Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kauza Vrbětice: Zeman zmínil ruského Pata a Mata. A ostrá kritika prezidenta po projevu

Aktualizováno -
25. dubna 2021
16:00
Autor: trm, for, ČTK, kal, simao - 
18. dubna 2021
07:55

Českem dál otřásá skandál. Do konce května má odjet 63 Rusů s rodinami. Podle Moskvy na ambasádách zůstane sedm diplomatů, 25 administrativně technických pracovníků a 19 zaměstnanců najatých na místě. Těch má česká ambasáda kolem 110 a bude je muset výrazně seškrtat, podle resortu jde o komplikaci. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vypracovat seznam „nepřátelských zemí“, jejichž diplomatická zastoupení v Rusku budou mít omezenou možnost zaměstnávat místní síly. Český prezident Miloš Zeman v neděli vystoupil s projevem a následně v rozhovoru v Partii na CNN Prima News. Schytal kritiku mj. za chování k moderátorce Terezii Tománkové.

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Rusko a výbuchy ve Vrběticích
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
11:39
6. 5. 2021
!

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) podá kvůli Vrběticím kárnou žalobu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. To může vést až k odvolání Zemana z funkce. Benešová potvrdila tyto informace deníku Právo.

Podle Benešové mohl Zeman porušit své kompetence, když vystoupil 19. dubna po jednání na vládě. Na tiskové konferenci tehdy mluvil o trestním řízení týkajícím se výbuchů dvou muničních skladů ve Vrběticích i o podezření, že za nimi stáli dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU.

„Zcela určitě porušil zákon... Překračuje kompetence dané zákonem,“ cituje Benešovou web Novinky.cz.

„Podle zákona neměl (Zeman) v té věci vůbec vystupovat. On není ani dozorovým, ani dohledovým státním zástupcem. Pasoval se do role jakéhosi generálního prokurátora,“ dodala Benešová.

Kauze Vrbětice dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně a na něj dohlíží Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. To nejvyšší, vedené Pavlem Zemanem, je až o stupeň výš a podle ministryně by nemělo případ zatím nijak řešit. „Určitě to budu muset podat, protože jestli někdo porušuje zákon o státním zastupitelství, jinak nejde postupovat,“ řekla ve středu Právu Benešová.

„Informace k Vrběticím od nás nejvyšší státní zástupce získal legitimně, jejich užití s námi konzutoval,“ uvedl šéf dozorového zastupitelství Sladký.

Tiskovka po jednání vlády: Marie Benešová, ministryně spravedlnosti Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) přichází na jednání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu. (11. 11. 2020) Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na tiskové konferenci po jednání vlády (19.4.2021) Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek na tiskové konferenci po jednání vlády (19.4.2021)
11:00
6. 5. 2021
!

Členové sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS se na dnešní schůzi od šéfa tajné služby Michala Koudelky k plánované cestě Jana Hamáčka do Moskvy nic nedozvěděli.

„Na inkriminovanou schůzku pozván nebyl, nemohl nám k tomu tedy více říci,“ uvedl šéf komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

10:53
6. 5. 2021
!

„Já jsem od začátku řekl na první tiskové konferenci, že pokud by tato zjištění byla pravdivá, tak je to jedna z nejvážnějších věcí, které se tady kdy udály, a že v takové chvíli samozřejmě Jan Hamáček nemůže být ve vládě a musí z toho vyvodit okamžitou odpovědnost,“ řekl dnes na tiskové konferenci předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Zároveň prý ale také věří jako občan ČR, že se nic takového nestalo.

Čeká, že se například i na jednání komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, které předsedá, dozví další informace, které nezazněly na uzavřeném jednání Sněmovny.

„Protože to je natolik neuvěřitelná záležitost, že v této chvíli dávám prostor odpovědným lidem, kteří se té schůzky zúčastnili, než budu přicházet se silnými výroky. Je to pro mě natolik neuvěřitelné, že chci slyšet odpovědi od lidí, kteří se dané oblasti věnují a kteří ty informace mají,“ dodal Rakušan.

Podle předsedy Pirátů, kteří kandidují se STAN v koalici, Ivana Bartoše jednají strany o vývoji Vrbětické kauzy téměř denně na úrovni členů výborů, klubů i vedení stran.

Piráti a STAN dnes zároveň oznámili, že vzdali snahu o rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb.

Jediným možným termínem pro rozpuštění Sněmovny by byl podle Ivana Bartoše tento pátek, aby se volby mohly konat na začátku prázdnin. Hlasy pro rozpuštění Sněmovny přislíbila Pirátům a STAN koalice SPOLU, ostatní prý na podobný plán přistopit nechtěli.

„Proto jsme se rozhodli samotné hlasování na půdě Poslanecké sněmovny v pátek nevyvolávat a neblokovat tak v pátek navíc projednání jiných důležitých zákonů,“ uvedl na tiskové konferenci Bartoš.

10:14
6. 5. 2021
!

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové Jan Hamáček lhal o své cestě do Moskvy, což politička považuje za neslučitelné s funkcí ministra vnitra.

„Do Ruska chtěl vyrazit v situaci, kdy již měl informace o teroristickém útoku ve Vrběticích, což je chování neslučitelné s funkcí ministra vnitra ČR, který má za úkol hájit veřejný pořádek a bezpečnost země,“ reagovala dnes na vývoj v celé kauze na svém twitterovém účtu.

10:09
6. 5. 2021
!

„Redaktor mě kontaktoval. Co je v článku, je pravda,“ řekl DVTV hejtman Pardubického kraje Martin Netolický k článku Seznam Zpráv. Hamáček měl hejtmanovi na ministerstvu vnitra 15. dubna říct, že se chystá do Moskvy kvůli vyjednání dodávky milionu dávek vakcín, aby se tak ČSSD dostalo zpět k hranici volitelnosti.

Netolický zároveň ale pro DVTV uvedl, že o kauze Vrbětice nevěděl a s Hamáčkem o ní nemluvil.

9:52
6. 5. 2021
!

Šéf BIS Michal Koudelka podle předsedy komise pro kontrolu BIS Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) potvrdil časovou osu v kauze Vrbětice, jak ji líčí vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). O schůzce na vnitru nemohl nic říct, protože na ni nebyl pozván.

Informace z kauzy navíc podle Bělobrádka unikly až poté, co je BIS, NCOZ a státní zástupci předali dalším osobám.

9:45
6. 5. 2021
!

NCOZ prověřuje schůzku kvůli cestě Jana Hamáčka do Moskvy.

Schůzkou z 15. dubna, které se na ministerstvu vnitra účastnili Jan Hamáček, jeho tehdejší náměstek Jakub Kulhánek, policejní prezident Jan Švejdar, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Beroun, velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka a později se připojil také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu.

„Mohu potvrdit, že se NCOZ začala z vlastní iniciativy zabývat okolnostmi tzv. neuskutečněné cesty ministra vnitra do Moskvy. Více informací v této chvíli poskytnout nemohu,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí Policejního prezidia ČR Kateřina Rendlová.

9:14
6. 5. 2021
!

Utajovaným zdrojem Seznam Zpráv, kterému měl Hamáček 15. 4. na ministerstvu vnitra říct o skutečných záměrech cesty do Moskvy, je pardubický hejtman Martin Netolický.

Hamáček tehdy o schůzce s ním informoval také na twitteru.

„Dnes jsem se sešel s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým. Hovořili jsme o dalším směřování @CSSD. Dohodli jsme se na další spolupráci, Martin bude pokračovat jako náš odborný mluvčí pro oblast místního rozvoje,“ napsal doslova.

Dnes ale Hamáček na síti odmítl i tyto informace serveru Seznam Zprávy.

„Co tam máte dál pane Kroupo? I váš utajovaný svědek Martin Netolický říká, že jsem žádnou vlastizradu neplánoval,“ napsal na twitteru.

Video  
Video se připravuje ...
Krajská debata Blesku o dopravě: Martin Netolický (ČSSD)
9:00
6. 5. 2021

Trestní oznámení na policejního prezidenta Jana Švejdara podala firma z Vrbětic. A chystá se podat další, píše Ekonomický deník.

Oznámení směřuje k podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby, případně jiného trestného činu, kterého se mohl v souvislosti s takzvanou kauzou Vrbětice Švejdar dopustit. Podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů podal právník společnosti Imex Group.

„Bylo zatím pouze jedno trestní oznámení na jednání policejního prezidenta, a to v souvislosti s poskytováním informací prezidentovi České republiky. Prezident republiky do médií potvrdil, že informace pro svůj projev měl mimo jiné od Švejdara. Druhé trestní oznámení směřující na jeho angažmá na schůzce s ministrem vnitra se připravuje a jeho podání předpokládám během dnešního dne. Trestní oznámení bylo podáno jménem společnosti Imex Group, která je v dané trestní věci poškozenou,“ sdělil Ondruš Ekonomickému deníku.

Policejní prezident podle textu oznámení v blíže neustanovené době roku 2020 a 2021 mohl protiprávně získat od ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování, případně od jemu služebně podřízených osob, informace z přípravného trestního řízení k případu, který je obecně znám jako kauza Vrbětice.

8:42
6. 5. 2021

Ruští diplomaté se zbavovali už v únoru svých bytů v Praze. Tedy ještě dříve, než premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) oznámili „důvodné podezření“ o napojení ruských agentů GRU do výbuchů ve Vrběticích v roce 2014.

Byty, které se objevily v té době v nabídkách realitních kanceláří, se nacházely často v lokalitě na pražské Bubenči, tedy v luxusní čtvrti v těsné blízkosti ruského, ale také amerického i čínského velvyslanectví. Šlo o komplex uzavřeného areálu Villa Bianca.

„Realitní makléřka, byla to Ruska, mluvili jsme s ní anglicky, nám řekla, že majitelka je diplomatka a musí odjet, prý kvůli pravidelnému střídání diplomatů,“ cituje tehdejšího zájemce o jeden z nadstandardních bytů web HlídacíPes.org.

V nabídce byl tehdy dvousetmetrový byt 5+kk, s garážovým stáním a s desetimetrovou komorou v suterénu se nabízel za sumu 21 490 000 Kč. Tedy (se započtením nebytových prostor) za cenu výrazně pod sto tisíc za metr čtvereční, což je v této lokalitě a kvalitě neobvyklé.

Podle zájmce bylo v únoru na realitním trhu k mání hned několik takových bytů v této lokalitě.

Jedním z majitelů bytu ve Villa Bianca je podle webu HlídacíPes.org také premiér Andrej Babiš. Ten v bytě o rozloze 98 m² nikdy nežil, pořídil si jej už na podzim roku 2003, tehdy za nadstandardních 7,3 milionu korun. Právě tento byt měl původně od Babiše k dispozici šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

8:26
6. 5. 2021

Den před výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 měli dostat brigádníci, kteří v areálu pracovali, nečekané volno. Informuje iROZHLAS.

To podle Radiožurnálu nebylo běžné, stejně tak nebývalo běžné, že by majitel firmy jezdil na kontrolu skladů do areálu sám. Což se právě v tomto období stalo.

Podle zjištění novinářů navíc policie letos v únoru zadržela majitele zbrojařské firmy Imex Group Petra Bernatíka. Na dva dny skončil v cele. Kriminalisté ho podle iROZHLASu vyslýchali kvůli nezvyklému chování a kvůli podezření, jestli jim v souvislosti s výbuchy dvou skladů, které si jeho firma pronajala v muničním areálu ve Vrběticích, něco netají.

„Byl zadržen a bylo to na základě předchozího souhlasu státního zástupce. Rovněž u něj doma i ve firmě Imex Group policie provedla prohlídku,“ uvedl zdroj novinářů z Českého rozhlasu.

8:15
6. 5. 2021

Okolnosti cesty Jana Hamáčka do Moskvy probere odpoledne sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství. Dorazit má také šéf zpravodajců Jan Beroun.

Už teď je ve Sněmovně šéf BIS Michal Koudelka. Zasedá totiž komise pro kontrolu BIS. Bod k Vrběticím ale před začátkem jednání na programu nebyl.

8:55
6. 5. 2021

Hamáčkův stranický kolega je podel svých slov připraven o schůzce promluvit také při případném vyšetřování.

„Ve chvíli, kdy by bylo vyšetřování, já budu před policejním orgánem samozřejmě vypovídat,“ řekl Seznam Zprávám.

Jan Hamáček od samého začátku tvrdí, že jeho plánovaná cesta do Moskvy měla být zastíracím manévrem směrem k Rusku. Na cestu už měl ale podle reakce Blesk Zpráv objednané také letadlo.

8:45
6. 5. 2021

Schůzka Jana Hamáčka s jeho stranickým kolegou se měla konat jen pár dní poté, co vicepremiér a ministr vnitra obhájil post předsedy ČSSD. Hamáčkova moskevská mise měla být součástí jeho plánu: Dovézt do ČR vakcíny Sputnik V a zachránit tak stranu před dalším volebním debaklem.

„Já jsem se ho na to ptal a on říkal: Přivezu milion Sputniků, mám to tam všechno domluvený,“ sdělil v rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv Hamáčkův stranický kolega.

Identitu účastníka schůzky z 15. dubna dopoledne redakce Seznam Zpráv prý zná, rozhodla se ji ale tajit. Své svědectví je prý ale připraven zopakovat před soudem, což měl říct po rozhovoru s reportérem i Janu Hamáčkovi.

Samotný člen sociální demokracie se ale podle svých slov na rozdíl od šéfů zpravodajských služeb, policejního prezidenta nebo nejvyššího státního zástupce, údajně nedozvěděl o zapojení ruských agentů GRU do výbuchů ve Vrběticích.

„To, co já určitě neumím a nemůžu potvrdit, je záležitost těch Vrbětic. Já jsem to nevěděl (že už úřady vědí o účasti Rusů - pozn. red.). To nezmiňoval vůbec, neříkal mi k tomu vůbec nic. Tu konstrukci výměnného obchodu, nebo něco podobného, to já jsem neslyšel. To mi fakt neříkal,“ tvrdí Hamáčkův spolustraník.

„Účelem bylo mi v podstatě vysvětlit, jaká je jeho vize zachrány sociální demokracie od volebního debaklu. Vysvětloval mi, že to je cesta - oočkovat národ a tak dále. Že Babiš je strašně nas…, protože očkování je jeho téma, ale že on (Hamáček - pozn. red.) na to s…, protože on (Babiš) na něj taky s… Takže prostě že má speciál (letecký) a má tam domluvenou cestu,“ předal svědek redakci plány, které prý Hamáček chtěl prosadit kvůli záchraně ČSSD.

7:30
6. 5. 2021

Hezký čtvrtek, 

i dnes s námi můžete sledovat vývoj okolo okolností chystané a nakonec zrušené cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy v době, kdy ministr vnitra i premiér měli vědět o údajném zapojení ruských agentů do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014.

Web Seznam Zprávy dnes přináší další svědectví - tentokrát údajně přímého účastníka se skrytou identitou, člena ČSSD, se kterým měl mít Hamáček ve čtvrtek 15. dubna schůzku v deset hodin dopoledne na ministerstvu vnitra.

22:33
5. 5. 2021

Děkujeme vám za sledování dnešního dění ke kauze Vrbětice a cestě-necestě Jana Hamáčka do Moskvy. Další vývoj budeme sledovat i v průběhu čtvrtka ve zpravodajství v rámci Blesk Zpráv. Dobrou noc.

22:15
5. 5. 2021

"Já pracuji pouze s jednou verzí, kterou nám sdělil pan Hamáček, kterou nikdo nevyvrátil z přítomných hostů, a tu druhou verzi, kterou zmínil pan Kroupa ve svém článku, nikdo nepotvrdil, takže věřím panu Hamáčkovi," vzkázal poslanec ANO Robert Králíček v pořadu ČT Události, komentáře.

Poslanec ANO Robert Králíček v Událostech, komentářích na ČT
22:09
5. 5. 2021

"Na dnešním jednání ohledně moskevské cesty nezaznělo téměř nic, nezazněly tam žádné utajované údaje a mně se velice těžko hodnotí, která z těch dvou verzí je pravdivá," podotkl v Událostech, komentářích poslanec Jan Lipavský (Piráti). "Na jedné straně stojí článek a informace od Seznamu, na druhé straně je poměrně rezolutní popření ze strany vicepremiéra. A potom nejasné či vyhýbavé odpovědi těch dalších aktérů té schůzky, kdy oni používají různá slova, např. že jednal v zájmu ČR, ale vlastně nevedou a nevyvrací ten konkrétní obsah jednání. Velice těžko se mi to hodnotí," dodal v ČT.

Na přímý dotaz moderátora Michala Kubala, zda dva dny jednání Sněmovny za zavřenými dveřmi byly na nic, když se nic nedozvěděl, Lipavský reagoval slovy: "z mého pohledu ano."

Pirátský poslanec Jan Lipavský v Událostech, komentářích hodnotil jednání Sněmovny o moskevské cestě Jana Hamáčka (5.5.2021)
22:02
5. 5. 2021

"Vyjádřil se ministr vnitra, vyjádřil se pan premiér. Pro mě je to dostačující. Kdybych si měl vybrat mezi tím, jestli budu věřit panu Hamáčkovi, nebo panu Kroupovi, tak určitě víc panu Hamáčkovi," uvedl pro ČT poslanec ANO Milan Feranec.

21:33
5. 5. 2021

"Nedostal jsem uspokojivé odpovědi na své dotazy. Podle mě pan ministr vůbec nevysvětlil důvod plánované cesty a rezignovat by měl minimálně ze dvou důvodů. Za prvé věděl, že Rusové odpálili muniční sklad a poté chtěl jet do Ruska a setkat se s šéfem Dumy, člověkem, který je na sankčním seznamu Evropské unie. Věděl, že agenti ruské tajné služby odpálili muniční sklad v České republice a zval Putina na setkání s Bidenem do Prahy,“ uvedl k tajnému jednání Sněmovny pro iDnes.cz šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Pravý důvod jeho cesty zatím neznáme,“ dodal k Hamáčkovi.

20:58
5. 5. 2021

"Tak si říkám, že jednu výhodu ta jednání PSP bez techniky a kamer mají. Všichni se více soustředí na schůzi a nekoukají do mobilů a notebooků. Zároveň je to jednání takové svižnější," okomentoval dnešní jednání Sněmovny za zavřenými dveřmi ke kauze Moskva poslanec ANO Patrik Nacher.

"Říkala jsem si, Patriku, dnes úplně totéž. Na druhou stranu doufám, že už nikdy nebudeme mít takové důvody pro utajené jednání," zareagovala na twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

20:30
5. 5. 2021

Předseda KSČM a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip ČTK řekl, že atmosféra dnešní debaty ve Sněmovně, která se opět odehrávala za zavřenými dveřmi, byla důstojnější než v úterý.

20:26
5. 5. 2021

Bartošek: Babiš splnil povinnost, ale řadu věcí nezodpověděl

"Není možné, aby informace, které se zcela zásadně dotýkají bezpečnosti státu, unikaly do médií," řekl novinářům šéf klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. V médiích se podle něho objevovaly opakovaně vyhrazené informace. "To znamená, nějak se k nim ten dotyčný musel dostat. Pro nás je důležité vědět, kde a z jakých zdrojů tyto informace unikly," dodal.

Vystoupení premiéra bylo podle Bartoška spíš popisné, do podrobností nezacházel. "Povinnost před Sněmovnou splnil, každopádně na řadu otázek neodpověděl," podotkl.

20:13
5. 5. 2021

Poslanec Pirátů Jan Lipavský věří tomu, že ve čtvrtek se věcí bude zabývat komise pro Vojenské zpravodajství. Hamáček podle něj dnes opět detailně popisoval průběh událostí. "Mne to pouze utvrdilo v tom, že on tam chtěl cestovat, i když on sveřepě jaksi zapírá," uvedl. Věcný podle něj byl premiér. "Pouze uvedl, že poté, co byli počátkem dubna seznámeni s informacemi (o původu výbuchů ve Vrběticích), tak to delegoval na pana Hamáčka, neuvedl jak," řekl Lipavský.

Poslanci podle Lipavského řeší, jak se mohla dostat k informacím o Vrběticích média. Dnes však podle něj bylo vše pouze v úrovni hypotéz a spekulací. Jedna z verzí podle něj může být, že únik pocházel z Ruska.

20:01
5. 5. 2021

Poslanec ANO Robert Králíček uvedl, že pro něj dnešní diskuse nepřinesla nic nového vzhledem k tomu, že věc už projednal bezpečnostní výbor. "Už jsme to na výboru měli, informace jsme dostali, usnesení jsme přijali a nepředpokládám, že by někdo vnesl nějaké nové informace," uvedl i směrem k možnému dalšímu projednávání v komisích.

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

panda82 ( 26. dubna 2021 09:54 )

a budete se stydět ještě víc za nového

vilda69 ( 26. dubna 2021 06:16 )

7vox7:

radkapatka2014 ( 25. dubna 2021 20:53 )

radkapatka2014 ( 25. dubna 2021 20:52 )

No a ?

kecamaprotiviru ( 25. dubna 2021 20:03 )

Já chorobně mstivého ochlastu nevolil.

Zobrazit celou diskusi