Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Babiš bouřil a odmítal posměšky: „Neselhali jsme!“ Poslanci zamítli prodloužit stav nouze

Aktualizováno -
26. února 2021
20:16
Autor: ČTK, simao, Jakub Veinlich, for - 
26. února 2021
05:30

Ani emotivní projev premiéra Andreje Babiše (ANO) nestačil. Sněmovna v pátek odmítla prodloužení nouzového stavu. Vláda jej chtěla prodloužit do 31. března. Musela následně přistoupit ke kroku, kdy vyhlásila nový nouzový stav - do 28. března. Ani tentokrát nechyběly ve Sněmovně různé útoky. Babiš následně bouřil.

Vláda požádala Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 31. března. Poslanci to však odmítli. Proti se postavila i KSČM.

Andrej Babiš (ANO) v emotivním projevu, kdy burcoval k prodloužení nouzového stavu, zmínil, že bude patrně potřeba, aby vláda vyhlásila nový nouzový stav. To vláda krátce po hlasování také udělala. Nový nouzový stav má platit do 28. března.

Babiš: My jsme neselhali! Nikdo neselhal!

Podle premiéra Babiše se vir změnil, je agresivní a napadá všechny věkové kategorie, jsme proto na hraně kolapsu. „Potřebujeme nouzový stav a potřebujeme, aby lidi omezili kontakty,“ říkal.

Babiš se vrátil i k formulaci „best in covid“, která se mu vrací často jako bumerang.

„Pokud se mi někdo stále posmívá, když jsem v srpnu na konferenci řekl best in covid, tak Češi byli best in covid. Nikdy jsem nemluvil o nás, o naší vládě. Nikdy jsem nemluvil o sobě. Mluvil jsem o tom skvělém videu, co udělal pan Ludvík, které jsem poslal i Trumpovi a všem. A byli jsme v tom příkladem. Ano, nebyli jsme schopni nakoupit zdravotnické prostředky, nebyly, nikdo na světě nebyl. Ale Češi to zvládli. I bez nás. A skvěle! Proto Češi byli best in covid,“ hřímal Babiš a dodal: „Ano, my jsme nesehnali; nikdo nesehnal.“

Chtějí omezit pohyb lidí na tři týdny

V následujících třech týdnech je kvůli epidemii covidu-19 v Česku podle Babiše nutné co nejvíc omezit pohyb lidí. Od pondělí 1. března by kvůli tomu mohl být s výjimkami zakázán pohyb mezi okresy. A právě k takto tvrdému opatření vláda potřebuje nouzový stav.

Debata o prodloužení čí neprodloužení nouzového stavu trvala ve Sněmovně několik hodin. Zatímco vláda trvala na prodloužení stávajícího nouzového stavu, opozice chtěla, aby vláda vyhlásila nový. 

Opozice proti prodlužování

„Prodlužovat nouzový stav, na který jsou podány ústavní žaloby, není podle nás legislativně čisté,“ varoval šéf hnutí STAN Vít Rakušan, jehož hnutí kandiduje ve volbách společně s Piráty. Podobný názor měla i kolice SPOLU složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. 

Video  Hamáček o omezení pohybu Čechů: Kdo bude moci opustit okres? A návrh omezení vycházek na katastr obce 
Video se připravuje ...

Koalice proto chtěla přijmout usnesení, ve kterém dá vládě oprávnění vyhlásit nový nouzový stav v délce 30 dnů. „Tímto bychom se vypořádali s tím, jakým způsobem by mohla vláda legislativně správně postupovat,“ obhajoval společný postoj opozičních stran vyjma SPD a KSČM šéf lidoveckých poslanců Marian Jurečka

Sněmovna nakonec přijala usnesení, ve kterém ruší nouzový stav k 27. únoru, a dávala vládě možnost na vyhlášení nouzového stavu. Babiš si stál za svým, požadoval dál prodloužení.

Babiš: Zrušení roušek? Obrovská chyba

Babiš se přitom ve Sněmovně ohlédl za posledním rokem a tím, jak ovlivnil od loňského března život v Česku. „Ještě si pamatuji, jak jsme řešili biatlon. Byl velký odpor, biatlon musí být! Zpochybňovala se ta opatření a trasovali jsme, až přišel ten taxikář, který nakazil asi 100 lidí a začal komunitní přenos. A to byl ten zlom,“ připomněl Babiš.

„Potom jsme se dostali do tlaku, že budeme rozvolňovat, tak jsme rozvolňovali postupně, neměli jsme žádného psa,“ připomněl Babiš.

Připustil však i chyby. „V červnu byla oslava na Karlově mostě, všichni jsme slavili a těšili se - a to není výčitka, to je konstatování. Všichni jsme slavili, že vir je pryč. Zrušili jsme roušky 1. 7. Obrovská chyba,“ míní premiér.

A všichni šli do Chorvatska. A vrátilo se 100 000 lidí z Chorvatska a my jsme je netestovali. Obrovská nálož viru! Obrovská chyba! Techtle Mechtle, obrovská chyba! Měli jsme zavřít okamžitě všechny bary. My jsme to neudělali! Takže ano, těch chyb se nadělalo strašně moc,“ dodal Babiš.

Prosba občanům

„Já vím, že ta důvěra tady není, že jsme x-krát asi selhali. Ale to neznamená, že jsme do toho nedali maximum, že jsme vlastně od toho února nebo ledna minulého roku pracujeme neustále, stále. Snažíme se, bojujeme,“ přesvědčoval premiér.

„Po vládě vysvětlíme našim spoluobčanům, jak je důležité, abychom ještě tři týdny skutečně omezili naše kontakty. Chápu, že je to těžké, ale je to nesmírně důležité, pokud nechceme totální kolaps našich nemocnic, tak to musíme udělat. Musíme to udělat společně a doufejme, že to všichni pochopí a že nám dají ještě poslední šanci, abychom to zvládli společně, abychom se vrátili do března 2020,“ zakončil Babiš své vystoupení.

Dění ve Sněmovně jsme sledovali v našem online přenosu:

Sněmovna o nouzovém stavu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
17:24
26. 3. 2021

„V té Praze to bouchne,“ varuje poslanec ODS Marek Benda před uzavřenými okresy i na Velikonoce. „Velmi prosím pana ministra, aby povolil alespoň cestování mezi Prahou a Středočeským krajem,“ obrátil se Benda na Blatného. „Proč by nemohli jet na chalupy, když tam budou sami,“ podivoval se Benda na hrozbou, že lidé nebudou moci na chalupy mimo okres, kde bydlí. 

17:22
26. 3. 2021

Mikuláš Ferjenčík z Pirátské strany navrhnul, aby Sněmovna schválila konec kontrol na hranicích okresů nejpozději 6. 4., tedy  po Velikonocích. 

17:20
26. 3. 2021

„Co když nouzový stav neprojde? Bude tu stejná panika jako před 30 dny. Ten přijatý pandemický zákon navíc není dobrý. Před 30 dny skončil nouzový stav a nemusel tu být žádný. Ale vaši hejtmani si ho prosadili,“ kritizoval poslanec KSČM Leo Luzar ODS a ostatní strany za to, že jejich politici stojí za tím, že v Česku platí stávající nouzový stav. 

17:17
26. 3. 2021

Podle ministra Jana Blatného se poslanec Dominik Feri nemusí obávat, že pandemický zákon vláda nevyužila. Bude prý potřeba nejpozději po Velikonocích, pokud Sněmovna prodlouží nouzový stav. „Pandemický zákon nevyjde vniveč. Jsem velice rád, že jsme se na něm byli schopni domluvit. Až pomine nouzový stav, tak bude pandemický zákon potřebný a bude potřeba nejspíš ještě delší dobu, abychom neuvrhli zemi do nějakého rizika,“ přidal komentář Blatný. 

17:09
26. 3. 2021

Dominik Feri (TOP 09) mával ve Sněmovně několikrát plánem návratu k normálu. Který vypracovala koalice Spolu. Premiérovi vyčetl, že nemluví pravdu, když tvrdí, že opozice nic nedělá. I to, že ministři nepoužijí k opatřením použití pandemického zákona. „Je škoda, že jsme tu věnovali úsilí na práci pandemického zákona a nikdo ho nevyužívá,“ vadí Ferimu. 

16:59
26. 3. 2021

„Na netransparentní kšefty nemáme potřebu vládě prodlužovat nouzový stav, na omezení pohybu také ne,“ odmítla prodloužení nouzového stavu předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

„Chceme po vládě, aby její pomoc byla skutečně efektivní směrem k živnostníkům, aby byl schválen odškodňovací zákon a aby byly odpuštěné podnikatelům odvody,“ pokračoval Pekarová Adamová. 

Na začátku svého vystoupení předsedkyně TOP 09 poznamenala, že by Sněmovna měla naúčtovat poslancům Volnému a Bojkovi plexiskla, která jsou kvůli jejich odmítání nošení roušek namontovaná v jednacím sále Sněmovny. 

16:55
26. 3. 2021

Stanjura za koalici Spolu navrhnul několik usnesení. Mezi nimi například: 

Umožnění pohybu mezi Prahou a Středočeským krajem

Aby vláda bez začernění zveřejnila smlouvy uskutečněných nákupů při nouzovém stavu

Do konce března chce koalice Spolu  po vládě plnění prací, na přípravách záchranného systému pro podnikatele, ke kterému sněmovna ministry zavázala v minulosti.

Spolu chce také otevřít nejpozději do 12. 4. mateřské či základní školy.

16:50
26. 3. 2021

Stanjura se opřel ve svém vystoupení do vztahu mezi premiérem Babišem a ministrem zdravotnictví Blatným. „Nejhorší čísla na světě. To je i důsledek toho, že v krizi se nepřepřahá, nesmíme nikoho vyměnit. Pan ministr Blatný žádá vás, ale i občany o důvěru. Tomu rozumím z titulu své funkce. Ale nemá důvěru premiéra. Premiér hledá nástupce ministra Blatného a nabízí jeho křeslo. Sem tam někdo řekne, že ho odmítl, sem tam někdo řekne, že by o tom uvažoval. A mnozí o tom zcela správně nemluví. Jsme v absurdní situaci. Premiér nevěří svému ministru zdravotnictví, hledá jeho nástupce a současně oba dva říkají občanům: vydržte ještě, věřte nám, vedeme vás správným směrem. To nedává žádnou logiku,“ kritizoval vládní vztahy Stanjura. 

16:43
26. 3. 2021

„Debata je dnes poměrně klidná, protože od rána víme, že se komunisté vrátili do vládního tábora. Jen poprosím komunisty, aby neříkali, že jsou v opozici. Musím říct, že nás ve skutečné opozici to dost rozčiluje,“ vzkázal Stanjura KSČM,  stejně tak připomněl také SPD, že často hlasuje s vládou.  

ODS podle Stanjury připravila body k usnesení, které se týkají zejména omezení pohybu lidí. 

 

16:41
26. 3. 2021

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura připomněl, že ČR je 173. den v nouzovém stavu. „Nebudu říkat premiérovi, kterého ministra má odvolat a kterého ne. Zejména v té druhé skupině bych byl poměrně brzy v úzkých,“ řekl Stanjura na adresu vlády. 

Ministry kritizuje za jejich počínání při řešení pandemie. Komunisty pak Stanjura nechápe za to, že chtějí zrušit cestování mezi okresy a zároveň pokračovat v nouzovém stavu. „Komunistická logika,“ pozastavil se Stanjura nad uvažováním KSČM. 

16:17
26. 3. 2021

„Plošná opatření nemohou platit ve chvíli, kdy jim lidé nevěří,“ je přesvědčený šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Proto prý hnutí nouzový stav nepodpořilo v minulosti a nepodpoří ani v budoucnu. 

„Kdyby nebyl prodloužený nouzový stav, má tu vláda danou pojistku a ta se jmenuje pandemický zákon,“ dodal Fiala.  Podle kterého je takový zákon jen překabátěný nouzový stav. 

16:14
26. 3. 2021

„Pokud bude schválen nouzový stav a budeme moct dobrzdit a dokončit to, co se začalo, je vláda připravena představit (rozvolňovací) program, jehož součástí je také rozvolňování kultury,“ řekl ve Sněmovně ministr kultury Lubomír Zaorálek. 

Reagoval tak na poslance Martina Baxu (ODS), který vyzval Zaorálka ke komunikaci s kulturní obcí při tvorbě nových pravidel pro fungování divadel, muzeí, galerií a dalších institucí. 

16:11
26. 3. 2021

Předseda KSČM Vojtěch Filip odmítl, že by KSČM kšeftovala s hlasy za podporu nouzového stavu. Podle Filipa není ani nijak prokázáno, že by zákaz cestování mezi okresy měl nějaký vliv na snížení nákazy. Proto chtějí komunisté rozšířit tuto podmínku na kraje - tedy širší území. 

„Jestli tomu někdo říká kšeft, tak já tomu říkám nastavení podmínek bezpečnostni státu. Říkejte si co chcete, lžete!“ zakončil své vystoupení Filip. 

16:01
26. 3. 2021

Poslanec Martin Baxa vyzval ministra kultury a premiéra, aby pracovali na rozvolňování v kultuře a přišli s plánem, jak bude kultura fungovat i době, kdy budou platit mírná opatření. 

 

15:56
26. 3. 2021

Poslanec Vojtěch Munzar (ODS) zpochybňoval ve Sněmovně nařízení vlády, nosit na ulici roušku i v případě, že jde člověk sám a nikoho nepotkává. 

Munzar proto navrhnul usnesení, aby lidé, kteří se pohybují po ulici prokazatelně sami, nebo v doprovodu členů domácnosti, nemuseli mít venku nasazenou roušku. 

15:53
26. 3. 2021

„Ne vše, co je na internetu, je pravda,“ reagoval ministr vnitra Jan Hamáček na poslankyni Terezu Hyťhovou, která mu připomněla kauzu s nákupy testů do škol, do které zasáhly tajné služby. 

„Koupili jsme testy, které se osvědčily, a nakoupili jsme je za 65 korun. Pokud je to trestné, tak si to asi budu muset jít odsedět,“ zakončil Hamáček. 

15:47
26. 3. 2021

„Milá vládo, přestaňte nás obelhávat. Nechte lidi dýchat a postarejte se o svůj národ,“ vyzval ministry Jan Hrnčíř z SPD. 

15:44
26. 3. 2021

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se pustil do poslance Volného za to, že ve Sněmovně nenosí roušku, a dává tak lidem špatný příklad. „Kdyby šlo, tak udělám vše pro to, aby tento příklad ve Sněmovně nikdo nedával. Neexistuje žádná teorie, abyste tu svým chováním mohl ohrožovat ostatní,“  hřímal Zaorálek. 

„Mně vadí to, že se na něco takového musím dívat,“ dodal. 

15:37
26. 3. 2021

Nezařazený poslanec Lubomír Volný bez roušky mluvil ve Sněmovně o vládě jako o covidové mafii a obvinil vicepremiéra Jana Hamáčka z krádeže ochranných pomůcek. 

15:34
26. 3. 2021

Vicepremiér Jan Hamáček věří, že pokud se bude situace vyvíjet příznivě, budeme v létě už na covid a jeho nejhorší dny vzpomínat. „ČR jakkoliv si prošla těžkým obdobím, tak teď to vypadá, že i díky těm vládním opatřením se dostáváme z nejhoršího, ta čísla se otočila, ten počet nově nakažených klesá. Já věřím, že společně to dotáhneme do konce a kombinací opatření, umírněného a rozumného rozvolňování a vakcinace tu situaci zvládneme tak, že léto bude už jiné a že na ty nejhorší chvíle budeme už jen vzpomínat,“ věří Hamáček. 

15:26
26. 3. 2021

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že mu celé odpoledne zvonilo v uších, zejména prý při vystoupení Tomia Okamury. 

„Já se musím přiznat, že mně celé odpoledne zvonilo v uších, a to zejména při vystoupení tady kolegy Okamury. Já už si zvykám, že jsem asi jeho nejoblíbenějším ministrem, velmi často si mě tady bere do úst. Všimli si toho i na sociálních sítích a říkají, cituji: Ten Okamura do toho Hamáčka zajíždí tak, jako kdyby mu sežral psa. Já chci všechny ujistit, že jsem žádného domácího mazlíčka pana místopředsedy nezkonzumoval,“ začal své vystoupení Hamáček. 

Ze všech těch snůšek nesmyslů řeknu alespoň jeden. „Já nikdy neřekl, že nechci nakoupit láhve kyslíku,“ ohradil se vicepremiér. 

„Myslím, že si plně vystačíme s tím, co tady předvádějí poslanci SPD, támhle ti dva nezařazení za občasného přispění poslankyně z Trikolóry,“ opřel se Hamáček do poslanců, které označil za dezinformátory.  

 

15:19
26. 3. 2021

Michálek ve svém usnesení zmínil také návrh na povolení farmářských trhů při dodržení bezpečnostních opatření. Povolení cestovat do vlastních rekreačních objektů, individuální sportování dětí s trenérem a také racionalizovat povinnost nošení roušek venku.

15:17
26. 3. 2021

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek si přinesl podklady se statistikami. Z nich podle Michálka jasně vyplývá, že každý den přibyde v Česku 750 nově nakažených na milion obyvatel. 

Sám Michálek je pro to, aby se o Velikonocích lidé ještě nesměli navštěvovat, aby se nezopakovala situace z loňského roku, kdy se covid vrátil po rozvolnění ve větší síle. 

„Rozjelo se to vloni na podzim, rušily se roušky a otevíraly se restaurace,“ připomněl. 

„Prosím nespojujme hlasování s podmínkami, jako je Sputnik nebo účast Ruska do tendru na výstavbu nového jaderného bloku,“ apeloval Michálek. 

Piráti jsou podle Michálka připraveni, pokud by se ukázalo, že vládě nebudou stačit hlasy na prodloužení nouzového stavu, jednat o podmínkách, jak ho ještě 14 dní udržet. „V takovém případě jsme hlasování připraveni přerušit a jednat o podmínkách,“ nabídl jednání. 

Koalice Pirátů a Starostů předloží ve Sněmovně také návrh na usnesení, ve kterém chce, aby Sněmovna vyzvala vládu k dodání informací, jak to bylo s objednávkami vakcín. Informace chce koalice do 7. 4. 

Vláda má podle Michálka také jednat se státy, které mají přebytky vakcín, a také připravovat kapacity v očkovacích centrech. V usnesení chce Michálek také do 7. dubna od vlády data o spolehlivosti testů. 

Změny navrhuje koalice také v kompenzacích. Například zvýšit limit na program Covid nepokryté náklady na 70%.  

„Pokud nebudou podnikatelé motivováni, tak logicky nebudou dodržovat potřebná opatření,“ dodal Michálek. 

15:06
26. 3. 2021

Tomio Okamura ve Sněmovně využil svého práva k přednostnímu vystoupení. Jako člen vedení dolní komory nemusí dodržovat limit k vystoupení pět minut. 

Vládě vyčetl například špatnou komunikaci a fakt, že nemluví jedním hlasem. Pochválil se, že on když začínal jako mluvčí České asosiciace cestovních kanceláří a agentur, domluvil se s členy, aby vždy mluvili jednotně. Sám prý narozdíl od ministrů neměl žádné PR pracovníky a týmy. 

Od hodnocení vládních opatření proti koronaviru se šéf SPD dostal k případu z Plzeňska, kde se měl muž bránit s pistolí v ruce proti zloději, který se k němu vloupal. 

„Plně se ukazuje, že vládní opatření nejsou k ničemu. Bojujme s virem, nebojujme s lidmi,“ uzavřel své vystopení Okamura a zopakoval, že jeho hnutí nepodpoří prodloužení nouzového stavu. 

14:49
26. 3. 2021

Tomio Okamura kritizoval rohodnutí Sněmovny omezit vystoupení poslanců na maximálně dvakrát pět minut. „Vy jste nám znemožnili možnost, aby se tu naši poslanci demokraticky vyjadřovali,“ dodal. Okamura přiznal, že hnutí SPD chtělo udělat vše proto, aby nouzový stav nebyl prodloužený, a poslanci chtěli opakovaně a neomezeně vystupovat. „Řeknu to narovinu, chtěli jsme to zablokovat, aby už k prodloužení nouzového stavu nedošlo,“ přiznal Okamura. 

sasa Trdlo ( 27. února 2021 12:50 )

ne neselhali, jsou nejlepší s touto vládou na věčné časy.....

donypan ( 27. února 2021 10:01 )

Smekám před touto vládou.První vláda od r.89,která má ty peníze zasloužené.Za ten čurbes můžeme poděkovat Csáko­vé,Lan­dovi,­Kluso­vi a všem co je napodobují.Opozice neunesla,že se našel člověk,který se z nich jen tak nepodělá.proto obětovali zdrví lidí jen aby si léčili své ego.Hlavně,že vím koho nevolit.

panda82 ( 27. února 2021 08:59 )

Pořád postrádám jak jsou a budou trestáni ti co tato nařízení porušují, tak jako v Německu, a ne že se vyhrožuje těm co jsou i přes "poslušnost" omezování, tlačeni ke zdi, a "!neposlušní" se smějí , chodí na párty, fotbaly a řehtají se nám do ksichtu,
jsem dost trpělivý ale už je toho moc,

Brichacek ( 27. února 2021 08:29 )

DEJ SI KOBLIHU.

Brichacek ( 27. února 2021 08:28 )

Estébák nemá ani minimum pokory. Místo aby úřiznal že s tousvou bandou *** *** co se dalo a odtáhl na slovač tak je ještě arogantní!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa