Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozor na podvodné SMS: Vydávají se za Českou poštu, mohou se vám dostat i do bankovnictví

Autor: Nikola Forejtová - 
19. dubna 2021
16:37

Blesk Zprávy narazily na další praktiky šmejdů. Tentokrát se jedná o podvodné SMS, které se tváří jako automatické zprávy od České pošty. Zpráva nabádá k doplacení zásilky, nyní se jedná o částku 99 korun. Jak ale upozorňuje Česká pošta, oni nejsou odesílateli a jedno kliknutí může člověka stát i několik tisíc. 

Šmejdi se snaží nadále těžit z pandemie koronaviru. Dlouhodobě zneužívají i jméno České pošty, a to velmi rafinovaným způsobem. Zasílají SMS, které se tváří jako automatické zprávy zasílané při doručování balíku. 

Čtenáři narazili na podvodné esemesky

„Vážený zákazníku, Vaše zásilka čeká na doručení. Stav zásilky: čeká na platbu. Potvrďte platbu 99 CZK pomocí následujícího odkazu,“ píše se v jedné takové zprávě, kterou Blesk Zprávám zaslal čtenář Martin. Se stejnou zprávou se setkal i další ze čtenářů, který nás na podvod taktéž upozornil. Obě SMS zprávy jsou identické. Identický je dokonce i „přepravní kód“. Změnilo se jen číslo, ze kterého je SMS zaslaná. 

Mluvčí pošty: Pozor na zprávy, maily i falešné soutěže

„Nejsou to jen SMS. Přicházejí zprávy i přes jiné komunikační kanály, lidem chodí i e-maily, a objevují se dokonce i vyskakovací reklamy,“ komentuje pro Blesk Zprávy mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

„V minulosti se třeba objevovaly soutěže: Poslali jste balík u ČP, tak klikněte a vyhrajte telefon,“ upřesňuje jeden z podvodů Vitík. 

Česká pošta o podvodu informovala o víkendu i na twitteru. Zmiňuje přesně tu SMS, na kterou narazili i naši čtenáři.

„Na nic neklikejte, mohli by se dostat i do bankovnictví“ 

Podle Vitíka to není poprvé, co se Česká pošta setkala se zneužíváním jejího jména k podvodům. Na podvodné SMS i e-maily tak dlouhodobě upozorňuje i na svých stránkách.

„Ta doba, kdy zprávy bývaly psány špatnou češtinou s gramatickými a stylistickými chybami, je pryč. Dnes je podvrh víceméně identický a je třeba zaměřit se na detail, například mailová adresa odesílatele, porovnat se vzorem uvedeným na stránkách ČP nebo provést dotaz přímo na pracoviště ČP,“ píše se na webu v jednom z návodů, jak takový škodlivý e-mail či SMS rozpoznat. 

Vitík prostřednictvím Blesk Zpráv upozorňuje, že lidé musí být obezřetní, jinak by mohli přijít o mnohem více než jen o 99 korun. Podvodníci jsou totiž velmi zdatní s technologií a může tak pro ně být hračkou se skrze takovou SMS dostat i do vašeho zařízení. A s tím i k vašim osobním údajům, ale i k internetovému bankovnictví. Stačí kolikrát, když kliknete na přiložený odkaz, přes nějž se vám do zařízení dostane škodlivý kód. 

„Můžeme varovat před tím, o čem se dozvíme. Snažíme se vysvětlovat, že princip bývá stejný, akorát se mění forma, a tedy že je poslán jednou e-mail, jindy se objeví reklama. Dnes jsou to ve větší míře SMS,“ pokračuje Vitík pro Blesk Zprávy. 

Podvodníci využili pandemie 

Obranou proti těmto podvodům je i hlídání svých zásilek na oficiálních stránkách. Vitík navíc zdůrazňuje, že lidé nikdy nemají klikat na odkazy, které neznají, a úplně nejlepší je SMS/e-mail ze svého zařízení rovnou vymazat. 

Není překvapením, že těmto podvodům pomáhá i pandemie koronaviru. Řada lidí totiž v posledních měsících nakupuje často online. „Teď, když člověk nemůže chodit nakupovat,

Česká pošta varuje: SMS nejsou od nás, na nic neklikejte. Česká pošta varuje: SMS nejsou od nás, na nic neklikejte. | Martin Sekanina
se přesunul na internet. Podvodníci tohoto trendu využili. Vy si něco objednáte a neuvědomíte si při takové zprávě, že se může jednat o podvod,“ uzavírá Vitík. 

Video  Pošta Malešice: Jak to vypadá v třídírně?  - David Zima, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Martin Lapáček ( 19. dubna 2021 18:14 )

Pochybuji, že na tohle někdo skočí. Čeština jak od negramota, dokonce i s překlepem "přijato na pošle"... Jednou jsem vedl komunikaci s podobným zoufalcem, ten se zase vydával za "bankléře" 😂 😂

krapotkin ( 19. dubna 2021 17:40 )

Podvodníci zřejmě nepostřehli, že za 99 Kč pošťáci nehnou zadkem.

Zobrazit celou diskusi