Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Babiš bouřil a odmítal posměšky: „Neselhali jsme!“ Poslanci zamítli prodloužit stav nouze

Aktualizováno -
26. února 2021
20:16
Autor: ČTK, simao, Jakub Veinlich, for - 
26. února 2021
05:30

Ani emotivní projev premiéra Andreje Babiše (ANO) nestačil. Sněmovna v pátek odmítla prodloužení nouzového stavu. Vláda jej chtěla prodloužit do 31. března. Musela následně přistoupit ke kroku, kdy vyhlásila nový nouzový stav - do 28. března. Ani tentokrát nechyběly ve Sněmovně různé útoky. Babiš následně bouřil.

Vláda požádala Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 31. března. Poslanci to však odmítli. Proti se postavila i KSČM.

Andrej Babiš (ANO) v emotivním projevu, kdy burcoval k prodloužení nouzového stavu, zmínil, že bude patrně potřeba, aby vláda vyhlásila nový nouzový stav. To vláda krátce po hlasování také udělala. Nový nouzový stav má platit do 28. března.

Babiš: My jsme neselhali! Nikdo neselhal!

Podle premiéra Babiše se vir změnil, je agresivní a napadá všechny věkové kategorie, jsme proto na hraně kolapsu. „Potřebujeme nouzový stav a potřebujeme, aby lidi omezili kontakty,“ říkal.

Babiš se vrátil i k formulaci „best in covid“, která se mu vrací často jako bumerang.

„Pokud se mi někdo stále posmívá, když jsem v srpnu na konferenci řekl best in covid, tak Češi byli best in covid. Nikdy jsem nemluvil o nás, o naší vládě. Nikdy jsem nemluvil o sobě. Mluvil jsem o tom skvělém videu, co udělal pan Ludvík, které jsem poslal i Trumpovi a všem. A byli jsme v tom příkladem. Ano, nebyli jsme schopni nakoupit zdravotnické prostředky, nebyly, nikdo na světě nebyl. Ale Češi to zvládli. I bez nás. A skvěle! Proto Češi byli best in covid,“ hřímal Babiš a dodal: „Ano, my jsme nesehnali; nikdo nesehnal.“

Chtějí omezit pohyb lidí na tři týdny

V následujících třech týdnech je kvůli epidemii covidu-19 v Česku podle Babiše nutné co nejvíc omezit pohyb lidí. Od pondělí 1. března by kvůli tomu mohl být s výjimkami zakázán pohyb mezi okresy. A právě k takto tvrdému opatření vláda potřebuje nouzový stav.

Debata o prodloužení čí neprodloužení nouzového stavu trvala ve Sněmovně několik hodin. Zatímco vláda trvala na prodloužení stávajícího nouzového stavu, opozice chtěla, aby vláda vyhlásila nový. 

Opozice proti prodlužování

„Prodlužovat nouzový stav, na který jsou podány ústavní žaloby, není podle nás legislativně čisté,“ varoval šéf hnutí STAN Vít Rakušan, jehož hnutí kandiduje ve volbách společně s Piráty. Podobný názor měla i kolice SPOLU složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. 

Video  Hamáček o omezení pohybu Čechů: Kdo bude moci opustit okres? A návrh omezení vycházek na katastr obce 
Video se připravuje ...

Koalice proto chtěla přijmout usnesení, ve kterém dá vládě oprávnění vyhlásit nový nouzový stav v délce 30 dnů. „Tímto bychom se vypořádali s tím, jakým způsobem by mohla vláda legislativně správně postupovat,“ obhajoval společný postoj opozičních stran vyjma SPD a KSČM šéf lidoveckých poslanců Marian Jurečka

Sněmovna nakonec přijala usnesení, ve kterém ruší nouzový stav k 27. únoru, a dávala vládě možnost na vyhlášení nouzového stavu. Babiš si stál za svým, požadoval dál prodloužení.

Babiš: Zrušení roušek? Obrovská chyba

Babiš se přitom ve Sněmovně ohlédl za posledním rokem a tím, jak ovlivnil od loňského března život v Česku. „Ještě si pamatuji, jak jsme řešili biatlon. Byl velký odpor, biatlon musí být! Zpochybňovala se ta opatření a trasovali jsme, až přišel ten taxikář, který nakazil asi 100 lidí a začal komunitní přenos. A to byl ten zlom,“ připomněl Babiš.

„Potom jsme se dostali do tlaku, že budeme rozvolňovat, tak jsme rozvolňovali postupně, neměli jsme žádného psa,“ připomněl Babiš.

Připustil však i chyby. „V červnu byla oslava na Karlově mostě, všichni jsme slavili a těšili se - a to není výčitka, to je konstatování. Všichni jsme slavili, že vir je pryč. Zrušili jsme roušky 1. 7. Obrovská chyba,“ míní premiér.

A všichni šli do Chorvatska. A vrátilo se 100 000 lidí z Chorvatska a my jsme je netestovali. Obrovská nálož viru! Obrovská chyba! Techtle Mechtle, obrovská chyba! Měli jsme zavřít okamžitě všechny bary. My jsme to neudělali! Takže ano, těch chyb se nadělalo strašně moc,“ dodal Babiš.

Prosba občanům

„Já vím, že ta důvěra tady není, že jsme x-krát asi selhali. Ale to neznamená, že jsme do toho nedali maximum, že jsme vlastně od toho února nebo ledna minulého roku pracujeme neustále, stále. Snažíme se, bojujeme,“ přesvědčoval premiér.

„Po vládě vysvětlíme našim spoluobčanům, jak je důležité, abychom ještě tři týdny skutečně omezili naše kontakty. Chápu, že je to těžké, ale je to nesmírně důležité, pokud nechceme totální kolaps našich nemocnic, tak to musíme udělat. Musíme to udělat společně a doufejme, že to všichni pochopí a že nám dají ještě poslední šanci, abychom to zvládli společně, abychom se vrátili do března 2020,“ zakončil Babiš své vystoupení.

Dění ve Sněmovně jsme sledovali v našem online přenosu:

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
18:14
26. 2. 2021
!

Diskuse k prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně skončila. 

Poslanci se teď ale dohadují o proceduře hlasování. Zpravodaj bodu Vojtěch Pikal označil služebně nejstaršího poslance Marka Bendu z ODS za „Praotce komory“, podle kterého se nedá o prodloužení nouzového stavu hlasovat. 

Námitku proti řídícmu vznesl předseda Sněmovny Radek Vondráček. 

„No vidíte, za tři roky je proti mně první námitka. Ani nevím jak jsem k tomu přišel,“ reagoval řídící schůze Tomio Okomara. 

Ve Sněmovně je rušno a zmatky. Řada poslanců se baví. 

18:09
26. 2. 2021
!

Bývalý předseda KDU -ČSL Marek Výborný už toho podle svých slov má „plné zuby“.

„Schováváte se alibisticky za Sněmovnu. Dvě hodiny už jsme tady nemuseli sedět,“ nesouhlasí poslanec s jednáním o prodloužení nouzového stavu, na kterém trvá premiér Babiš. 

Výborný poslancům řekl, že jde zítra na pohřeb známého, který zemřel v souvislosti s coviden. Sám poslanec si nákazou také prošel. V průběhu dneška mu také prý přišla SMS zpráva, že zemřel další známý. 

18:03
26. 2. 2021
!

„Prý se mám nechat ostříhat, rád bych tak učinil, ale až se otevřou kadeřnictví. Doufám, že to bude velmi brzo,“ zahájil svou řeč Dominik Feri (TOP 09). Sněmovna vládě přijetím usnesení vyšla vstříc, podotkl. „Poprosil bych, aby toho vláda využila,“ žádá Feri. „Prodlužovat to je opravdu velký risk,“ varoval.

Vládě vytkl, že dál přiživuje paniku ve společnosti, protože není jasné, jaká opatření budou skutečně platit. „Už pět dnů se neustále hovoří o lockdownu a členové vlády to přiživují. Vždycky se objeví nějaký návrh - okres, 20 kilometrů, 1 kilometr. A ty lidi jsou čím dál tím ve větším stresu. Já jsem myslel, že tyhle časy už máme za sebou. Časy chaosu, komunikace přes média a vytváření další paniky ve společnosti,“ upozornil.

17:45
26. 2. 2021
!

I šéf lidovců Marian Jurečka se divil, že vláda žádost o prodloužení nouzového stavu nestáhla.

A do Babiše se pustil skrze zmínku o Češích, kteří loni jezdili do Chorvatska. „Vy jste tady vystoupil, vyjmenoval jste, jak průběh času šel, ale zapomněl jste na druhou stranu mince. Zapomněl jste, když jste tady mluvil o českých turistech, kteří jeli do Chorvatska, neobviňovat je, že za to mohou jen oni, ale zapomněl jste i připomenout, že jste se podíval v srpnu do křišťálové koule a ta vám řekla, že musíte na dovolenou, že jste nesnesitelný. A jel jste na dovolenou do Řecka. Já jsem v loňském roce nebyl nikde na dovolené a dlouho na žádnou dovolenou nepojedu, moje manželka nebyla také nikde na dovolené, učí ve 2. třídě, donesla si domů covid z té školy. A prostě pracuje a funguje. Nejezdíme do Dubaje a podobných věcí. Prosím, neobviňujte tady jinou část národa z některých věcí a nezapomínejte, kde jste na dovolené byl vy a vaši rodinní příslušníci,“ uvedl Jurečka.

17:31
26. 2. 2021
!

Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek Babišovi vytkl, že neodpověděl na žádnou z jeho konkrétních otázek týkající se např. očkování či převozu pacientů do Německa či Polska.

Vládě vytkl „neschopnost a neochotu respektovat právo“, nouzový stav byl dle expertů vyhlášen v rozporu s Ústavou, podotkl Nartošek.. „Místo toho přicházíte s tím, abyste tento nouzový stav ještě prodloužili. To je, pane premiére, hanebnost, vy nectíte ani právo, ani Ústavu,“ rozzuřil se Bartošek.

17:18
26. 2. 2021
!

„Statisíce našich občanů nemohou do práce, děti a studenti nemohou do škol a univerzit, divadla, kina, služby a mnohé obchody jsou zavřené. V takové situaci má každý z nás přirozeně mnoho otázek, jak to bude dál,“ uvedla vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO).

Děkovala všem, kdo dočasně svůj „politický světonázor dokázali upozadit“ a pomohli přijímat opatření vlády. Není přesvědčena o správnosti každého z kroků, ke kterým vláda přistoupila. Vyzvala však, aby ve chvíli, kdy počty nakažených narůstají a jednotlivé nemocnice dostahují svých kapacit, dali poslanci souhlas s prodloužením nouzového stavu do konce března.

„Chtěla bych vás ujistit, že i pro mě je nouzový stav ospravedlnitelný jen v případě absolutní nouze. Všichni bohužel víme, že současná situace tento atribut naplňuje,“ dodala s tím, že následující dny budou kritické.

17:09
26. 2. 2021
!

Místopředseda ODS Martin Kupka po Babišově projevu potvrdil, že ODS nadále odmítá hlasovat pro prodloužení nouzového stavu. Varoval před „velmi vážným problémem pro celou republiku“, nechápe, proč Babiš zachoval žádost, aby se nouzový stav prodloužil. „Takové vršení chyb nedává absolutně žádný smysl,“ rýpl si Kupka.

16:59
26. 2. 2021
!

Po projevu premiéra Babiše začala ve Sněmovně diskuse k prodloužení nouzového stavu.

Poslanci mají omezenou řeč na maximálně dvakrát 5 minut. Nemohou uplatňovat ani faktické poznámky, které diskusi často zablokují na několik desítek minut. 

16:57
26. 2. 2021
!

„Předpokládám, že to hlasování nedopadne. Možná změníte názor a chtěl bych vás poprosit, abyste podpořili prodloužení nouzového stavu, protože myslím, že jsme ho vyhlásili správně. Po vládě lidem vysvětlíme, abychom alespoň tři týdny ještě vyřešili. Doufáme, že to všichni pochopí a ještě nám dají poslední šanci,“ zakončil premiér své vystoupení.

16:55
26. 2. 2021
!

Čeští vědci prý podali na SÚKL žádost na roztok, který se inhaluje „a zabíjí vir v těl,e“ popsal Babiš v pasáži, ve které se věnoval zajištění vakcín a také léků proti covid. „Všechny léky, které se vyskytnou ve světě, tak řešíme,“ roztok je podle Babiše podobný medikamentu v Izraeli. 

16:48
26. 2. 2021
!

Vláda je připravena vyhlásit nouzový stav i bez podpory Sněmovny. 

„Pokud to hlasování nedopadne, tak samozřejmě ihned po hlasování svolám vládu a vláda ten nouzový stav vyhlásí. Nemáme jinou možnost. Nouzový stav prostě potřebujeme, aby to bylo podle zákonů naší země,“ řekl Babiš ve Sněmovně. 

16:46
26. 2. 2021
!

„Pravděpodobně lockdown měl být dřív,“ lituje Babiš. 

„Nemáme tvář pandemie, která stále chodí do televize, jako chodil pan Prymula,“ je podle něj další vládní chybou, že nikdo lidem pořádně nevysvětluje kroky vlády. 

„Co chceme od lidí? Chtěli bychom, i když vím, že ta důvěra tady není, vím, že jsme několikrát selhali, ale to neznamená, že to úsilí tady není.“ „Potřebujeme teď, aby se lidé chovali jako v březnu 2020. A kdyby se nám to povedlo, tak jsem přesvědčen, že se nám to podaří zvládnout a že nedojde ke kolapsu,“ prosil občany ve Sněmovně Babiš.  

„Dospěli jsme k názoru, že potřebujeme nouzový stav a potřebujeme zkrátka, aby lidi omezili kontakty, čeho jsem se báli v březnu,“ apeloval Babiš na poslance. 

 

16:40
26. 2. 2021
!

Babiš ve Sněmovně mluvil o „tom, který měl přijít, ale pak už nepřišel“. 

Ve svém projevu k poslancům zmínil opět ředitele pojišťovny Pavla Řeháka, který přišel s Janem Hamáčkem a ukázal první model predikcí. 

„Pak jsem se vystrašil, že ten model funguje,“ zmíni Babiš. 

„Best in covid,“ prý nemyslel na vládu ani na sebe, ale na Čechy. „Češi byli best in covid,“ vrátil se do minulosti rok staré Babiš a zmínil Čechy, šijící si roušky. 

„To byly časy, kdy to lidé akceptovali. Byly to doby, kdy když byl někdo na ulici bez roušky, tak ho lidé upozornili: Proč nemáš roušku. Byli jsme totálně vystrašení Itálií. Ale zvládli jsme to, ano zvládli jsme to jako republika,“ stojí si na svém Babiš a vzpomněl i dobu, kdy se v ČR zrušil biatlon. 

Zlom podle premiéra přišel v době, kdy se objevil nakažený taxikář. „To jsme měli počet nakažených asi 415,“ zavzpomínal premiér. 

Ve svém výčtu přidal také zmínku o tom, kdy Roman Prymula oznámil odchod z ministerstva, přidal také oslavu na Karlově mostě. „1. 7. jsme zrušili roušky, obrovská chyba,“ přidal jednu z dalších chyb Babiš. 

„26. 8. říkali odborníci zdravotnické skupiny, že vir zeslábl. Tehdy už ale nikdo neřval. Už ani Řehák neměl čísla,“ pokračoval premiér v dalším výčtu. 

Za další chybu považuje Vánoce a systém PES. „Chtěli jsme systém, tak ho máme, šíleně složité,“ okomentoval. Za chybu označil také otevření restaurací. „Otevřeli jsme 3. 12., šílená chyba,“ vršil Babiš další z chyb. 

 

Premiér AndrePremiér Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně během projednávání prodloužení nouzového stavu (26.2.2021)
16:30
26. 2. 2021
!

Premiér Andrej Babiš stáhl část žádosti vlády, zaslané poslanecké sněmovně, která se týká části revokace ukončení nouzového stavu 27. 2. 

Žádost o prodloužení nouzového stavu ale podle Babiše i nadále trvá. 

 

16:28
26. 2. 2021
!

Vláda může vyhlásit sama nový nouzový stav. Poslanci schválili návrh poslanců Pirátské strany, který umožňuje vládě ukončit nouzový stav k 27. 2. 2021 a v návaznosti vyhlásit nový nouzový stav. 

„Poslanecká sněmovna konstatuje, že po ukončení nouzového stavu ke dni 27. 2. 2021 je v návaznosti na šíření nových mutací koronaviru a snižující se kapacity zdravotního systému v kompetenci vlády vyhlásit nový nouzový stav za účelem přijetí opatření proti šíření epidemie nad rámec pandemického zákona,“ schválili poslanci usnesení. 

Pro hlasovalo 132 přítomných. 

16:20
26. 2. 2021
!

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) a zpravodaj projednávaného bodu, kterým je diskuse o protipandemických opatření, slíbil vládě, že pokud současný nouzový stav skončí a ministři vyhlásí nový, nebudou ho nijak opoziční politici napadat. „Nebudeme takto vyhlášený nouzový stav, který bude jasně zdůvodněn a který bude vycházet z nové situace a nových dat, tak opozice nebude nijak zpochybňovat,“ přislíbil Výborný. Vláda by tak mohla vyhlásit bez souhlasu Sněmovny nouzový stav na celých 30 dní. 

Opozice má ale podmínky. Součástí mají být uvedená opatření a co si od nich vláda slibuje. „Zároveň bych považoval za seriózní, kdyby nás vláda informovala, jak se tato opatření daří naplňovat,“ dodal Výborný. 

Expředseda KDU-ČSL Výborný se nakazil koronavirem, pociťuje jen drobnou rýmu
16:05
26. 2. 2021
!

Poslanec Leo Luzar (KSČM) navrhuje rozšířit Ústřední krizový štáb o ředitele veřejnoprávních médií. 

Luzar také varoval ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby si vystavěl silný tým složený z odborníků. „Když máte tým, který zklame, tak se nebojte ho vyměnit. Jinak se totiž může stát, že tým vymění trenéra,“ varoval Luzar Blatného a zároveň by si prý přál, aby do vlády během pandemie nenastupoval už čtvrtý ministr. 

15:51
26. 2. 2021
!

Nestátní nemocnice by mohly fungovat podle stejného režimu jako ty státní. Ministr zdravotnictví připustil na dotaz poslance KDU-ČSL Jana Čižínského, že i nemocnice, kterým stát zatím nenařizoval pandemická pravidla, by mohly fungovat podle stejného režimu. "S nestátními zdravotnickými zařízeními je jednáno. Je to jeden ze způsobu jak navýšit kapacity," reagoval Blatný. 

Podle Čižínského totiž v takových nemocnicích provádějí běžné operace, které snesou odklad. "Ostatní lékaři si zaslouží, aby se jim trochu ulevilo," reagoval poslanec na ministra.

Nově je podle Blatného denně diagnostikováno asi 2000 lidí starších 65 let. „To, že se o několik sed příjmů zvýšily také příjmy na jednotkách intenzivní péče, je také nezpochybnitelné,“ hájil Blatný svůj výrok ze začátku projednávání, kdy tvrdil, že v Česku bude během pár dní až 20 tisíc nakažených koronavirem denně. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na jednání Sněmovny. (26.2.2021)
15:43
26. 2. 2021
!

„Právní stát a vláda práva musí být zachována a musí být naším primárním právem,“ apelovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která proto doufá, že Sněmvona nebude hlasovat o prodloužení současného nouzového stavu. 

„Velmi brzy se můžeme dočkat toho, že Ústavním soudem bude tento nouzový stav shozen,“ varuje Pekarová Adamová před několika podněty ústavního soudu. Vláda by podle ní měla mít proto připravený plán B. 

„Je nutné se bavit o těch opatřeních, nechci je tu teď pitvat, ale nechci, aby nastal zmatek, až rozhodne ústavní soud, který už tu nastal, nastává,“ dodala. 

Opatření, která by zabrala, je potřeba podle předsedkyně TOP 09 rychle. Zmínila tak například testování ve firmách. „Mělo přijít mnohem dříve,“ kritizovala pomalost zavádění opatření. 

19999 obětí, ke kterým budou přibývat další, by mělo být pro vládu podle Pekarové velkým varovným signálem. „Kdybychom za každého drželi minutu ticha, tak budeme mlčet bezmála 14 dní. Je to téměř jedno okresní město v České republice,“ přidala přirovnání. 

„Že nás premiér je schopen provést krizí, věří už jen jednotky procent,“ řekla Pekarová, která znovu zopakovala svou výzvu, aby se premiér v tuto chvíli upozadil a komunikoval za vládu někdo jiný, který pomůže lidem vrátit důvěru v politiky. 

„Nevolám po vyslovení nedůvěry vládě, volám po konsenzu,“ naznačila Pekarová Adamová, že by měla vzniknout nějaká vláda na šiřším půdorysu. 

Předsedkyně TOP 09 vyzvala každého, aby dodržoval základní pravidla, včetně omezení setkávání se lidí, aby se situace začala lepšit. „Až projdeme tím nejhorším, tak budeme hledat, co mělo a mohlo být jinak,“ uzavřela Pekarová s tím, že každý má situaci ve svých rukou. 

2. čtení rozpočtu 2021: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) (2.12.2020)
15:30
26. 2. 2021
!

Se stanoviskem klubu ODS předstoupil místopředseda strany Martin Kupka. 

„Současné prodloužení nouzového stavu znamená prodloužení, které je problémové, chceme-li tedy najít východisko, znamená nemířit mimo terč,“ apeloval Kupka s tím, že by vláda měla brát občany jako partnery, kteří politikům rozumějí a rozumějí tomu, proč jaká opatření platí. 

Podle Kupky je důležité představit také vizi, co přijde po skončení opatření.

15:10
26. 2. 2021

První dodávka antigenních testů pro školáky by měla dorazit podle plánu do neděle. Na dotaz ČTK to dnes ve Sněmovně řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Vzhledem k tomu, že oproti původním plánům se ani část studentů do škol se začátkem března nevrátí, nevyloučil využití i třeba pro testování státních zaměstnanců.

„Podle toho, co vím, tak první část dodávky se proclívá a připravuje k odletu do České republiky, takže by na tom harmonogramu nemělo být nic měněno. První dodávka byla lehce pod milion testů. Ta by tu měla být podle plánu,“ řekl Hamáček. „Samozřejmě bude na státu, jak s nimi naloží. Můžeme je nechat pro školy, nicméně můžeme je využít i pro testování například státních zaměstnanců. Oboje je možné,“ dodal.

14:49
26. 2. 2021

Podle předsedy Pirátského poslaneckého klubu Jakuba Michálka má vláda vyhlásit nový nouzový stav, protože se objevily nové okolnosti, které mají ale ministři dostatečně popsat. 

Michálek tak předložil Sněmovně už avizované usnesení, že vláda má kompetenci po ukončení stávajícího nouzového stavu vyhlásit nový. 

14:35
26. 2. 2021
!

Předseda KSČM  a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip kritizoval vládu ve svém vystoupení za to, že dostatečně nereagovala. Lidé jsou podle něj frustrovaní a nevidí důvod, proč nařízení ministrů dodržovat.

„Je evidentní, že ta opatření nejsou akceptována veřejností. Je to ztráta ochoty lidí se podřídit, bez toho, aniž by viděli nějaké řešení,“ řekl Filip. 

Podle Filipa jsme nyní v úplně nové situaci nejen kvůli tomu, že je v Česku nová britská a jihoafrická mutace. Filip nemá chuť sanovat neústavní postup, kterým podle něj vláda vyhlásila nouzový stav. Je ale připravený podle svého podpořit nově vyhlášený nouzový stav. 

„Už zahoďme minulý pandemický stav a naděje, že nám to pandemický zákon vyřeší,“ vyzval politiky šéf komunistů. 

„Pokud ministr školství není schopen zajistit testy do škol, tak možná by ho měl pan premiér vyměnit,“ kritizoval Filip Roberta Plagu. Podobně nešetřil ani ministra zahraničí Tomáše Petříčka, kvůli omezení cestování do okolních států. Právě o těchto dvou ministrech se přitom nyní spekuluje, že by měli být ve vládě nahrazeni. 

Filip také kritizoval nákup a zajišťování vakcín i roli Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

„Žádám vládu, aby ze své pravomoci stáhla návrh na revokaci o ukončení nouzového stavu, nepřeju si to,“ zakončil Filip a zopakoval, že tento nouzový stav je podle něj protiústavní. 

Předseda SPD Tomio Okamura a předseda KSČM Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně během projednávání prodloužení nouzového stavu (26.2.2021)
14:23
26. 2. 2021
!

Šéf KDU-ČSL kritizoval ve Sněmovně stav trasování, ale i chování některých politiků, jako je například bývalý prezident Václav Klaus, nebo nezařazený poslanec Lubomír Volný. „To jsou všechno takové silácké výkřiky do doby, než to zasáhne jejich okolí,“ zmínil Jurečka.

„Mrzí mě, že podklady dostanem půl hodiny před jednáním Sněmovny a že tam chybí nějaká opatření,“ vzkázal vládě s tím, že mu chybí například návrh na to, co by se stalo, kdyby se místo školek utlumilo jiné odvětví. 

„Kladu si otázku, proč některé věci nemohly být dřív, " řekl. 

Vláda má podle Jurečky zajistit distribuci respirátory sociálně slabým lidem i zvážit omezení cestování jen v rámci okresů. I v Praze podle Jurečky nebude příliš srozumitelné. 

„Věnujte velkou pozornost tomu, aby ta opatření, která vyhlásíte, byla důkladně zdůvodněna,“ dodal Jurečka za koalici SPOLU a opoziční anticovid tým. 

„Jinak je pak důležité si klást otázku, jestli vůbec tato země s takovou vládou má vůbec nějakou perspektivu v příštích týdnech a dnech,“ zakončil své výstoupení Jurečka, který varoval vládu před tím, aby vyhlášení, která se chystá nařídit, zabrala a byla nezpochybnitelná. 

14:12
26. 2. 2021
!

Blatného vystřídal vicepremiér a minsitr vnitra Jan Hamáček. 

Poslancům řekl, že ani ve vládě není schoda zda omezit průmysl. „Proto hledáme možnost, jak omezit mobilitu obyvatelstva,“ popsal. 

„Přicházíme s omezením pohybu mimo okresy. Je to opatření nouzové, je to omezení etrémní, a je to omezení časově omezené,“ upřesnil Hamáček. Po třech týdnech by se podle vicepremiéra měla stoupající křivka zlomit. 

„Vím, že to je kontroverzní opatření, které vyvolá diskuse, ale je to opatření nezbytné. Smyslem není nikoho šikanovat. Ještě chvíli to musíme vydržet,“ doplnil Hamáček.  

Hamáček potvrdil, že ve hře byla varianta omezit pohyb osob maximálně na kilometr od domova.  „Pracovali jsme s tím kilometrem v případě cest do přírody za sportem. Návrh dozná změny a pokud chtějí lidé se proběhnout, nebo vyrazit za sportem, bude stanoveno, aby se lidé zdržovali v katastru obce kde bydlí,“ upřesnil minsitr. 

Lidé budou smět opustit okres v případě, že budou potřebovat na úřad, či k lékaři mimo vymezené území. „Ten občan před tím, než opustí své bydliště, tak na kus papíru napíše čestné prohlášení kdy byt opouští a kam jede, jakou výjimku využívá. Je to model papír-tužka, ale ve Francii funguje. Je to model, který je co nejméně invazivní do životů obyvatel,“ upřesnil vicepremiér. 

Politice podle Hamáčka posílena nebude. „Kontroly budou namátkové. Odmítám akceptovat to, že naši občané jsou ti, kteří nic nedodržují,“ odmítá Hamáček, že by lidé chtěli omezení záměrně porušovat. 

„Stačí, když občan cestující mimo okres, ve kterém bydlí, ale nám tám trvalé bydliště, předloží nějaké potvrzení o tom, že tam skutečně bydlí,“ Hamáček zmínil například účtenku o plyn, výpis z účtu, nebo jiné průkazné potvrzení. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9

sasa Trdlo ( 27. února 2021 12:50 )

ne neselhali, jsou nejlepší s touto vládou na věčné časy.....

donypan ( 27. února 2021 10:01 )

Smekám před touto vládou.První vláda od r.89,která má ty peníze zasloužené.Za ten čurbes můžeme poděkovat Csáko­vé,Lan­dovi,­Kluso­vi a všem co je napodobují.Opozice neunesla,že se našel člověk,který se z nich jen tak nepodělá.proto obětovali zdrví lidí jen aby si léčili své ego.Hlavně,že vím koho nevolit.

panda82 ( 27. února 2021 08:59 )

Pořád postrádám jak jsou a budou trestáni ti co tato nařízení porušují, tak jako v Německu, a ne že se vyhrožuje těm co jsou i přes "poslušnost" omezování, tlačeni ke zdi, a "!neposlušní" se smějí , chodí na párty, fotbaly a řehtají se nám do ksichtu,
jsem dost trpělivý ale už je toho moc,

Brichacek ( 27. února 2021 08:29 )

DEJ SI KOBLIHU.

Brichacek ( 27. února 2021 08:28 )

Estébák nemá ani minimum pokory. Místo aby úřiznal že s tousvou bandou *** *** co se dalo a odtáhl na slovač tak je ještě arogantní!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa