Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek měl velký problém s dýcháním. Schillerová v roušce slaví schodek 200 miliard

Aktualizováno -
24. března 2020
22:00
Autor: Jaroslav Šimáček, vei, ČTK - 
24. března 2020
09:45

Poslanci nasadili roušky a sešli se na mimořádné schůzi kvůli koronaviru a přísným opatřením v Česku. Vláda jim připravila k posouzení návrhy ohledně změny v ošetřovném či pozastavení EET, které prošly tak, jak si Babišův kabinet představoval. Alena Schillerová (za ANO) se raduje i z toho, že prošel schodek rozpočtu ve výši 200 miliard. Ve Sněmovně vystoupil také premiér Andrej Babiš (ANO), který se v projevu obrátil na opozici, občany i Boha. To Miroslav Kalousek (TOP 09) bojoval s rouškou a stěží popadal dech. Poslancům se za svou značnou udýchanost omlouval, jeho návrhy však jasně smetli. Dění kolem jednání Sněmovny jsme sledovali na Blesk.cz v samostatném online přenosu.

  • Česko, ve kterém dál platí stav nouze, hlásí již 1394 nakažených, 7 vyléčených, ale bohužel i 3 mrtvé s pozitivním testem na koronavirus.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) měl v pondělí proslov k Čechům ve stavu nouze, v úterý se ve Sněmovně obracel i k Bohu. To když před poslanci četl esemesku, kterou dostal. „Dej nám, drahý Bože, sílu ducha k nápravě věcí obecných, dej nám, drahý Bože, sílu duše k nápravě věcí obecných, dej nám, drahý Bože, sílu důvěřovat v sobě, věřím v moudrosti svého fyzického těla, milost a požehnání všem a všem. Tak jest,“ zakončil svá slova Babiš.
  • Babiš i další vládní představitelé hájili přísná opatření včetně omezení pohybu osob, která se prodloužila do 1. dubna.
  • Poslanci dostali na stůl ošetřovné, pozastavení EET či návrh na 200miliardový schodek státního rozpočtu. Vše prošlo dle vládních představ.
  • Ošetřovné se má vyplácet do 13 let věku dětí a po celou dobu uzavírky škol ve výši 60 procent redukovaného denního mzdového výměru.
  • U ošetřovného Jana Maláčová (ČSSD) vypočetla, že „čím nižší máte mzdu, tím vyšší procento náhrady k čisté mzdě dostanete - pokud má někdo hrubou měsíční mzdu 20 tisíc korun, tak ošetřovné za 30 dní, za měsíc činí 10 680 korun čistého.“ Pokud má někdo 25 tisíc hrubého, ošetřovné by bylo 13 320 korun. 
  • Finále EET v podobě 3. a 4. vlny přežilo snahy o odklad o 6 až 18 měsíců i návrh na úplné zrušení. EET bude pozastavena po dobu stavu nouze a tři měsíce k tomu navrch, týká se to všech vln.
  • Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl zrušení slev na jízdné v době, kdy se peníze hodí jinde. Před poslanci však v jednu chvíli hodně ztěžka popadal dech. „Promiňte, hrozně špatně se mi přes tu roušku dýchá,“  stěžoval si a bojoval s vypětím sil s rouškou.
  • Vládní návrh míří nyní ve stavu legislativní nouze, díky němuž dnes proběhla 2. i 3. čtení předloh, rovnou do Senátu. A poté případně na podpis k prezidentu Zemanovi.
  • Dění kolem koronaviru sledujeme ONLINE zde.

Sněmovna o koronaviru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
12:55
28. 4. 2020

Před pauzou na oběd se ještě slova chopila vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) a upozornila na dnešní verdikty Ústavního soudu, který odmítl řadu podnětů, které směřovaly proti vyhlášení nouzového stavu či omezení pohybu v Česku. "Ústavní soud řekl: Vyhlášení nouzového stavu vládou je akt vládnutí, doslova cituji," upozornila Schillerová.

"Máme tady v obcodbných věcech různá rozhodnutí. Neviňme vládu, nebuďme tím, kdo bude mít pocit, že má právo na ty největší soudu, neviňme jí z toho, jestli postupovala tak, či onak. Nikdo nezpochybnil legitimitu těch opatření, které byly vedeny snahou ochránit zdraví lidí v naší zemí. A to bylo to nejdůležitější. To nejpodstatnější je - a říkám to se vší pokorou a s vědomím toho, že nikdo pořádně, ani ti nevětší odborníci neví, jak se ten vir bude chovat a zachová - že jsme ho zvládli. A ta čísla jsou jasná, jasné je i to, že jsme takto vnímáni v mezinárodním hledisku a teď se doufám vytvořily podmínky na postupné uvolňování," uvedla Schillerová s tím, že i britský ministr financí český plán studuje a jsou země, které se námi inspirují. "Například Slovensko," dodala.

Sněmovna a koronaviru a stavu nouze: Alena Schillerová (za ANO) (28.4.2020)
12:48
28. 4. 2020

„Já chápu, že někdy pro laickou veřejnost jsou těžko pochopitelné některé kroky. Proč psí salony dříve, než kadeřnictví. Ale to má jasný odborný argument. Kadeřnictví je i ze zákona o ochraně veřejného zdraví epidemiologicky závažná činnost, protože je tam skutečně blízký kontakt,“

říká dále ve Sněmovně Adam Vojtěch (za ANO). Dle něj je nutné, aby byl plán rozvolňování zachován, jak je nyní nastaven. Nedává smysl prodloužení o týden, 10 č i14 dní. „Jediné smysluplné řešení je prodloužit nouzový stav do 25.5.,“ vzkázal.

„Já moc nerozumím tomu, že je tady stále voláno po zveřejňování dat. Já myslím, že my zveřejňujeme maximum dat na stránkách, které jsou veřejné koronavirus.mzcr.cz.,“ reagoval na další výtky.

Video  
Video se připravuje ...
12:35
28. 4. 2020
12:29
28. 4. 2020

Ministr Adam Vojtěch před poslanci opakuje, že nebyl příznivcem prodloužení nouzového stavu, ale po verdiktu soudu nelze jinak, situace se zásadním způsobem změnila. "Když jsem tady poslouchal kolegy, tak jsem měl pocit, že oni tady dělají něco pro nás, pro vládu, jako že my chceme prodloužit nouzový stav. Ale to tak není. My chceme prodloužit nouzový stav, protože je to nezbytné pro obchrnau našich občanů. To neděláte pro nás, to děláte pro to, abychom zvládli tu obrovskou krizi, které čelíme, největší pandemii na území ČR za posledních 100 let. To je zkrátka holý fakt," apeloval na poslance.

Názory opozice o různé době prodloužení označil za názory, nepodpořené odbornými argumenty. "Nechceme nouzový stav prodlužovat, protože chceme dále utahovat šrouby, my je chceme povolovat. Ale to povolávání musí mít určitá pravidla. Musí být opřeno o data, s tím souhasím," dodal s tím, že je třeba mít čas na hodnocení rozvolňovacích kroků a dopady právě na data a případně i na to, "co způsobilo to, že došlo k nárůstu pozitivních pacientů".

Sněmovna o koronaviru a stavu nouze: Adam Vojtěch a Alena Schillerová (za ANO) (28.4.2020)
12:13
28. 4. 2020

„Nepodsouvejme, prosím, lidem v naší zemi v této těžké době, kdy máme prokázat jednotu, schéma, které vláda mnohokrát předvádí: My, vláda, lidi chráníme a oni, zlá opozice, se vás snaží uvrhnout do nebezpečí, háží vám klacky pod nohy a snaží se o to, aby tato země nefungovala. Tak to přeci není, podívejte se i na výsledky hlasování,“

uvedl šéf STAN Vít Rakušan. Ocenil Babišova slova o tom, že „jsme v tom všichni společně“. „Společně jsme také tu první fázi zvládli, není to tak, že tady byla vláda, která se snaží lidem pomoci a opozice se snaží o pravý opak. V této zemi žijeme všichni, bez ohledu na naší politickou příslušnost (...) A není to přeci tak, že řeknete: My jsme poslali peníze. Vždyť ty peníze nejsou vaše, jsou posledního daňového poplatníka z každé vesnice, z každého města, každého pracujícího člověka, který je odvádí na svých daních. To jsou naše peníze,“ dodal.

12:08
28. 4. 2020

„Premiér ve svých rozhovorech často lže a uvádí nepravdy. Jedna z těch základních, ze které byl nedávno usvědčen, je, že tvrdil ve svém rozhovoru pro Blesk, že má na stole konkrétní data, podle kterých se rozhoduje o uvolňování jednotlivých opatření a nastartování jednotlivých provozoven. Když po něm chtěli novináři tyto podklady, tak je nebyl schopen Úřad vlády vydat. Je tedy zcela jasné, že se tady dost často operuje s tím, že data existují, že data jsou k dispozici, ale pak se následně dozvíme, že to není pravda,“ uvedla Pekarová Adamová (TOP 09).

11:59
28. 4. 2020

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že jediný Hamáček se snažil zdůvodnit detailněji, proč je prodloužení nouzového stavu nutné. I u něj jí ale chyběly komplexní informace. „Lovíme informace z jednotlivých vystoupení, jednotlivých usnesení z webů, jednotlivých rozhovorů a to je přece pro tak zásadní rozhodování naprosto nedostačující a nepřijatelné,“ postěžovala si. Upozornila, že k dispozici jsou data a vyhodnocení o chytré karanténě, pilotním projektu a nástroji, který je uváděn často jako klíčový.

I TOP 09 odmítá podpořit prodloužení nouzového státu o měsíc za zbytečné. Nikdo z vlády prý s opoziční stranou nevyjednával
11:45
28. 4. 2020

"Otázka třeba i letních táborů někomu může přijít banální, ale přiznám se, že když vláda říká ústy ministra zdravotnictví: Letní tábory asi až od srpna, a já o víkendu slyším pana premiéra: Ale já bych si přál, aby to bylo od července... tak já, který jsem třeba 10 let dětské tábory dělal, tak jsem z toho dost zmatený. A nezávidím těm organizátorům, ale ani rodičům, kteří si plánují dovolené. Zkusme pamatovat i na tyto obory, tyto činnosti, které se dotýkají tisíců lidí v této zemi," uvedl ve Sněmovně Marian Jurečka (KDU-ČSL) a potvrdil, že lidovci podpoří prodloužení stavu nouze o 10 dnů. Stát má dle něj konkrétněji říci, jak to bude dál vypadat v oblasti školství.

11:35
28. 4. 2020

"V situaci, kdy máme nouzový stav, kdy máme aktuálně probíhající krizi, není úplně moudré spustit nějaké mediální, politické a právnické kutilství a začít předělávat krizový zákon. To je věc, kterou já pokládám za velmi nebezpečnou a ne úplně produktivní,"

upozornil Hamáček (ČSSD) s tím, že by se držel stávajících úprav, vyzkoušených jinými pohromami.

11:31
28. 4. 2020

"I podle judikátu Městského soudu v Praze máme v principu dvě možnosti. Buď Poslanecká sněmovna vyhoví žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu a vláda bude schopná dostát tomu harmonogramu rozvolňování tak, jak byl prezentován, a s tím, že ta poslední opatření velké razance končí 25. května a po 25. květnu už bude vláda schopna, za předpokladu, že budeme tu situaci zvládat, ten boj proti epidemii řídit opatřeními ministerstva zdravotnictví, která nemají tak zásadní dosah na omezení lidských práv," uvedl Hamáček.

Pokud Poslanecká sněmovna nouzový stav neprodlouží vůbec, nebo na jinou dobu, má vláda podle Hamáčka v principu pouze možnost podřídit se verdiktu Poslanecké sněmovny a respektovat, "že k termínu konce nouzového stavu skončí všechna ta omezení, na které Městský soud v Praze nahlíží jako na omezení, která mají zásadní vliv na omezení lidských práv, dneska už to je hlavně to nařízení vlády, které omezuje přítomnost občanů v prodejnách".

"Datum, ke kterému skončí nouzový stav, je datem finálního rozvolnění opatření v boji proti epidemii v ČR, (...) Jakékoliv datum před 25. května znamená, že Poslanecká sněmovna se rozhodla  ta opatření uvolnit rychleji, než jí doporučuje vláda, resp. než jí doporučují odborné týmy," dodal s tím, že mu nedává smysl odhlasovat jiný termín než 25. květen z důvodů jiných, než jsou politické.

11:18
28. 4. 2020

Před poslance předstupuje i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vyzval šéfa SPD Okamuru, pokud má podezření, že nákupy ochranných prostředků provází korupce, aby využil svého práva a podal trestní oznámení. "Házet tady obviněními z korupce na mikrofon při vědomí, že má poslaneckou imunitu, je sice možné, nicméně není to férové. Pokud má informaci o tom, že na ministerstvu vnitra při nákupech docházelo ke korupci, prosím a vyzývám ho, by podal trestní oznámení a policie to prošetří," dodal.

11:10
28. 4. 2020

"Sám jsem velmi pochyboval o tom, co si mám myslet o rozhodnutí Městského soudu v Praze, který na sebe vztahl pravomoc rozhodovat o tom, podle kterého zákona má vláda rozhodovat,"

uvedl Vojtěch Filip (KSČM). Soudce měl podle něj přerušit řízení a předat věc k posouzení Ústavnímu soudu, míní. Označil to za "exces, který brutálním způsobem naboural dělbu moci v ČR". "Možná bychom si odpustili dnes tolik demagogie, kterou jsme tady před chvilkou slyšeli," rýpl si do pravicové opozice.

Podle Filipa je nutné si vyjasnit, jaká je nákazová situace a jak se daří věci skutečně řešit. "Nemůžeme se utěšovat jenom tím, že opravdu jsme na tom mnohem lépe, než země okolní. Ten náš počet nakažených na 100 tisíc obyvatel je opravdu velmi nízký proti sousednímu Německu, Rakousku," uvedl. Ve vyjádření vlády postrádal, jak se zachová k oblasti Domažlicka, Chebska i dalším lokálním problémům. Klub KSČM vyslechne argumenty vlády a po poradě dojde k závěru, na jak dlouho nouzový stav podpoří.

10:54
28. 4. 2020

"Ministr Adam Vojtěch manažersky naprosto selhal,"

pokračovala dnes ODS v kritice ministra zdravotnictví ústy předsedy svého poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury. Ministr dle něj "týdny lhal". "To, že lhal premiérovi a vládě, to bych ještě i přešel, ale lhal veřejnosti a hlavně zdravotníkům, jak jsou zanezpečeny ochranné pomůcky, ještě dlouho to nebyla pravda. Druhá otázka jsou podivné nákupy ochranných pomůcek ministerstva zdravotnictví (...) V řádech sta milionů, možná miliard ministerstvo zdravotnictví nakupovalo předražené věci," dodal Stanjura.

10:49
28. 4. 2020

Piráti požadují, aby nebyl pouze normální a nouzový stav, ale aby byly zavedeny různé stupně pohotovosti a přehledně tak byla sestavena i opatření, kterými se mají občané při daném stupni pohotovosti řídit. "Tak se nám podaří zbavit toho chaosu, kdybychom náhodou museli řešit problém druhé vlny," podotkl Pirát Jakub Michálek.

10:40
28. 4. 2020

Šéf Pirátů Ivan Bartoš opět označil žádost o prodloužení nouzového stavu za "plytkou". "My jsme hovořili o čtyřech podmínkách, za kterých bychom se byli ochotni o prodloužení nouzového stavu tak, jak to navrhuje vláda, bavit. Bohužel ta podaná ruka ze strany Pirátů nebyla opětována ani jednou z vládních stran," říká.

Vládě opět vytkl "počáteční ignoraci" při nákupu ochranných pomůcek. "To spustilo jakousi rivalitu mezi dvěma ministerstvy a zároveň to vedlo dle našeho názorů i názoru analytiků k nehospodárnému nakládání s našimi penězi," dodal. 

Piráti představili svou novou kampaň. Řešíme teď (28. 4. 2020)
10:37
28. 4. 2020

"Nepokračujme v tom chasu. V jednom televizním vystoupení vytáhnete ten nekončený investiční seznam, v dalším vykládáte zase něco jiného. Pojďme to změnit, udělejme z krize příležitost, pojďme si říct, čeho jsme schopni dosáhnout společně a pak pojďme soutěžit argumenty v těch oblastech, kde se dohodnout neumíme. My si například myslíme, že šetřit je třeba na státu a ne na občanech a toto je unikátní příležitost, jak osekat byrokratické procedury, regulace, nesmysly a jak přejít na efektivní stát," vyzval vládu šéf ODS Petr Fiala. Označil to za "znovu podanou ruku".

10:35
28. 4. 2020
!

"Je to neobvyklý a velmi smutný okamžik v našich polistopadových dějinách. Vláda jednala protiprávně při tak zásadní věci, jako je zásah do základních a ústavních práv občanů,"

uvedl Petr Fiala (ODS) po Babišově projevu. Důvody pro restriktivní opatření byly zřejmé, způsob, jakým k nim vláda přistoupila, je však dle něj "nebezpečný a jak konstatoval i soud, tak je tento způsob také nepřijatelný". "Můžeme si říci, že okolnosti byly neobvyklé. Ano, to je výmluva, která se teď používá na všechno," dodal Fiala, který dnes představil 4 požadavky na vládu.

Video  
Video se připravuje ...
10:21
28. 4. 2020
!

"Chápu, že byly různé spekulace a kritika, jak se nakupoval zdravotnický materiál. Chci vás ubezpečit o tom, že požádám NKÚ, aby zkontroloval nákupy všech resortů v době nouzového stavu, aby nebyly pochybnosti o tom, že to proběhlo transparentně a objektivně vzhledem k dané situaci," uvedl Babiš ve Sněmovně.

"Jsem přesvědčen také o tom, že jsme dokázali, že současnou krizi v žádném případě nezneužíváme k omezování demokracie a svobody. Možná jsou pro někoho naše opatření tvrdá, ale zejména podle hygieniků a epidemiologů nutná pro úspěšné zvládnutí pandemie," říká Babiš.

10:19
28. 4. 2020
!

"Vzhledem k tomu, že krizová opatření podle krizového zákona smí vláda vydávat jen v době nouzového stavu a ten končí 30. dubna, tak je nezbytné, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s prodloužením nouzového stavu,"

uvedl Babiš ve Sněmovně a upozornil na uvolňování klíčových opatření do 25. května. "Věřím, že s naší žádostí o prodloužení nouzového stavu tu dnes stojím už naposledy," řekl Babiš poslancům.

Premiér míní, že zavedením opatření se podařilo zabránit kolapsu zdravotnictví, připomněl, že 1. května má začít projekt chytré karantény Zmínil však také případ LDN v Mariánských Lázních, "kde se nakazilo 34 klientů a 12 zaměstnanců" a do Karlovarského kraje vyslala vláda 12 vojáků. "Samozřejmě musíme počítat, že možná přijde druhá vlna, ale musíme být na to připraveni," dodal premiér a opět zmínil, že "vir je neznámý, že jsou různé teorie".

Sněmovna o koronaviru: Andrej Babiš při projevu (28.4.2020)
10:15
28. 4. 2020

Babiš označil vládní opatření za efektivní. "Prokazatelně pomohla zabránit nekontrolovatelnému šíření epidemie," uvedl s tím, že díky nim "nenastaly žádné katastrofické scénáře jako v Itálii, Španělsku nebo Spojených státech".

"Žádné přeplněné jipky, žádné chodby plné intubovaných pacientů, žádní mrtví v chladících boxech. Ano, asi jsme měli formálně postupovat podle krizového zákona, jak řekl soud. My jsme jeho rozhodnutí respektovali a naše vláda formou zmíněných opatření okamžitě ještě téhož dne je opravila," připustil Babiš chybu.

"Bez ohledu na formální rovinu jsem přesvědčen, že to, co jsme udělali, bylo vysoce odpovědné rozhodnutí, které ochránilo naši zemi a naše občany a přišlo v pravý čas," hájí však vládní postup.

10:10
28. 4. 2020
!

Ve Sněmovně před poslance opět předstoupil premiér Andrej Babiš (ANO). "Věřil jsem, že už Poslaneckou sněmovnu nebudu muset žádat o další prodloužení nouzového stavu a to hlavně proto, že si myslím, že naše země objektivně zvládla pandemii jako jedna z nejlepších v EU a naši epidemiologové potvrdili, že máme nákazu pod kontrolou, prozatím. A doporučili, abychom se už začali pomalu vracet k normálnímu stavu. Proto už jsem minulý týden avizoval, že asi prodloužení nouzového stavu nejspíš nebude potřeba," uvedl premiér.

Odvolává se však na rozhodnutí soudu z 23. dubna o zrušení čtyř mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví - právě kvůli rozhodnutí soudu vláda žádá o prodloužení nouzového stavu, upozornil.

"Soud sám řekl, že se naše vláda potýkala s výjimečnou situací a to i z hlediska práva," upozornil Babiš. "Nikdy v minulosti jsme nečelili nebezpečí, které by tak zásadně ohrožovalo zdraví obyvatel, a pokud jste viděli např. jednu ze studií, která říká, že koronavir i u nemocných lidí může zkracovat jejich život až o 10 let," pokračuje.

09:55
28. 4. 2020

"Jakékoliv prodlužování nouzového stavu tak, jak to navrhují ostatní, je pouze názor. O sedm, o čtrnáct dní, to není ničím podložené. My to máme jasně podložené jasným plánem rozvolňování,"

uvedl Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že vláda je již tak nyní s plánem rozvolňování "na hraně" a potřebuje 14denní cykly, kdy je možné vyhodnotit objektivně data. "Každé rozvolňování s sebou nese to, že se setkává více lidí. To je ten princip, proto děláme ta omezení. My jsme chtěli zamezit setkávání, protože víme, že ta nemoc se šíří kontaktem mezi lidmi, je to infekční nemoc a každé rozvolnění znamená větší a větší koncentraci lidí, větší a větší kontakty lidí," dodal.

09:51
28. 4. 2020

Poslanecký klub ANO po rozhodnutí Městského soudu v Praze nabyl pocit, "že 1.5. všechno končí". "Všech 39 poslanců bude hlasovat pro prodloužení nouzového stavu do 25.5.," uvedl místopředseda poslaneckého klubu ANO Roman Kubíček. "Pokud bychom nedospěli ke schodě, půjdeme k další nejbližší. Když komunisté budou ochotni podpořit 17.5., my pochopitelně podpoříme 17.5.," podotkl s tím, že by se ale pak patrně museli poslanci prodloužením nouzového stavu zabývat znovu.

09:43
28. 4. 2020

Na tiskovku ANO dorazil ministr zdravotnitví Adam Vojtěch, který členem Babišova hnutí není. Po boku má místopředsedu poslaneckého klubu Romana Kubíčka.

Prodloužení nouzového stavu do 25. května označil Vojtěch za "jedinou možnost, která nám zaručí, že budeme mít situaci pod kontrolou". "Toto není o nějakém názoru, toto není o politice, to je skutečně o odborné debatě. My jsme nastavili plán rozvolňování daných opatření tak, aby byl realizovatelný, aby byl reálný, ale na druhou stranu, aby jsme neohrozili příznivou epidemiologickou situaci, ve které se nacházíme," říká Vojtěch.

Po každé vlně rozvolňování potřebuje vláda prostor pro vyhodnocení dopadů, proto jsou vlny nutné po 14 dnech, upozornil Vojtěch. "Pokud by došlo k tomu, že budeme muset ze dne na den otevřít naráz veškeré rizikové provozy v oblasti maloobchodu, restaurací, bazény, akvacentra atd., tak je tu sktuečně riziko, že tady dojde k explozivnímu nárůstu počtu pacientů," varoval ministr. "Z relativně malého množství pozitivních pacientů se ve velmi krátké době může stát stovky až tisíce nakažených denně," podokl.

Odmítá "masivní rozvolňování ve velmi krátkém čase". "Pak už se velmi těžko ten vlak zachytává, pokud se ta pandemie rozjede," uvedl Vojtěch s tím, že třeba v Japonsku či Singapuru nouzový stav velmi brzy rozvolnili a začaly jim přibývat počty nakažených. "Toto skutečně není teorie, to je reálná praxe," dodal ministr s tím, že WHO vyjádřila také obavu z překotného rozvolňování opatření.

"Zdaleka pandemii nemáme za sebou, jako svět. A jakékoli překotné rozvolňování by mohlo zhatit práci, kterou jsme tady odvedli za poslední týdny a kdy jsme skutečně všichni - a je potřeba za to poděkovat všem občanům - byli zodpovědní a dodržovali jsme ta pravidla. Prosím, pojďme to dokončit, pojďme to dotáhnout," apeloval Vojtěch.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) vysvětloval před mimořádnou schůzí Poslanecké sněmovny důvody, proč je potřeba opět prodloužit nouzový stav v České republice. Vláda navrhuje termín do 25. května. Na tiskovce vystoupil také místopředseda poslaneckého klubu hnutí Roman Kubíček (28. 4. 2020)
09:33
28. 4. 2020

Fiala: Sprosté útoky na opozici a příšerný chaos musí skončit

Šéf ODS Fiala míní, že je potřeba přestat s "neustálým okřikováním opozice". "To je zásadní věc, chovejte se podle toho, že jsme v demokratické společnosti," vyzval vládu a její představitele.

Fiala uvedl čtyři podmínky, "přes které nejede vlak". "Vláda by měla předložit podrobný plán restartu ekonomiky a obnovy normálního života. Plán, skutečný plán. S kritérii, podmínkami. To, co tady pořád chybí a po čem volá nejen opozice, po čem voláme nejenom my, ale po čem volá i veřejnost. Lidé se nevyznají v tom, co mohou, co nemohou, kdy co bude platit a za jakých podmínek," říká Fiala. Druhou podmínkou ODS je podrobný plán ochrany rizikových skupin, třetí je to, že "premiér a vláda musí přestat zneužívat nouzový stav a to speciální postavení vlády k sprostým útokům na opozici".

"Neustále po nás žádají podporu, mluví se o podané ruce, ale premiér s námi nemluvil minimálně tři týdny, vyhýbá se i jakékoli veřejné debatě, vede mediální monology a chová se, jako kdyby nejen vláda, ale celý stát byla jeho firma," uvedl Fiala a na závěr dodal: "Zahajme opravdovou odbornou politickou diskuzi o tom, jak dál, jak budeme obnovovat ekonomiku, nepokračujme dál v tomto příšerném chaosu. Ta debata by měla být velmi důkladná," upozornil.

09:28
28. 4. 2020

ODS nepodpoří žádost vlády o prodloužení nouzového stavu do 25. května, uvedl předseda Petr Fiala. "Odmítáme podporovat ten zmatek a tu nepořádnou práci, kterou tady vlády odvádí a nebudeme dávat vládě takovýto bianko šek," upozornil Fiala. "Ten materiál je změtí jakýchsi názorů vlády bez konkrétních at a bez něčeho, čeho by se dal ochytit a kde bychom našli nějaké vysvětlení," uvedl k vládnímu návrhu, který byl předložen poslancům.

"Prodloužení nouzového stavu není nějaká technikálie, to není nějaký detail. To je zásadní věc, kdy se zasahuje do svobod občanů. Kdy jindy by mělavláda velmi dobře argumentovat, proč takovou mimořádnou pravomoc potřebuje," upozornil Fiala.

ODS postupuje konstruktivně a snaží se pomoci, "vláda se opozici ničím neodvděčuje, naopak nás premiér opakovaně uráží", postěžoval si Fiala. ODS podpoří prodloužení nouzového stavu o týden. "My jsme to rozhodnutí udělali v určitých rozpacích, protože vláda není schopna vysvětlit a přinést do Poslanecké sněmovny skutečně potřebná zdůvodnění," dodal.

ODS je podle předsedy Petra Fialy ochotna prodloužit nouzový stav jen o jeden týden. Na tiskové konferenci před jednání Sněmovny vystoupil také šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura (28. 4. 2020)
09:26
28. 4. 2020

"Za prvé: Vláda musí složit účty. Za druhé: musí být zveřejněn epidemiologický model, na základě kterého jsou navrhována opatření do budoucna. Za třetí: vláda se musí zavázat, že bude odůvodňovat přijatá rozhodnutí tak, abychom nevystavovali stát riziku, že budou rušena jako nezákonná. A za čtvrté: vláda musí představit schéma pro částečné kompenzace všem lidem, kteří byli postiženi koronakrizí, aniž by to bylo nutně vázáno na trvání nouzového stavu,"

uvedl šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek čtyři podmínky Pirátů pro prodloužení nouzového stavu. Pokud nebudou splněny, pirátský hlas pro prodloužení nezazní. Pokud budou vyslyšeny alespoň částečně, jsou Piráti připraveni jednat o prodloužení alespoň na kratší dobu.

09:13
28. 4. 2020
!

"Cílem rekonstrukčního procesu po epidemii není, abychom ČR dohnali do státního bankrotu, to bychom si nepomohli, já bych nerad, aby se tady opakovaly scény z meziválečného Německa, kdy se tam tiskly peníze a odpoledne stál chleba dvakrát tolik, než ráno,"

uvedl dnes ve Sněmovně Jan Hamáček (ČSSD).

Video  
Video se připravuje ...
09:05
28. 4. 2020

"Není ani tak podstatné další prodlužování nouzového stavu, nýbrž to, co bude s naší zemí dál za měsíc, za rok, za 10 let. Podstatná je totiž budoucnost,"

uvedl Piráti Ivan Bartoš. "Najednou jde komunikovat s úřady pmocí e-mailu, najednou jde pracovat z domova, studovat online, najednou jde podpořit živnostníky. Spousta věcí se skutečně rozhýbala. Nedovolme, aby tento pokrok se zastavil a věci se vrátily do normálu. Česko se nesmí vrátit do zaběhnutých kolejí zadrhlé, zasukované země, kde nefunguje digitalizace, kde je zkostnatělá ekonomika či kde jsou špatně mířeny investice," podotkl Bartoš s tím, že Piráti vidí krizi i jako příležitost, která se však nesmí promarnit. "Budoucnost řešíme teď," hlásá Bartoš a představuje nový pirátský plán, který Piráti již zveřejnili na webu.

Piráti představili svou novou kampaň. Řešíme teď (28. 4. 2020)
08:55
28. 4. 2020

SPD navrhne nouzový stav o 7 dní. "Není potřeba prodlužovat nouzový stav téměř o měsíc do 25. května, jak navrhuje vláda, protože celý přístí týden zasedá Poslanecká sněmovna, jsme tady od úterý do pátku, my navrhujeme prodloužit o sedm dnů, což je do 7. května, to je čtvrtek," uvedl Tomio Okamura s tím, že příští týden by měly být k dispozici aktuální informace o stavu kolem pandemie koronaviru i informace o plošném testování.

Šéf poslaneckého klubu okamurovců Radim Fiala přišel na tiskovku se slunečními brýlemi. A to kvůli operaci očních víček.

Za klub SPD vystoupili před jednáním Sněmovny šéf klubu Radim Fiala a také předseda hnutí Tomio Okamura (28. 4. 2020) Předseda klubu SPD Radim Fiala je po operaci očních víček. Na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny kvůli prodloužení nouzového stavu měl proto sluneční brýle ( 28. 4. 2020)
08:39
28. 4. 2020

Sněmovnu dnes čeká opět jednání v rouškách. Kamera při poslední schůzi zachytila vicepremiérku Schillerovou, jak se při takovém omezení vypořádává s občerstvením.

08:36
28. 4. 2020

08:27
28. 4. 2020

"Tady se mění opatření přes noc, takže je nesmyslné to prodlužovat takřka o měsíc, když se tady den ze dne mění pravidla. Z toho důvodu takhle dlouhý nouzový stav nedává smysl,"

uvedl šéf poslanců STAN Jan Farský. "Dneska vláda jako by si příliš zvykla v tom, že všechno zakáže a pak se u každého uvolnění tváří jako ti, kteří přináší spásu do společnosti," dodal.

Sněmovna o koronaviru: Vít Rakušan a Jan Farský ze STAN (28.4.2020)
08:20
28. 4. 2020

"Zákon na ochranu veřejného zdraví není tím instrumentem, kterým by mohla být omezována ústavní práva lidí v ČR. Ten názor tady dlouhodobě existoval, nakonec musel rozhodnout soud a vláda se dostala do velmi nekomfortní situace, kdy musí velmi rychle uvést věci do právního souladu, aby v ČR nějaká opatření mohla vůbec fungovat," uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

Vláda musela přijít navíc s mnohem rychlejším rozvolňováním, než bylo původně představováno, řekl v narážce na uspíšení uvolňování opatření o 14 dní. "Tímto způsobem už se pracovat nedá," vytkl vládě Rakušan.

"My si uvědomujeme, že ještě není vyhráno," podotkl Rakušan k pandemii. Pokud by nouzový stav skončil, některá z opatření by nebyla závazná a měla by pouze doporučující charakter, upozornil. "Znamenalo by to jenom další a další zmatky, kterých už vláda v těch posledních týdnech nadělala poměrně dost," míní Rakušan. Prodloužení nouzového stavu navrhují STAN do 10. května, kdy bude Sněmovna opět zasedat. "Termín 25.5. je pro nás nepřijatelný, protože vláda nepracuje s daty, žádná nepředložila," dodal.

08:17
28. 4. 2020

"Můj názor je, že škody se sčítají až po válce,"

reagoval Hamáček (ČSSD) na návrh TOP 09 přijít s odškodňovacím zákonem. "Nejprve by bylo dobré, abychom tu epidemii zvládli, poté by bylo dobré si spočítat škody a potom je dobré si říci, co s tím budeme dělat. Teď se vrhnout na psaní odškodňovacího zákona mi nepřijde rozumné, protože prostě jsme uprostřed nějakého problému," vzkázal.

Sněmovna o koronaviru: Jan Hamáček po boku s poslanci ČSSD včetně šéfa poslaneckého klubu Jana Chvojky (28.4.2020)
08:13
28. 4. 2020

"25. května by mělo podle současného harmonogramu padnout poslední velké omezení a poté, co bude rozvolněno, už není z pohledu ani soudu pražského držet se v krizovém zákoně,"

upozornil Hamáček s tím, že po 25. května by bylo možné zbytek opatření držet v režimu zákona o ochraně veřejného zdraví. Právě podle něj byla chybně přijata čtveřice opatření ministerstva zdravotnictví, které zrušil soud a vláda je narychlo musela přijímat v režimu krizových opatření celé vlády.

"Ti, co budou hlasovat proti nouzovému stavu, proti prodloužení, v principu říkají, že se chtějí vydat na neprobádanou cestu, tzn. od 1.5. zrušit veškerá zásadní opatření, která vláda přijala, a místo kontrolovaného rozvolňování se vydat na nějaký tobogán, kdy nevíme, kde skončíme," reagoval Hamáček na výtky s tím, že pokud Sněmovna prodlouží nouzový stav o 14 dní, budou muset se stejnou prosbou přijít znovu. "Pokud Poslanecká sněmovna odsouhlasí kratší termín, tak my to budeme respektovat, ale jak jsem říkal minule, přijdeme do Poslanecké sněmovny znovu, nebo bude muset být změněn harmonogram uvolňování a bude muset být ještě rychlejší," dodal.

08:06
28. 4. 2020
!

"Situace v ČR není standardní, nepohybujeme se ve standardním režimu, čelíme epidemii koronaviru. Zaplať pánbůh, ČR patří k zemím, které tu epidemii zvládají lépe, než některé země ve světě, nicméně ta situace stále není v normálu a naše zákony říkají, že krizový zákon nebo nouzový stav přichází do situace v době, kdy není možné tu aktuální situaci zvládnout standardními prostředky a běžnou činností státních úřadů a dalších složek státu,"

uvedl Jan Hamáček na tiskovce ČSSD, s sebou vzal celý poslanecký klub, který bez odpadlíka Jaroslava Foldyny čítá osm členů.

Hamáček upozornil, že v normálním režimu by policie vyšetřovala trestné činy a měřila rychlost, hasiči by hasili, armáda by byla v kasárnách nebo cvičila, nyní policie stojí na hranicích, hasiči rozváží ochranné pomůcky a armáda měří teplotu, nebo odebírá lidem krev. "Je evidentní, že to standardní režim není," pokračuje s tím, že je třeba používat krizový zákon, což bylo i stanovisko Městského soudu v Praze.

Hamáček nevidí jinou možnost, než nouzový stav prodloužit, "pokud nechceme být jako ČR unikátem na světě a nechceme od 1. 5. zrušit všechna omezení a vrátit tu zemi do doby před koronavirem v situaci, kdy nám stále přibývají nové případy". Po dobu omezení se musíme držet v režimu nouzového stavu, dodal Hamáček.

Sněmovna o koronaviru: Sestava poslanců ČSSD. Zleva Petr Dolínek, Jan Chvojka, Roman Onderka, předseda strany Jan Hamáček, Antonín Staněk, Kateřina Valachová, Alena Gajdůšková a Jan Birke (28.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Jan Hamáček a šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka (28.4.2020)
07:55
28. 4. 2020

Bratrem Marka Výborného je přitom soudce Štěpán Výborný - muž, který četl rozsudek nad zrušením čtveřice opatření ministerstva zdravotnictví. Čtěte ZDE

Soudce Městského soudu v Praze Štěpán Výborný, bratr poslance KDU-ČSL Marka Výborného
07:51
28. 4. 2020

Vláda by měla také říci, co bude následovat po současném testování, uvedl šéf KDU-ČSL Jurečka. Testování na covid-19 dál probíhá nejen v Praze a v Brně, je o něj přitom velký zájem.

Hromadné testování obyvatel v Litoměřicích na protilátky koronavirového onemocnění COVID-19. K litoměřickému výstavišti Zahrada Čech dorazily stovky zájemců (27. 4. 2020) Testování v Litovli na Olomoucku (24. 4. ) Testování v Litovli na Olomoucku (24. 4. ) Odběrové místo na Náměstí Míru vPraze (23. 4. ) Odběrové místo na Náměstí Míru vPraze (23. 4. )
07:49
28. 4. 2020

"Prioritou pro nás všechny, bez ohledu, jestli to je vládní koalice, nebo opozice, je zdraví občanů ČR, na druhou stranu vláda nemůže chodit opakovaně do Sněmovny a bez nějakého hlubšího zdůvodnění dělat z poslanců de facto opičky, které jim odmávají prodloužení nouzového stavu,"

podotkl poslanec a bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Nejhorší by podle něj bylo, kdyby vláda "strčila hlavu do písku" - je třeba se bavit i o odškodnění, souhlasí Výborný.

07:41
28. 4. 2020

Na tiskovce KDU-ČSL nechybí předseda Marian Jurečka, šéf poslanců Jan Bartošek a poslanec a expředseda Marek Výborný. "My jsme dostali velmi stručné zdůvodnění k tomuto prodloužení, ve kterém bohužel nevidíme ty zásadní argumeny," uvedl Jurečka s tím, že lidovci budou čekat, jak Babiš, Hamáček a Vojtěch dnes zdůvodní prodloužení. Chápe, že některá opatření by se obtížně realizovala mimo stav nouze. 

"Jsme připraveni uvažovat o nějaké podpoře určitého přechodného období v řádu sedmi až deseti dnů, aby vláda měla šanci si některé věci legislativně ošetřit v rámci stavu legislativní nouze, aby mohla fungovat dál účinně a efektivně vůči boji s koronavirem," podotkl Jurečka. Ať Sněmovna rozhodne jakkoli, chce přijmout usnesení, aby vláda od 1. května u nákupu ochranných pomůcek jela plně v režimu zákona o veřejných zakázkách.

"My už nevidíme důvod, aby tady byl určitý Klondike, kdy jsou tady velmi diskutabilní nákupy ze strany např. ministerstva zdravotnictví za extrémně vysoké ceny u společností, které mají pochybného majitele," dodal Jurečka.

 KDU-ČSL je připravena uvažovat o podpoře přechodného období v řádu sedmi až deseti dnů, aby vláda mohla některé záležitosti ošetřit v rámci legislativní nouze.
07:23
28. 4. 2020

"Bohužel jsme jako poslanci dostali od vlády velmi nedostatečné zdůvodnění toho, proč ještě nouzový stav potřebuje,"

tvrdí na první dnešní sněmovní tiskovce Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Po jejím boku nechybí Miroslav Kalousek, šéf poslanců Topky. Předsedkyně TOP 09 navrhuje zařadit body, které se ve Sněmovně nestihly probrat v tzv. opozičním okénku - informace vlády a výhrady opozice k uvolňování opatření a nákupu ochranných pomůcek. "Vláda k některým věcem dosti zarytě mlčí," míní Pekarová Adamová. Nouzový stav nechce Topka prodlužovat na tak dlouhou dobu, je ale ochotna se sejít k jednání o prodloužení znovu.

"Tato vláda si hraje s nouzovým stavem a se zákony, jak se jí v tu chvíli hodí," varovala Pekarová Adamová. Dle ní se chtěla vyhnout odpovědnosti za škody. "My bychom chtěli po vládě, aby se k tomu postavila čelem, aby přišla s tzv. odškodňovacím zákonem, který by řešil, na co by měli nárok ti, kteří jsou situací významně poškozeni," dodala.

Sněmovna o koronaviru: Markéta Pekarová Adamová a Miroslav Kalousek na tiskovce TOP 09 (28.4.2020)
07:19
28. 4. 2020

Podobně jako Kalousek nemůže vládě zapomenout přešlapy v podobě soudem zrušených nařízení předseda ODS Petr Fiala. Vláda v čele s premiérem nás podle šéfa nejsilnější opoziční strany žene do pekla. „V žádné jiné demokratické zemi by média a společnost netolerovaly prokazatelně nezákonné jednání vlády,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

„Ano, i jinde mají občas ve vládě šašky, i jinde zaznívají absurdní tvrzení, i jinde se dělají chyby, i jinde je plno věcí špatně. Ale ukažte mi jedinou zemi, kde by soud rozhodl, že vláda v omezování svobod a základních práv postupovala nezákonně a – nestalo se vůbec nic než to, že premiér kritikům vynadá, prezident zpochybní soud a jede se dál. Možná jede, ale toto je jízda do pekla,“ dodal Fiala. I proto očekává ve Sněmovně od vlády omluvu a jasný plán a argumenty, proč nouzový stav prodloužit.

„Pokud budou důvody rozumné a opatření maximálně zdrženlivá a budou doprovázena jasným plánem uvolňování, tak se dá diskutovat v rámci ochrany zdraví o prodloužení nouzového stavu o jeden týden,“ řekl Fiala Blesk Zprávám před úterní mimořádnou a zřejmě dlouhou schůzí Sněmovny.

07:17
28. 4. 2020

Plán do budoucna, jak se budou postupně rozvolňovat různá opatření, požadovala na začátku dubna při jednání o prodlužování nouzového stavu také ODS. Jinak to prý byla poslední podpora pro prodloužení termínu. „Jediný, kdo má plán, je ten virus. Nechtějte po nás plán s postupnými cíli. Až se křivka zlomí, budeme moci říct, že to nejhorší máme za sebou a že můžeme jít dál,“ reagoval tehdy vicepremiér Hamáček na všechny kritiky.

07:15
28. 4. 2020

Opozici zatím podle všeho chybí pádné argumenty, aby mohla hlasovat pro druhé prodloužení doby, po kterou má nouzový stav trvat. TOP 09 o prodloužení nehlasovala 7. dubna a váhá i nyní.

„Uvidíme. To je všechno, co se k tomu dá říci. Hlavní problém je, že vláda lže svým občanům,“ reagoval pro Blesk Zprávy předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Narážel tak na krok vlády, když některá vládní opatření změnila na nařízení ministerstva zdravotnictví, a znemožnila tak podnikům domáhat se odškodnění.

07:12
28. 4. 2020

I když sám premiér ani jeho ministři neviděli ještě minulý týden k prodloužení nouzového stavu důvod a vypadalo to na roztržku ve vládě, čas dal za pravdu vicepremiérovi Janu Hamáčkovi. Spor podle Babiše vyřešil za politiky soud.

„Verdikt za nás hlavně rozhodl dohady o nouzovém stavu, už o tom nebylo třeba ve vládě diskutovat. V úterý tedy Sněmovnu budeme žádat o jeho prodloužení do 25. května. Uvidíme, jak se k tomu postaví poslanci. Snad opozice ve Sněmovně bude vnímat, že žádost je vynucena soudním rozhodnutím,“ řekl premiér Babiš v sobotním rozhovoru pro deník Právo.

Jednání vlády: Andrej Babiš (ANO) během telekonference s ministry (27.4.2020)
07:10
28. 4. 2020

Zvažujeme další možnosti v mantinelech zákona o veřejném zdraví. Ale před tím bych varoval,“ apeloval na Poslaneckou sněmovnu na vládní tiskovce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), podle kterého se může také stát, že pokud poslanci vládnímu požadavku nevyjdou vstříc, otevřely by se všechny provozovny na konci dubna, což považuje Vojtěch za velmi rizikové a nebezpečné.

Trvá podle svých slov na postupném rozvolňování a ne na otevírání všeho ze dne na den. „Sněmovna by za to musela převzít odpovědnost. To riziko je obrovské a doufám, že si ho nikdo z poslanců nechce vzít na svědomí, že tu budeme čelit masivnější druhé vlně,“ varoval Vojtěch.

Video  
Video se připravuje ...
07:07
28. 4. 2020

O hlasování nemají jasno zatím ani komunisté. Ve Sněmovně se prý budou rozhodovat až na základě argumentů vlády. KSČM se podle všeho ale kloní ke kratšímu termínu prodloužení nouzového stavu a to jen do poloviny května.

07:05
28. 4. 2020

Podle vicepremiérky Aleny Schillerové vládní koalice bude ve Sněmovně vyjednávat do poslední chvíle. A je připravená i k politickým kompromisům. „Předpokládám, že pokud by se nepodařilo sehnat podporu do 25. května, tak budeme jednat o kompromisním návrhu,“ řekl šéfka státní kasy po pondělním zasedání vlády na tiskové konferenci.

Alena Schillerová (za ANO) po jednání vlády (27.4.2020) Jednání vlády: Vojtěch, Havlíček a Schillerová na tiskovce (27.4.2020)
07:02
28. 4. 2020

Nic není jisté. Hlasy vládě pro další prodloužení nouzového stavu do poslední chvíle chybí. Sněmovna se sejde nezvykle v úterý už v deset hodin dopoledne, opět v polovičním počtu. Za normálních okolností se poslanci scházejí na schůzi až ve 14 hodin.

„My zatím nemáme tu podporu (ve Sněmovně)... Jdeme do Sněmovny s tím, že jsme vyhověli soudu,“ řekl Babiš v neděli v České televizi.

MAMKA2316 ( 26. března 2020 19:04 )

Mě zajímá má rodina přátelé a slušní a čestní lidé co dělají pro občany našeho státu v teto těžké době maximum . A mezi ně Kalousek,Fiala a většina politiku s pravice a pirátů asi nepatří ??? Ti jen kritizuji !!Je mi s nich na blití !! K TOMU JEŠTĚ NĚKTEŘÍ KOMEDIANTI JAKO JE Etzler a další nicky které už nemusím nikdy vidět !!!!

hejhej ( 26. března 2020 13:01 )

Někoho zajímá, že Kalousek měl nějaký problém? Lidé mají daleko větší problémy než Kalousek, bývalý aktivní pionýr a svazák, politik národní fronty za doby KSČ a po r.1989 nadále politik. On přece musí všemu rozumět
Topáci, doufám po volbách spadnou do politického propadliště. Scwarznberg si hoví někde ve své rezidenci za plný poslanecký plat + náhrady - zrůdné.A kté jejich hloupé Pekarové je zbytečné se vyjadřovat, ta vypouští t huby samé debility.

gejzovic ( 25. března 2020 15:48 )

On ji ma v tom chlastu namocenou,bez nej ani ranu,a pak ty opilecky keci

marmat ( 25. března 2020 10:24 )

KARMA ta je GRÁTIS­....­....­.rozu­mí se ZDARMA !!!

nikolaev ( 25. března 2020 08:31 )

jakto že nedostal pokutu náš chytrolín Kalousek!!!! odhalil roušku a blil své kecy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa