Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Zlatý mikrofon, drahé róby a výzva ke smíření: Biden převzal Bílý dům, Trump narychlo zmizel

Aktualizováno -
20. ledna 2021
22:30
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. ledna 2021
05:20

Do čela USA se po čtyřech letech vrátili demokraté. Joe Biden, který v listopadových volbách porazil Donalda Trumpa, složil prezidentskou přísahu a stal se 46. prezidentem Spojených států. Američanům v prvním projevu vzkázal, že demokracie je vzácná a vyzval ke spojení rozdělené země, Ceremoniál si nenechaly ujít ani hvězdy, hymnu před složením přísahy zazpívala Bidenova podporovatelka Lady Gaga. Trump na slávu podle očekávání nedorazil, poslední chvíle prezidentství si užil naplno - loučil se na červeném koberci za vojenských salv. Následně s rodinou zamířil do svého sídla na Floridě  Blesk Zprávy sledovaly dění ve Spojených státech v podrobné reportáži.

  • Inauguraci doprovázely bezpečnostní manévry, okolí středeční inaugurace, která se tradičně odehrála na západním schodišti, střežily v posledních dnech desítky tisíc policistů, příslušníků národní gardy a činitelů tajné služby. Ve městě panují výjimečná bezpečnostní opaření a celé sídlo Kongresu je obehnáno ploty.
  • Ke střídání stráží došlo i na postu první dámy a slovinskou exmodelku Melanii Trumpovou (50) nahradila učitelka s doktorským titulem Jill Bidenová (69), která se ani s nástupem do Bílého domu nehodlá vzdát své pedagogické kariéry a bude dál učit. Tímto krokem se stane Bidenová „unikátem“ mezi první dámami, její předchůdkyně se totiž vždy své oficiální práce vzdaly.
  • Melania Trumpová se podobně jako její manžel nezúčastnila posledních aktů předání moci. Nebyl tak dodržen zvyk, kdy odcházející prezidentský pár pořádá pro příchozí prezidentský pár prohlídku Oválné pracovny v Bílém domě.
  • Prezidentské volby v USA se konaly 3. listopadu, sčítání hlasů se protáhlo, teprve 7. listopadu americká média oznámila, že Biden byl zvolen novým prezidentem USA a získal 306 hlasů ve sboru volitelů, zatímco Trump 232.
  • Trump se snažil výsledky voleb zvrátit a podal na 60 žalob, ve kterých hlasování napadl. Ani jednou neuspěl a 14. prosince sbor volitelů zvolil Bidena 46. prezidentem USA. 
  • Ve středu 6. ledna společné zasedaly obě komory Kongresu, aby potvrdily Bidenovu výhru. Jejich jednání přerušily Trumpovy příznivci. Vtrhli do budovy Kongresu, při jejich řádění zemřelo 5 osob.
  • O den později Trump skrze mluvčího slíbil, že v den Bidenovy inaugurace dojde ke spořádanému přechodu, a poprvé tak veřejně uznal, že 20. ledna opustí svou funkci.

Video  Přísaha Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

Trumpův konec a inaugurace Bidena
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
16:18
20. 1. 2021

Do Kapitolu se na Bidenovu inauguraci sjíždějí VIP hosti, kromě Bushových už dorazili také Obamovi a Clintonovi. Přišli již i někteří prominentní republikáni jako Marco Rubio nebo Paul Ryan, scházejí se i přední demokraté.

16:09
20. 1. 2021

Trump s manželkou několik hodin před Bidenovou inaugurací opustili Bílý dům, nyní jsou na cestě do svého sídla na Floridě. I po odchodu z funkce ho čeká proces v režii Senátu USA poté, co proti němu Sněmovna reprezentantů vznesla ústavní žalobu za údajné podněcování ke vzpouře. Po podzimních volbách se spekulovalo o tom, že poražený prezident brzy ohlásí kandidaturu do voleb roku 2024. Senát by mu v souvislosti s ústavním procesem kandidaturu mohl zakázat.

Video  
Video se připravuje ...
16:01
20. 1. 2021

Ministr spravedlnosti Jeffrey Rosen, který v prosinci nahradil Williama Barra, oznámil rezignaci. Funkci složí se začátkem Bidenovy inaugurace.

15:57
20. 1. 2021

„Gratuluji svému příteli. Tohle je tvoje chvíle,“ vzkázal někdejší prezident Barack Obama na twitteru Bidenovi, který v Obamově administrativě sloužil jako viceprezident.

15:55
20. 1. 2021

Do Washingtonu ke Kapitolu dorazili už exprezident George Bush mladší s manželkou Laurou, zamávali reportérům a odebrali se do budovy amerického Kongresu. Bush bude jediným republikánským prezidentem, který se zúčastní Bidenovy inaugurace.

15:50
20. 1. 2021

Biden ještě oficiálně nenastoupil do funkce prezidenta a už si vyžádal první rezignaci. Šéf americké zdravotnické služby Jerome Adams odhalil, že ho nastupující administrativa vyzvala, aby odstoupil.

15:44
20. 1. 2021

Ve Washigntonu je sice dnes větrno a mrazivo, ale nad pódiem, kde Biden složí prezidentskou přísahu, září slunce. Je to poprvé po 30 letech, kdy Američané prožijí prosluněnou inauguraci.

15:38
20. 1. 2021

Harrisová zvolila model od černošských designérů, konkrétně od Christophera Johna Rogerse a Sergia Hudsona. Druhý gentleman Doug Emhoff stejně jako Biden sáhl po obleku od Ralpha Laurena.

Kamala Harrisová s manželem na mši před inaugurací.
15:33
20. 1. 2021

Melania Trumpová sice nepozvala svou nástupkyni Jill Bidenovou na tradiční čaj v Bílém domě, ani ji po sídle amerických prezidentů dnes neprovede, zanechala jí ale krátký dopis na uvítanou.

15:30
20. 1. 2021

Jill Bidenová na začátek své éry jako první dáma USA obleče model od americké designérky. Na bohoslužbu před inaugurací dorazila v kabátu a šatech od návrhářky Alexandry O'Neillové. Biden je v tmavomodrém obleku doplněný o tmavomodrý kabát z dílny návrháře Ralpha Laurena. Modrá barva na mši vévodila, zvolila ji nejen Bidenová, ale také Pelosiová a Harrisová přišla ve fialové.

Nancy Pelosiová s manželem na mši před inaugurací. Joe Biden s manželkou Jill na mši před inaugurací.
15:25
20. 1. 2021

„Tohle je nový den v Americe,“ sdílel Joe Biden jen chvilku poté, co Donald Trump opustil Washington.

15:15
20. 1. 2021

Přípravy na Bidenovu inauguraci vrcholí, zbývají do ní již necelé tři hodiny.

Přípravy na inauguraci amerického prezidenta Joe Bidena (20. 1. 2021) Přípravy na inauguraci amerického prezidenta Joe Bidena (20. 1. 2021) Přípravy na inauguraci amerického prezidenta Joe Bidena (20. 1. 2021)
15:04
20. 1. 2021

Zdroj z Bílého domu pro CNN odhalil, že Trump dodržel tradici a nechal Bidenovi dopis, jeho obsah není známý.

15:02
20. 1. 2021

Air Force One naposledy vzlétl s Donaldem Trumpem na palubě coby americkým prezidentem. „Udělal jsem to po svém,“ končící prezident si ke svému odletu nemohl vybrat lepší píseň.

 

14:52
20. 1. 2021

Zatímco se Trump loučil se svými příznivci, nastupující prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová s rodinami vyrazili do kostela, doprovázeli je lídři republikánské většiny v Senátu i menšiny ve Sněmovně Mitch McConnell a Kevin McCarthy. Mše se účastní i lídři demokratů Nancy Pelosiová a Chuck Schumer.

Nastupující prezident Joe Biden s manželkou Jill na mši, těsně před inaugurací, (20.01.2021).
14:47
20. 1. 2021

„Vždycky za vás budu bojovat, budu pozorovat, budu poslouchat. Nové administrativě přeju úspěch, mají k němu skvělý základ. Sbohem, milujeme vás, vrátíme se… v nějaké podobě. Mějte krásný život, brzy se zase uvidíme,“ řekl Trump.  „Byly to neuvěřitelné čtyři roky, tolik jsme toho dokázali,“ prohlásil Trump před odletem z Washingtonu. Dodal, že jeho vláda nebyla běžnou administrativou.

14:39
20. 1. 2021

Trump s manželkou dorazili na Andrewsovu spojenou základnu, kde na něj čeká zbytek rodiny včetně jeho dcery a nejbližší poradkyně Ivanky Trumpové. Trumpa přivítal bouřlivý potlesk a pokřiky „milujeme vás“. Trump poděkoval lidem a vyzvedl svou manželku a její krásu a eleganci. Slova se ujala také sama Melania Trumpová. „Bůh žehnej tomuto krásnému národu,“ vzkázala.

Odchod prezidenta Trumpa: Na letišti na něj čekala rodina, (20.01.2021).
14:28
20. 1. 2021

Modlitbami, ohňostroji a rozdáváním sladkostí slavili dnes obyvatelé malé vesnice na jihu Indie nástup Kamaly Harrisové do funkce americké viceprezidentky. V obci Thulasendrapuram ve státě Tamilnádu se před více než sto lety narodil dědeček političky.

Harrisová dnes vpodvečer SEČ vstoupí do historie jako první žena v úřadu viceprezidenta Spojených států. Politička, která je dcerou imigrantů z Jamajky a z Indie, se rovněž stane prvním člověkem jihoasijského původu v této funkci, píše agentura AP.

Indové oslavují nastupující viceprezidentku USA Kamalu Harrisovou.
14:22
20. 1. 2021

Loučící se prezident Trump s manželkou Melanií krátce před nástupem do helikoptéry promluvili s reportéry. Řekli jim, že on a první dáma milují Američany. Znovu zopakoval, že se nezúčastní Bidenovy inaugurace. Na Andrewsově spojené základně pronese svou poslední řeč, než odcestuje na Floridu.

Donald Trump s manželkou při odchodu z Bílého domu.
14:15
20. 1. 2021
!

Prezident Trump s první dámou vyšli z Bílého domu a loučí se s tiskem. Trump necelé čtyři hodiny před inaugurací Bidena opouští Bílý dům a míří na Floridu. Čeká se, že před odletem pronese poslední projev svého mandátu.

Donald Trump s manželkou Melanií opustili Bílý dům, (20.01.2021)
14:11
20. 1. 2021
!

Červený koberec je u Bílého domu už rozvinutý a na Trumpa čeká helikoptéra, která ho vezme letiště k poslednímu letu v Air Force One. Prezidentský speciál ho přepraví na Floridu. Podle zaměstnanců Bílého domu měl Trump opustit prezidentské sídlo už před 10 minutami.

Donald Trump je připravený opustit Bílý dům, (20.01.2021). Donald Trump je připravený opustit Bílý dům, (20.01.2021). Donald Trump je připravený opustit Bílý dům, (20.01.2021).
14:00
20. 1. 2021
!

„Těším se na spolupráci s Bidenem a jeho novou administrativou, budeme posilovat o partnerství mezi našimi zeměmi a pracovat na našich společných prioritách: jako boj s klimatickými změnami, obnova po pandemii a zesílení transatlantické bezpečnosti,“ reagoval na Bidenův nástup do úřadu britský premiér Boris Johnson.

Britský premiér Boris Johnson.
13:57
20. 1. 2021
!

Kancelář, ve které tradičně sídlí tiskový mluvčí Bílého domu, už je vyklizená a připravená pro svou novou „nájemnici“ Jen Psakiovou. Ta dnes uvedla, že pro Bidena bude prioritní boj s koronavirem, hodlá se mu věnovat hned po složení přísahy.

Vyklizená kancelář tiskového mluvčího Bílého domu.
13:51
20. 1. 2021

Na inauguraci se budou muset dodržovat přísná opatření spojená s koronavirem, organizátoři akce dokonce měřili rozestupy mezi židličkami.

Bidenova inaugurace je poznamenaná pandemií koronaviru. Bidenova inaugurace je poznamenaná pandemií koronaviru.
13:46
20. 1. 2021
!

Poradce z Bílého domu pro stanici CNN vypověděl, že odcházející prezident Trump věří, že by mu čerstvě omilostněný Steve Bannon, jeho někdejší hlavní stratég, mohl pomoct na cestě zpátky do čela USA v roce 2024. Dodal také, že dříve rozhádaní Bannon a Trump „se usmířili“.

levice-je-smegma ( 21. ledna 2021 11:20 )

To je nic proti zlodějinám jeho poskoků, kteří se proto snaží onoho chorobně mstivého hradního ochlastu udržovat naživu.

ANO_nam_bude_lip ( 21. ledna 2021 10:25 )

Komouši vždy lhali, lžou a lhát budou!

levice-je-smegma ( 21. ledna 2021 10:21 )

Při minulých volbách byly volby výsledkem útoků ruských hackerů. Jenže Trump nesplnil očekávání Kremlu, když jel linii "Amerika first!". Tak teď dosalili Bidena a Trump kvičí o zfalšovaných volbách, protože už z dřívějška ví, jak to je doopravdy.

deafista ( 21. ledna 2021 09:11 )

Trump by přítomností na inauguraci dal legitimitu zfalšovaným volbám. Kdo by se zahazoval s takovým loutko-gerontem?!-

viho ( 20. ledna 2021 23:56 )

Biden je prostě zástupcem zavedené garnitury, která potřebuje využívat masy lidí pro svou politiku. Ta jeho inaugurační řeč byla plná hezkých frází, ale co taky čekat od dědy na konci života. Vládnout budou stejně ti v pozadí. Tedy židovští byznysmeni, které tam představovala ta vyplesklá zpívající Židovka Gaga, kteří potřebují hodně levné pracovní síly, kterou reprezentovala Lopez, jako symbol "latinoamerického snu". Zaplatí to hlavně ti představitelé klasického amerického snu, kteří spíše volili Trumpa, kterým se zvednou daně, takže tam žádného jejich zástupce, kterému by bylo do zpěvu, asi nesehnali.

Zobrazit celou diskusi