Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vybíráte letní dovolenou u moře? Na Maltě lákají turisty na kapesné až 5200 korun na osobu

Autor: ČTK - 
10. dubna 2021
16:15

Maltská vláda chce přilákat letos v létě turisty tím, že jim vyplatí kapesné. Vládní program v sobotu představil ministr pro cestovní ruch Clayton Bartolo. Největší příspěvek, až 200 eur (zhruba 5200 korun) na osobu, dostanou turisté, kteří si objednají alespoň třídenní pobyt v pětihvězdičkovém hotelu. Rozpočet programu je ale omezený. Letní cestovní ruch je pro ekonomiku ostrovního státu ležícího ve Středozemním moři zásadní.

Vládní program také počítá s příspěvkem 150 eur (3900 korun) pro turisty ubytované ve čtyřhvězdičkovém hotelu a 100 eur (2600 korun) pro cestující, kteří se ubytují v tříhvězdičkovém hotelu. Podporu dostanou jen návštěvníci, kteří si naplánují pobyt od 1. června. Desetiprocentní bonus bude vyplacen turistům, kteří se rozhodnou se ubytovat mimo hlavní ostrov.

Hotely se ale musí do vládního programu přihlásit a kapesné budou spolufinancovat. Vláda na program podpory zatím vyhradila 3,5 milionu eur (zhruba 91 milionů korun). Není jasné, zda maltská vláda po vyčerpání prostředků rozpočet zvýší.

Cestovní ruch tvoří až 27 procent výkonu maltské ekonomiky. V roce 2019 souostroví navštívilo 2,7 milionu cestujících. Rok poté se ale turismus propadl o 80 procent. Tamní vláda, podobně jako jiné země na jihu Evropy, podporuje zavedení unijních očkovacích certifikátů. Nalákat ale chce i turisty z Británie, kteří tvořili třetí největší skupinu zahraničních návštěvníků. Úřady poukazují, že přes 40 procent obyvatel Malty dostalo alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19, což je jeden z nejvyšších údajů v Evropské unii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi