Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další bojovník s SMA dostal zázračný lék: Dojemné díky lékařům!

Autor: jel - 
26. října 2020
17:33

Arturek je dalším z dětí, u nichž byla zjištěna obávaná spinální svalová atrofie, vážná nemoc snižující hybnost. Už v šesti týdnech chlapeček přestal hýbat ručičkami a otáčet hlavou. V pěti měsících přišla strašná diagnóza. Artur je ovšem velký bojovník a před několika dny přišla pro chlapečka nová velká naděje. V pondělí mu byl v brněnské nemocnici podán zázračný lék Zolgensma. Nadšení rodiče na facebooku poděkovali všem, kteří jim k tomu, aby Arturkovi byl lék podán, pomohli.

Arturek je chytré a zvídavé dítě, které miluje vodu a společnost a často se směje. U malého chlapce byla téměř ihned po stanovení diagnózy zahájena léčba spinrazou a také ho rodiče brali na nejrůznější rehabilitace a cvičení. Všechny prostředky, které chlapečkovi pomáhají, jsou však velmi nákladné. 

Přestože rodiče věděli o možnosti genové léčby lékem Zolgensma, připadalo jim nemožné sehnat na něj peníze, jde totiž o nejdražší lék světa. „Na tuto léčbu bohužel finanční možnosti mých skvělých rodičů nestačí,“ napsali na stránkách věnovaných chlapci. Pak však přišla velká naděje. Zolgensmu zaplatí pojišťovna, a tak se Artur v pondělí připojil k Adámkovi, Maxíkovi a Sofince, kteří již zázračný lék dostali.

„Dobrých zpráv není nikdy dost!,“ uvedli svůj radostný příspěvek rodiče Arturka na facebookové stránce věnované malému bojovníkovi. „Musíme přiznat, nějaký ten pátek už jsme věděli, že lék má Arturek schválen. Tímto bychom chtěli vyzdvihnout úžasnou práci Fakultní nemocnice Brno,“ nešetřili v příspěvku dále chválou. Poděkovali nejenom lékařům a sestrám, i když těm především, ale také všem, kteří s nimi sdílí chlapcův nelehký osud a podporují ho alespoň na dálku. 

K radostné zprávě se vyjádřilo hned několik fanoušků, kteří Arturkovi popřáli mnoho štěstí. „Další velký bojovník. Přeji mu hodně zdárných pokroků, zdravíčko a štěstí,“ napsala Iveta. „Krásné zprávy, všechno je na dobré cestě, teď už to půjde hezky. Přeji celé rodince hodně štěstí a všem pevné zdraví,“ připojila se Věra a nebyla jediná, dalšími hezkými přáníčky se to pod příspěvkem jenom hemží.

Chlapečka samozřejmě čekají další rehabilitace a jiné procedury, které nepatří mezi nejlevnější. Pomoci Arturkovi i jeho rodině můžete přispěním na transparentní účet, jehož číslo je uveřejněno na facebookových stránkách věnovaných Arturovi.

nemocna ( 26. října 2020 21:41 )

Oliverek lék nedostane je mnohem víc nemocný než ostatní děti s SMA kdyby mu jej dali ukončil by se jeho život hned, jeho tělíčko by jej nezvládlo, takto může ještě nějakou dobu žít s rodiči i když co to je za život jen trápení, chápu rodiče že nechtějí přijít o synáčka a chtějí mu pomoci ale pro něj žádná pomoc není, je mě ho moc líto ale jak příjde den na ukončení jeho života bude to pro něj vysvobození od trápení na to by měli myslet rodiče ne na sebe že budou bez něj, popláčí si ale časem vše přebolí

frantacizek ( 26. října 2020 17:57 )

a co Oliverek???

Zobrazit celou diskusi