Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Škodováci brali rekordních 100 tisíc. Ekonomové: Přidat můžou i další firmy

Autor: Matěj Hynek - 
14. května 2018
05:01

Zaměstnanci mladoboleslavské Škoda Auto v květnu brali nejvyšší výplatu v historii, v průměru 100 tisíc hrubého na hlavu. Vděčí za to především odborům, které začátkem dubna vyjednaly s vedením společnosti novou kolektivní smlouvu. Škodovákům se díky tomu zvýší mzdy o 12 procent. Na začátku května navíc všichni dostali hned dva mimořádné příspěvky, právě díky nim byly výplaty stotisícové. Ekonomové oslovení Blesk Zprávami to oceňují jako prospěšný krok pro region i Česko, vyšší mzdy si podle nich můžou dovolit také další firmy.

„Vysoké výplaty by mohly mít vliv hned ve třech oblastech,“ řekl pro Blesk Zprávy hlavní ekonom Deloitte Advisory David Marek. První jsou tržby v obchodech a službách. „Zaměstnanci si budou chtít udělat radost, budou více nakupovat a utrácet,“ vysvětlil ekonom. Zvyšování platů se tak podle něj projeví i na výdělku dalších firem v regionu.

Kromě toho zvyšováním mezd podle Marka bude profitovat stát i místní samospráva. Z vyšších mezd budou zaměstnanci odvádět více na daních, z čehož část zůstane v místních rozpočtech Mladé Boleslavi, Kvasin a obcí v jejich okolí.

A do třetice to může donutit i další firmy, aby na platech svým zaměstnancům přidali, připojil hlavní ekonom Deloitte Advisory. Dopad mimořádných bonusů ale bude podle Marka krátkodobý. Je podle něj pravděpodobné, že během měsíce se efekt mimořádně vysoké výplaty vytratí.

Anketa
Kolik hrubého jste si za minulý měsíc vydělali vy?
počet hlasujících: 8546
Anketa
Kolik hrubého jste si za minulý měsíc vydělali vy?
25 001 až 50 tisíc.
34 %
15 001 až 25 tisíc.
25 %
Do 15 tisíc.
14 %
Přes sto tisíc.
9 %
50 001 až 75 tisíc.
8 %
Ani korunu. Nemám stálý příjem.
5 %
75 001 až sto tisíc.
4 %
počet hlasujících: 8546

Ekonomika roste dlouhodobě, firmy můžou přidávat

„Česká ekonomika zažívá už několikátý rok konjunkturu a jsou firmy, které si takhle výrazný růst platů mohou dovolit,“ okomentoval úspěch vyjednávání škodováckých odborů viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Upozornil ale, že i navzdory dobrým výsledkům existují i odvětví, kde společnosti nemohou platy zvyšovat, ale musí bojovat s tím, aby nemusely zaměstnance propouštět.

„V soukromém sektoru se musíme při kolektivním vyjednávání vždy orientovat hlavně podle ekonomické situace a hospodářských výsledků dané firmy,“ zmínil Špicar. Automobilovému příspěvku se podle něj dlouhodobě daří, což je důvod, proč si Škoda Auto mohla dovolit zvýšit platy. A zároveň zaměstnancům dát  mimořádně velké prémie.

„Když se ale podíváte do stavebnictví, tak tam nejen, že si firmy nemohou dovolit takové zvyšování platů, ale dokonce bojují o udržení zaměstnanců, protože nejsou zakázky,“ doplnil Špicar druhou stranu mince.

Rozhodnutí automobilky může „táhnout“ ostatní

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy zároveň zmínil, že Škoda Auto může zvyšováním ovlivnit i další firmy v regionu. „Škoda Auto je v tomto důležitá firma... Když se dohodne s odbory na tak vysokém růstu, tak to může být inspirativní pro odbory v ostatních firmách,“ uvedl Špicar. To podle něj ale může být rizikové.

„Managementy firem se pak dostávají pod tlak a to i ve firmách, kde si takový růst mezd nemohou dovolit,“ řekl dále Špicar. Vliv Škody Auto na další společnosti pak potvrdil i Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC, které patří portály pracovních nabídek Práce.cz nebo Jobs.cz.

Škoda Auto sice podle Dombrovského nenabízí nejvyšší průměrné mzdy, v průměru více než automobilka platí například technologická společnost Microsoft. „Žádná z těchto firem ale nezaměstnává tolik zaměstnanců z tolika profesí,“ upozornil. Právě díky počtu zaměstnanců pak zvyšováním platů automobilka může tlačit i na další zaměstnavatele například z řad svých subdodavatelů.

Odboráři: Šlo o nejvyšší výplatu v historii

„Pro zaměstnance to byla nejvyšší mzda v historii,“ okomentoval mimořádně vysokou výplatu předseda odborového svazu Kovo Jaroslav Povšík pro Mladou frontu Dnes. Kromě Mladé Boleslavi navíc přišli vyšší mzdy i zaměstnancům ve Vrchlabí a Kvasinách, kde zaměstnanci získali příplatky i za práci v osmnáctisměnném provozu.

Jde o výsledek vyjednávání mezi odboráři a vedením Škoda Auto o nové kolektivní smlouvě. Tu obě strany podepsaly během dubna se zpětnou účinností od začátku měsíce. Všem zaměstnancům automobilky se díky tomu zvýšily mzdy o 12 procent.

Zaměstnanci pocítí, když se Škodovce bude dařit

„Kromě zvýšení tarifů o 12 procent se zaměstnanci Škoda Auto budou díky bonusovému systému firmy podílet také přímo na výborných hospodářských výsledcích podniku,“ dodal k podobě nové kolektivní smlouvy Bohdan Wojnar, člen představenstva automobilky za oblast řízení lidských zdrojů. V minulém roce přitom byla průměrná mzda ve Škoda Auto přes 45 tisíc korun.

Kromě toho automobilka v květnu svým tarifním zaměstnancům vyplatila i bonus ve výši 60 tisíc korun. Ve srovnání s loňským rokem tak zaměstnanci dostali takřka o polovinu více než loni. Zaměstnanci rovněž dostali jednorázový bonus 7000 korun.

Škodováci by mohli na bonusech dostat v průměru přes 110 tisíc

Lidé ve Škodě Auto se mohou těšit i na další prémie, které by měly být vypláceny na konci letošního roku. Mělo by jít minimálně o 2000 korun s možností dalšího jednání o její výši podle výsledku firmy. „V případě plného nároku na variabilní a zaručený bonus a s přihlédnutím k mimořádné jednorázové platbě tak bude průměrný roční bonus činit více než 110 000 Kč,“ doplnil Wojnar.

Kromě současného navýšení a mimořádně vysokých prémií se odborářům již dříve podařilo dohodnout zvýšení devíti různých příplatků v průměru o více než polovinu a zvýšení měsíčních příspěvků na penzijní spoření.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi