Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak to bude s penězi ze sbírky? Zlé komentáře nás mrzí, Oliverek peníze dostane, říká ředitelka Života dětem

Autor: jel - 
27. února 2021
06:00

Vášnivá diskuze se rozvířila v úterý kolem finanční sbírky pro Oliverka trpícího spinální svalovou atrofií. Peníze byly původně vybrány na experimentální lék Zolgensma. Přes veškeré snahy rodičů však chlapeček kvůli svému zdravotnímu stavu bohužel nakonec genovou léčbu nepodstoupí. Vyvstala tak otázka, co bude s vybranými penězi. Nejprve to vypadalo, že Oliverek peníze ze sbírky zřejmě nedostane. Nicméně podle ředitelky organizace Život dětem Marie Křepelkové tomu tak není a došlo k nedorozumění. Rodina by měla dostat peníze na vše potřebné. Problém tedy vznikl pravděpodobně pouze špatnou komunikací mezi oběma stranami. Nyní už je snad vše na dobré cestě.

Jak informoval Blesk, rodiče nemocného Oliverka v úterý zveřejnili na facebookových stránkách vyjádření Života dětem, které vyznělo poněkud nešťastně. Většina mu rozuměla tak, že peníze je nutné použít pouze na genovou terapii, na kterou byla sbírka určena. Maria Křepelková pro Blesk řekla, že tomu tak není. Organizace prý ani neměla tušení, že rodina se již pro chlapce nesnaží zajistit aplikaci Zolgensmy v zahraničí.

„Až z vašeho článku jsem se dozvěděla, že už nehledají tu genovou terapii jinde, ale předtím ji pořád hledali, takže je celkem logické, že jsme ty peníze schovali a čekali jsme, jak to bude, abychom byli případně připraveni na zaplacení léku,“ vysvětlila v úvodu rozhovoru ředitelka. „Ovšem kdyby se na nás obrátili s tím, že potřebují pro Oliverka něco koupit, my bychom jim to zaplatili z jiných peněz, my bychom nečekali, jak to dopadne. Ale oni se na nás bohužel neobrátili,“ doplnila. 

Organizace se podle ní snažila rodinu neúspěšně telefonicky kontaktovat. Právník rodiny se ozval ve středu s tím, aby se celá věc vyřešila videohovorem následující týden. „Sice jsem nechápala, proč až ve středu, když problém je teď, ale dobře. Tohle je poslední informace, kterou k tomu mám,“ uvedla Křepelková ve čtvrtek v poledne a dodala, že nechce aby to vyznělo špatně vůči rodině, která si toho musela už tak dost vytrpět.

„Finanční prostředky jsou vždy poukazovány primárně na účel, který má pořádající právnická osoba osvědčený. V souladu s účelem sbírky by bylo možné, na základě žádosti rodičů Oliverka, poskytnout finanční příspěvek ze sbírky na kompenzační pomůcky dle aktuálních potřeb Oliverka,“ uvedl magistrát hl. města Prahy ve svém vyjádření. Tyto věty zřejmě vyvolaly nejvíce pobouřených reakcí. Podle Křepelkové to ovšem není tak, že by chlapeček dostal peníze pouze na to, co potřebuje nyní a pak už ze sbírky nikdy nic neviděl. „Aktuální potřeby Oliverka“ jsou míněny v dlouhodobém horizontu.

Oliverek dostane všechno, co bude potřebovat

„U těchto velkých sbírek, my máme asi čtyři takto velké sbírky, je to tak, že my jim poskytneme například jeden milion, který oni nám musí nejpozději do roka vyúčtovat a poté, co ho vyúčtuje, tak může dostat další. Ale my to vyúčtování nutně potřebujeme, bez něho ty peníze nelze vydat. Ale můžeme z té sbírky zaplatit cokoliv, co rodina potřebuje, můžeme koupit např. rehabilitační pomůcky, zaplatit rehabilitace, nebo třeba auto, protože ho rodina potřebuje na převoz chlapečka,“ vysvětlila.

Doložila příklad na sbírce pro jinou holčičku, na níž se vybraly čtyři miliony korun. Od sbírky uplynuly již čtyři roky a rodina dívenky vyčerpala zatím dva miliony a další dva jsou stále uloženy na sbírkovém účtu a lze je i nadále využívat pro zkvalitnění života holčičky.

Problematický byl podle Křepelkové především požadavek formálního zmrazení 20 milionů, to totiž prý nelze. „Můžeme se vám zavázat, že Oliverek dostane všechno, co bude potřebovat,“ řekla. Na závěr uvedla, že ona i organizace se snaží pomáhat všem, jak je to jen možné a když si přečetla některé komentáře na sociálních sítích, opravdu ji to moc mrzelo. Protože se opravdu snaží být transparentní. „Když jsem některé ty komentáře četla, tak mi z toho bylo do breku,“ dodala.

Celá situace tedy pravděpodobně vznikla pouhým nedorozuměním. Rodina, která se musí potýkat s opravdu nelehkým osudem, tak snad nakonec dostane finance na vše, co chlapečkovi zkvalitní jeho život. Blesk oslovil také rodiče Oliverka s prosbou o vyjádření, ta však uvedla, že si již medializaci nepřeje.