Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Gagarin mezi pionýry v Praze či Varech: Vítali jste slavného kosmonauta i vy? Ozvěte se!

Autor: red, mav - 
14. dubna 2021
15:15

Československý lid vítá hrdinu nového věku - Jurije Gagarina. Taková zvolání zněla z amplionů, když před 60 lety zavítal první kosmonaut světa na první zahraniční cestu - do Prahy!

Byla to velká sláva, když 28. dubna 1961 první muž, který kdy hleděl na Zemi z kosmu, přistál v Československu. Vítaly ho statisíce lidí s šeříky, růžemi a karafiáty.

„Když se mě dnes novináři ptali, kde bylo tepleji, zda ve vesmíru, nebo tady, odpověděl jsem, že tepleji je tady, protože ve vesmíru je v kabině teplota 20 stupňů, ale tady je milion srdcí. A v celém Československu několik milionů srdcí s teplotou vyšší než 36,8 stupně,“ pronesl na návštěvě továrny ČKD Stalingrad v Praze-Vysočanech.

„Jako komunista a jako sovětský člověk vám srdečně blahopřeji ke 40. výročí založení slavné marxisticko-leninské strany Československa. Ať žije komunismus!“

Každý si na něj chtěl sáhnout, mít s ním fotku, vesměs to ale byla výsada rudých papalášů, dnes už dávno pohřbených. Na archivních fotkách jsou ale mnohé mladé tváře, a proto se Blesk rozhodl některé archivní fotky zveřejnit. Poznáváte se na nich? Ozvěte se nám! Podělte se o zážitek!

Fotky existují i z druhé Gagarinovy návštěvy, podruhé byl u nás v létě 1966, a to na dovolené, během které ho (vedle filmového festivalu v Karlových Varech) nahnali alespoň na pionýrský tábor v Rovišti na Příbramsku.

Ve Varech dal také Gagarin s nevelkým nadšením rozhovor českému novináři Karlu Pacnerovi, z nějž se pomalu stával přední expert na sovětskou i americkou kosmonautiku.

Redakce naučného časopisu ABC pro očekávaný let prvního člověka do vesmíru už dopředu připravila dopis adresovaný »drahému sovětskému astronautovi« (jehož jméno samozřejmě dopředu nikdo neznal). Podepsalo ho 716 pionýrů z celé republiky a hned 12. dubna 1961, pár hodin po Gagarinově návratu, ho jejich zástupci mohli odevzdat na sovětském velvyslanectví.

Poznáváte se na historických fotkách s Jurijem Gagarinem? Nebo na nich poznáváte někoho známého? Podepsali jste dopis redakce ABC? Máte své vlastní fotky z jiných příležitostí? Nebo jiných zemí? Máte historku, o kterou jste ochotni se s čtenáři Blesku podělit? Pište na tip@blesk.cz nebo volejte na 724 249 000.

Gagarin a ti druzí: Nová kniha edice Blesk speciál Gagarin a ti druzí: Nová kniha edice Blesk speciál | Blesk extra

Gagarin a ti druzí aneb 60 let kosmonautiky - nová kniha v edici Blesk speciál. Příběhy, rozhovory se současnými kosmonauty, velké srovnání kosmických lodí či ohlédnutí se za českými stopami ve vesmíru.

132 stran skvělého čtení jen za 59 Kč. Kupujte u všech dobrých prodejců tisku a přes iKiosek.cz.

Další příběhy historie i současnosti kosmonautiky najdete na blesk.cz/gagarin.

Video  60 let od Gagarinova letu do vesmíru! Podívejte se na celý dokument Mall TV!  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi