politologové

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

panda82 ( 26. dubna 2021 09:54 )

a budete se stydět ještě víc za nového

vilda69 ( 26. dubna 2021 06:16 )

7vox7:

radkapatka2014 ( 25. dubna 2021 20:53 )

radkapatka2014 ( 25. dubna 2021 20:52 )

No a ?

kecamaprotiviru ( 25. dubna 2021 20:03 )

Já chorobně mstivého ochlastu nevolil.

Zobrazit celou diskusi