Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Stáhněte se z ukrajinských hranic: Do Ruska se ostře pustili i Markelová s Macronem

Autor: ČTK - 
16. dubna 2021
18:20

Prezidenti Francie Emmanuel Macron a Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a německá kancléřka Angela Merkelová po společném jednání vyzvali Rusko, aby stáhlo svá vojska od ukrajinských hranic a z obsazeného ukrajinského poloostrova Krymu. Ke zmírnění napětí v ukrajinsko-ruských vztazích by podle Zelenského mohlo přispět i jednání mezi prezidenty USA a Ruska Joem Bidenem a Vladimirem Putinem, na těchto jednání by podle ukrajinské hlavy státu měl být ale přítomen i zástupce jeho země, napsala agentura Reuters.

Zelenskyj řekl, že je připraven také na čtyřstranná jednání o situaci na Ukrajině, kterých by se účastnila také Francie, Německo a Rusko. „Chtěl bych, abychom se jednání účastnili všichni čtyři,“ uvedl po jednání s Macronem v Paříži, k němuž se připojila na dálku i Merkelová. Diskutovat by se podle něj mělo o „bezpečnostní situaci na východě Ukrajiny a o ukončení okupace našich území“.

V posledních týdnech stoupá napětí na východě Ukrajiny. Kyjev bije na poplach kvůli soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou a na Krymu a varuje před rizikem ruské „ozbrojené agrese“ pod záminkou ochrany ruskojazyčných obyvatel Donbasu. Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokací.

„Vyzýváme ke stažení těchto sil ve snaze o deeskalaci,“ píše se v prohlášení Berlína citovaném agenturou Reuters.

Zelenskyj podle Reuters v Paříži jednal také o vstupu Ukrajiny do NATO. Po jednání uvedl, že cítil podporu ze strany Francie, kterou zastupuje Macron.

Už na začátku dubna požádal ukrajinský prezident generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jense Stoltenberga o urychlení vstupu Ukrajiny do NATO. Kreml tehdy okamžitě varoval, že členství by zhoršilo konflikt na východě Ukrajiny. Zelenskyj je však přesvědčen, že plán vstupu země do NATO bude pro Rusko jasným signálem a je také jedinou cestou, jak ukončit konflikt v Donbasu, napsal Reuters.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že Rusko odmítlo pokusy Kyjeva začít jednat kvůli soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 17. dubna 2021 15:25 )

Jak poznali Cesi ze je zeme kulata? VysJali se na Vychod a ze Zapadu litaj jen sJacky.

krapotkin ( 17. dubna 2021 02:00 )

Je zajímavé, že ječej představitelé zemí, které už v minulosti dostali od Rusů přes čumák.

orlus ( 16. dubna 2021 23:50 )

No a to je asi tak všecko co s tím můžou dělat. Pravda je to problém. Když bude chtít Zelenskij zaútočit na Donbas mohlo by se stát, že jim Rusko vpadne do zad a celou ruskojazyčnou Urajinu odstřihne od západní Ukrajiny.

gabreta ( 16. dubna 2021 22:21 )

Stáhněte se z ukrajinských hranic: Do Ruska se ostře pustili i Markelová s Macronem

Neměli by ti dva začít přemýšlet, co jejich armády dělají u Ruských hranic s celou tou plechovou kavalérií a zmiznout s ní domů? Rusáci jsou totiž na svým území, oprti těm kašparům!!

pfoto1 ( 16. dubna 2021 21:48 )

Nechtěli by jim ještě vymezit nějaký prostor (nejlépe na Sibiři) kde by mohli být? Tyhle ostré rady od svého "bývalého nepřítele" a "bývalého spojence" jsou vyloženě k smíchu

Zobrazit celou diskusi