Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Zeman navrhl koalici dvě řešení krize, Babiš podle Sněmovny lhal a davy bouřily

Autor: bru, val, vei, simao, kal, ČTK - 
10. května 2017
22:30

Odchod vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) i premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) z vlády nebo předčasné volby. Takové jsou zřejmě scénáře, které na liberecké schůzce navrhl prezident Miloš Zeman koaličním lídrům - kromě Babiše i Milanu Chovancovi (ČSSD) a Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL). Sněmovna se po více než osmihodinovém jednání usnesla, že šéf ANO veřejně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů. A v Česku proti Babišovi se Zemanem demonstrovaly desítky tisíc lidí.

Podívejte se na sestřih z demonstrace proti Hradu a Babišovi z Václavského náměstí:

Video  Sestřih z demonstrace: Zaplněný Václavák proti Hradu a Babišovi  - Petr Soukup, David Vaníček
Video se připravuje ...

Vládní krize 2017 (10. května)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
11:13
10. 5. 2017

Náklady na cestu prezidenta Zemana jsou předběžně vyčísleny na 5,6 milionu korun. Zeman má odletět do Asie ve čtvrtek, tři ministři za ČSSD – Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Miloslav Ludvík – už svou účast v delegaci zrušili. Zeman chce až po návratu z cesty, tedy ve druhé polovině příštího týdne, řešit návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Zeman navíc trvá na tom, že před odvoláním je nutné vypovědět koaliční smlouvu. KDU-ČSL už v úterý vyzvala prezidenta, aby cestu do Číny odložil a neopouštěl Česko do vyřešení vládní krize. Někteří ministři na dnešním jednání vlády Zemanovu cestu nepodpoří.


Hradní mluvčí na to reagoval na Twitteru:

10:53
10. 5. 2017

Jméno případného nástupce Andreje Babiše ve vládě chce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poslat od hnutí ANO písemně. Jedno jméno dnes prý na vládě zaznělo. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ale nechtěl po jednání koaliční rady potvrdit, zda se jedná o Babišovu náměstkyni Alenu Schillerovou.

10:41
10. 5. 2017

Pavel Bělobrádek se zdrží hlasování o Zemanově cestě do Číny. Kvůli obchodům nechce, aby byla úplně zrušena. Delegaci by mohl vést ministr Havlíček, míní. O Zemanově cestě má hlasovat vláda. Hnutí ANO podle Bělobrádka navrhlo ČSSD, ať vypoví koaliční smlouvu. Sociální demokraté to prý ale odmítli. Bělobrádek prohlásil:

"Výsledkem je to, že žádná strana nechce vypovědět koaliční smlouvu."

VIDEO
Video se připravuje ...
10:34
10. 5. 2017

Hnutí ANO si chce promyslet, zda bude pokračovat v současné koalici. Termín další koaliční schůzky si zatím lídři nedali, uvedl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Andrej Babiš za sebe prý při jednání koaliční rady navrhnul náhradníka. Jméno ale Bělobrádek říct nechtěl, prohlásil jen: 

"Jednání mělo určitou dynamiku."

O možnosti vypovězení koaliční smlouvy mluvil ve Studiu Blesk také šéf ČSSD Jan Hamáček:

VIDEO
Video se připravuje ...
10:23
10. 5. 2017

ANO na koaličním jednání vyzvalo ČSSD, ať vypoví koaliční smlouvu. Sociální demokraté to odmítli, uvedl Bělobrádek. Babiš odmítá, že by odstoupil.

10:18
10. 5. 2017

Jednání vlády ve Strakově akademii zřejmě začalo. Ministři mimo jiné projednají cestu prezidenta Miloše Zemana do Číny. Ministři za KDU-ČSL Jurečka a Herman budou hlasovat proti. Už včera lidovci vyzvali Zemana, aby nikam neodlétal. Svou účat v delegaci odřekli ministři za ČSSD. Šéf Sněmovny Jan Hamáček jim rozumí. Odříkání je prý ale spontánní akce ministrů. V rozhovoru pro Studio Blesk řekl:

"Já nevím o žádné vnitrostranické dohodě. Rozumím místopředsedům sociální demokracie, že v takto napjaté situaci chtějí být třeba i součástí toho vyjednávacího týmu."

VIDEO
Video se připravuje ...
10:10
10. 5. 2017

Předseda poslanecké Sněmovny Jana Hamáček (ČSSD) nevidí jinou možnost, než že prezident musí odvolat Andreje Babiše (ANO), pokud to premiér Sobotka navrhnul. V rozhovoru pro Blesk.cz Hamáček prohlásil:

„Tam není žádný prostor pro manévrování. Já si dovedu představit prostor v řádu dnů, možná jednoho týdne. Nicméně není možné tu věc protahovat do nekonečna, protože v tu chvíli by se prezident dostal mimo rámec ústavy,“

Podívejte se na záznam rozhovoru k tomuto tématu:

 

VIDEO
Video se připravuje ...
10:05
10. 5. 2017

Europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (za ANO) je pro to, aby Andrej Babiš odstoupil. Ministra financí navíc kritizuje za to, že se scházel s novinářem MF Dnes Markem Přibilem a dojednával s ním okolnosti vydání článků. Zeman by měl podle Teličky dodržet ústavu a Babiše odvolat. Europoslanec také doufá, že ANO v prezidentské volbě nepodpoří Miloše Zemana. Novinky.cz ho citují se slovy:

„Byla by to pro mě zásadní zpráva, na základě které bych musel konat, jinak bych se na sebe nedokázal podívat.“

9:52
10. 5. 2017

Od 10 hodin má jednat vláda. Reportér Blesk.cz ale hlásí od Strakovy akademie, že stále zasedá koaliční rada. 

 
9:40
10. 5. 2017

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka zmínil, že lidovci chtějí najít cestu, aby koalice dovládla v tomto složení:

"S ohledem na to, že je ve Sněmovně několik důležitých zákonů, je tady příprava státního rozočtu, by bylo dobré zchladit hlavy a pokusit se najít konstruktivní cestu, jak tyto věci dotáhnout a dovládnout do řádného termínu voleb.“

VIDEO
Video se připravuje ...
 
9:11
10. 5. 2017

Předčasné volby koalice nechce. Právě teď jedná o uspořádání vlády po odchodu Andreje Babiše z postu ministra financí.

 
8:44
10. 5. 2017

Sál už zaplnili politici. Ještě před tím, než se usadili, zdokumentoval lidovec Jiří Mihola občerstvení. „Dnes koblihy!“ komentoval na Twitteru.

 
8:34
10. 5. 2017

Před novináře přišel ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zdůraznil, že není pochyb o tom, že ústava je nad koaliční smlouvou. O jménu nového ministra financí, který by nahradil Andreje Babiše, ale mluvit nechtěl.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
8:22
10. 5. 2017

Andrej Babiš se při příjezdu na Úřad vlády, kde politici mají jednat, vyhnul novinářům. Do Strakovy akademie vstoupil zadním vchodem.

 
8:19
10. 5. 2017

Lidovečtí ministři Marian Jurečka a Daniel Herman nebudou na vládě hlasovat pro schválení Zemanovy cesty do Číny. Prezident by měl kvůli krizi zůstat v ČR, míní.

VIDEO
Video se připravuje ...
VIDEO
Video se připravuje ...
 
8:15
10. 5. 2017

Dobrý den, vítejte u ONLINE přenosu z klíčového dne pro českou vládní krizi. Ministři se už scházejí na jednání koaliční rady, ta začne za necelou čtvrhodinu.

ARMAGEDON2017 ( 14. května 2017 19:38 )

Správné znění:Prohlášení blba co si říka zde ..zdenekk,alias dvacetiletý slabozraký autista Mikuláš „Miki“ Kopas (alias zdenekk, ignotus, informatik, partyzánka.michel, Hunt a mnoho dalších nicků) ,tedy: SOBOTKO,KALOUSKU.. ty náš milý zas raný fízlácký šmejde, my vaši věrní PODRAZACI a Top09 vam věříme i když jste práskači, ojebávači,zloději, podrazáci, mafiáni, křiváci a lháři. A já autista a blb zdenekk Miki Kopas -kuřbuřt vas miluju k zulíbání...

pupi ( 11. května 2017 13:22 )

A tečku mezi oči bys nechtěl debile !!!

pupi ( 11. května 2017 13:16 )

Sobotku do čela ....Ale kladivem !!!!

pupi ( 11. května 2017 13:09 )

Jak se vůbec dostal ten debil v Bohnicích k počítači !!!

pupi ( 11. května 2017 13:07 )

Tak, tak Sobotka a OKD atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa