Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zjednodušení pro Čechy: Na úřad přes banku a z domova. Jak funguje „digitální občanka“?

Autor: Markéta Mikešová - 
27. února 2021
07:10

Dlouho se mluví o tom, že digitalizace ukončí dlouhé fronty na úřadech. Dílčí projekty vznikají neustále, ale konečně se dostaly do formy, kdy opravdu mohou zjednodušit život. První banky v Česku začaly od 1. ledna podporovat formu „digitální občanky“, pomocí které se lze přihlásit do Portálu občana – brány všech elektronických služeb státu. Přes tuto občanku, oficiálně nazvanou bankovní identita, bude možné v budoucnu online vyřídit i daně. Výhodou je, že si lidé nemusí zakládat žádné nové profily, bankovní identita je de facto váš účet k internetovému bankovnictví.

Nadšení neskrývá například Česká bankovní asociace (ČBA), podle ní je bankovní identita jedním z nejvýznamnějších digitalizačních projektů českého bankovnictví za dlouhé roky. Představuje totiž způsob, jak si člověk může na internetu jednoduše a bezpečně ověřit svou identitu bez nutnosti pamatování si nových hesel a přihlašovacích údajů. A pak ji může využít k praktickým záležitostem denního života.

Hlavní výhodou je, že bankovní identitu už většina z vás má. Je to profil, který musíte vlastnit, pokud používáte internetové bankovnictví. Změna spuštěná od 1. ledna spočívá v tom, že tento profil už nebude sloužit jen k placení na internetu a vyřizování věcí s bankou, ale i komunikaci s úřady. Podle bankovní asociace se to týká zhruba pěti milionů Čechů – ti všichni používají internetové bankovnictví a z novinky pro ně časem mohou plynout výhody.

Zapojení chystá většina velkých bank

První banky, které se projektu přihlásily už v lednu, byly ČSOB a Česká spořitelna. „Bankovní identita od ČSOB slouží k ověření totožnosti v online světě. Funguje tedy jako elektronická občanka, kterou se na internetu můžete bezpečně prokázat. V mnoha případech díky ní ušetříte čas, jelikož ještě víc věcí vyřídíte online, a to bez nutnosti chodit třeba na úřady,“ uvádí ČSOB.

„Identita jsou vlastně vámi zvolené přihlašovací údaje (uživatelské jméno a heslo), které jsou navíc zabezpečené ověřovací metodou (např. Smart klíčem). S identitou se tak bezpečně přihlásíte do některých našich služeb, portálů státní správy i k různým firmám,“ vysvětluje dále banka.

Podobně hovoří Česká spořitelna. Ta připomíná, že bankovní identita je zcela zdarma a zabezpečená, tedy ověřit se musíte víceúrovňově, i přes mobilní telefon.

Další banky se zapojí během letošního roku. „V současné době o udělení akreditace ministerstva vnitra k poskytování bankovní identity usiluje několik bank. I když se jedná o velmi složitý proces prokazování způsobilosti poskytovat identitní služby, dobrou zprávou je, že tři banky akreditaci získaly již v minulém roce. Navíc je nutné dodat, že proces akreditace je pouze prvním krokem. Po jejím udělení musí banky ještě vše technologicky připravit, což zahrnuje nejen složité softwarové úpravy bankovních informačních systémů, ale i vývoj a důkladné otestování technického řešení, vč. jeho napojení na státní Národní identitní autoritu (NIA),“ řekl v lednu Pavel Kolář, gestor Komise digitalizace ČBA.

Třetí bankou s již získanou akreditací je Komerční banka, službu spustí do konce února. V prvním kvartálu by se měly připojit také Air Bank, Moneta Bank a Fio Banka, v druhém pak Equa bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

„Věřím, že v následujících měsících budou přibývat další banky. Díky zapojení bank dojde příští rok k zásadnímu nárůstu uživatelů elektronických služeb státu. To je skvělá zpráva, naše systémy jsou na tento nárůst připravené,“ raduje se ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Nejdřív k úřadům, pak i na e-shopy?

V současnosti je hlavní výhodou bankovní identity, že se s ní můžete přihlásit do Portálu občana. To je centrum všech digitálních služeb státu z dílny ministerstva vnitra. Můžete si přes něj zažádat o výpis z bodového hodnocení, jste-li řidiči, výpis z živnostenského rejstříků, ověřit si platnost svých dokladů, získat přístup k eReceptu, podat daňové přiznání… a mnoho dalšího. Portál občana lze považovat za rozcestník ke všem digitálním úřadům.

Přihlašování dosud fungovalo mimo jiné přes datovou schránku, elektronickou verzi fyzické občanky nebo extra přihlašovací jméno a heslo. Bankovní identita přidává další způsob právě pro případ, kdy nechcete využít ani jeden z uvedených způsobů, protože by to znamenalo pamatovat si nové údaje nebo si zakládat datovou schránku. Bude s ní možné také podepisovat elektronické smlouvy (opět bez nutnosti datové schránky či zřizování elektronického podpisu).

Plánuje se navíc, že bankovní identita bude sloužit i pro přihlašování ke službám soukromých firem. „Banky i nadále pracují na tom, aby jejich klienti mohli tuto identifikační metodu využít i při čerpání služeb na online portálech soukromých společností, tzv. soukromých poskytovatelů elektronických služeb, jako jsou např. provozovatelé e‑shopů, telefonní operátoři, společnosti nabízející prodej energií (voda, plyn, elektřina), ale i další subjekty, kteří vyžadují před použitím či zasmluvněním služby identifikaci klienta na dálku,“ uvádí bankovní asociace.

České banky se v únoru také dohodly, že na vývoji standardu budou spolupracovat společně. „Air Bank, Equa bank, Fio banka, mBank, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank se rozhodly, že budou spolupracovat na sjednocení standardu bankovní identity se společností Bankovní identita,“ uvedly v prohlášení. Do společnosti Bankovní identita dosud patřily pouze již zmínění ČSOB, Česká spořitelna a Komerní banka.

„Záměrem je nabídnout firemnímu sektoru jedno dostupné řešení pro spolehlivou, rychlou a bezpečnou online identifikaci zákazníků a elektronický podpis,“ doplňují banky. 

Používání je dobrovolné

Pokud však někoho novinka neláká, nemusí si využít. Bankovní identita je dobrovolná, kdo chce vyřizovat úřední věci „postaru“, může. Je třeba také připomenout, že žádný úřad ani soukromá společnost, která by v budoucnu bankovní identitu využívala, se nedostane k vašim bankovním údajům. Ty zná jen banka. Celý projekt je pouze technické řešení pro identifikaci osoby.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 27. února 2021 12:52 )

Další způsob jak špiclovat a kontrolovat ovčany.

Zobrazit celou diskusi