Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pohřební hádka o kremace tlouštíků: XXL pec v Praze, či výlet do Německa?

Autor: jmik - 
15. dubna 2018
09:05

Je to problém, kterého si začal konečně všímat i stát a který rozděluje české pohřebnictví. Zpopelňování nebožtíků s hmotností nad 200 kilogramů, které krematoria stále častěji odmítají přijmout, aby se jim při žehu nezapálila celá pec. Mezi odborníky rezonují podle zjištění Blesk Zpráv dva názory: vybudovat nové XXL krematorium ideálně někde v Praze, nebo tlouštíkům doporučit, ať si kvůli mnohdy nestřídmému životu zajedou na poslední cestu do Německa nebo si vystačí s pohřbem do země. A nachystají si peníze navíc.

V České republice trpí těžkou či morbidní obezitou (BMI vyšší než 40) více než 300 tisíc lidí a jejich počet se za posledních 40 let zvýšil u mužů čtrnáctinásobně a u žen trojnásobně. Takto vysoké počty dávají zabrat nejen lékařům, ale stále častěji i provozovatelům pohřebních ústavů, jejichž zařízení nejsou na těla o takové hmotnosti stavěná. Alespoň v Česku ne.

Zvýšený nárůst XXL lidských pozůstatků zaznamenala v posledních třech letech i Asociace soukromých pohřebních služeb v ČR a dá se předpokládat, že tento trend bude pokračovat.

Asociace soukromých pohřebních služeb a Sdružení pohřebnictví v ČR se shodnou na jednom: problém XXL lidských pozůstatků by si dotyčný měl uvědomit už za svého života a nachystat si víc prostředků na vlastní pohřeb. Co dělat dál, na to mají experti v oboru rozdílný pohled.

Krematorium v německé Míšni si poradí i s XXL nebožtíky Krematorium v německé Míšni si poradí i s XXL nebožtíky | Reprofoto MDR Jump/Facebook

„Postavme v Praze velkokapacitní krematorium“

Podle Ladislava Kopala, předsedy Sdružení pohřebnictví v ČR a majitele jedné z pohřebních služeb, jde zatím spíš o výjimečný problém, i tak by měl být ale řešen. Připomněl přitom potíže pecí v Liberci i Praze, které kvůli těžce obézním pacientům začaly hořet.

„V Německu to začali řešit v roce 2012 a teď mají jedno státní krematorium, které disponuje obří pecí pro tyto případy,“ vysvětlil Kopal pro Blesk Zprávy. Podle něj by se do věci mělo vložit ministerstvo pro místní rozvoj a na výstavbě XXL pece se podílet. „Nabízí se Praha. Jako největší město by mohla disponovat takovouto technologií. To je ale nejméně 10 milionů a muselo by to zafinancovat ministerstvo, “ propočetl Kopal.

„XXL pec za 25 milionů je nesmysl“

Proti tomu ale stojí opačný názor předsedy Asociace soukromých pohřebních služeb v ČR. „Není třeba investovat přes 25 milionů korun do stavby nové speciální pece pro zpopelnění XXL lidských pozůstatků. Jestli někdo trvá na kremaci, tak si potom musí připlatit na dopravu do Německa, nebo se musí smířit s pohřbem do země,“ uvedl pro Blesk Zprávy Jaroslav Mangl. Podle něj není váha přes 120 kilogramů normální a obézní lidé by měli počítat s komplikacemi při svém pohřbu.

„Do zhruba 200 kg zpopelňujeme zde v republice standardně a co je přes 220 kg je již jen osobní záležitost každého jedince, který musí vědět, že jeho tělesné pozůstatky budou problém, který se nedá svádět na nemoc. XXL je většinou z nezřízené konzumace jídla, má jasno Mangl.

„Rádi bychom připomněli, že k servisu lidských pozůstatků ve velikosti XXL je třeba všeho víc, zaměstnanců, speciálních nosítek a vaků, těžkotonážních vozíků, speciálního auta, hydraulických zařízení, nosných konstrukcí nad hrob a konečně speciální rakve. To všechno zvedne náklady na pohřbení XXL jedince v řádech tisíců nebo desetitisíců,“ dodal Mangl.

Piráta Bartoše čeká pohřebnická mise, ministerstvo chystá školení

Ve Sněmovně spadá tematika pohřebnictví do gesce výboru pro veřejnou správu, který vede šéf Pirátů Ivan Bartoš. Blesk Zprávám potvrdil, že se v nejbližších dnech sejde jak s předsedou Sdružení pohřebnictví v ČR Ladislavem Kopalem, tak šéfem Asociace pohřebních služeb Jaroslavem Manglem. A probere s nimi další postup.

Podle ministerstva pro místní rozvoj téma kremace obézních lidí není novým problémem. „U moderních pecí existují provozní režimy, které už s touto specifickou situací počítají, v některých zemích se vydávají cestou budování samostatného krematoria či krematorií, kde je v rámci dané země možná kremace nebožtíků nad stanoveným váhovým limitem, který udává výrobce běžné kremační pece – obvykle je to cca 130 kg. Tam, kde kremace možná není, je vždy možné volit pohřeb do země,“ uvedla pro Blesk Zprávy ředitelka tiskového odboru Veronika Vároši.

Podle Vároši připravuje resort pro zájemce samostatný tematický materiál s odkazy na zahraniční zdroje. Materiál by se měl v nejbližších dnech objevit na webu ministerstva a tématu se bude věnovat i konzultační den, který resort pořádá 26. dubna 2018.

Krematorium v Míšni zvládlo tlouštíka s 461 kily. Bez příplatku

V Německu se po sérii havárií na kremačních pecích od roku 2012 snaží přizpůsobit požadavkům rozměrnějších klientů. Německá krematoria začínají nabízet XXL rakve, do kterých lze umístit tělo vážící až 380 kilogramů. Krematorium ve městě Míšeň ve východoněmeckém státě Sasko se rozhodlo jednat poté, co muselo použít dokonce jeřáb k přemístění těla muže, který vážil skoro půl tuny.

„Náš nejtěžší zákazník vážil 461 kilogramů a musel ho vykládat nákladní jeřáb,“ zmínil ředitel krematoria Joerg Schaldach. Přestože těžší osoby vyžadují delší dobu kremace, odmítá účtovat více peněz.

Na rozdíl od jiných krematorií, která přijímají rakve do šířky 70 centimetrů a výšky 55 centimetrů, mohou naše dvě pece zpracovat rakve až do výšky 110 centimetrů a vysoké 75 centimetrů,“ prohlásil ředitel.

Krematorium nyní nabízí pět variant rakví, od normální do 120 kilogramů až do 380 kilogramů. „Netolerujeme diskriminaci,“ pyšní se Schaldach. Jeho krematorium přiitom muselo upravit pece pro delší dobu kremace i velikosti rakví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jonn ( 17. prosince 2018 13:26 )

Ať si koupí motorovou pilu a můžou pálit třeba na třikrát

illyria ( 16. dubna 2018 10:52 )

Z tohodle je mi špatně. Naše sta miliony jdou do někam do arábie a není na vybudování větší pece za 25 miliónů? Stát má povinnost se postarat o svoje občany a je jedno, jak jsou tlustí...

flora ( 15. dubna 2018 15:04 )

Štve je nový zákon o pohřebnictví. Hned hlásili, že zdraží. A konečně našli cestu. Měl by někdo prověřit kolik denně ty kremošky spálí 200kg lidí... Dnes, pokud o to pozůstalí projeví zájem, musí jim krematorium umožnit přístup ke spalování. Dřív tam asi šoupli dvě rakve naráz , pec vydržela , popel rozdělili , ale vyučtovali si spaly dva Každý podnikatel by se chtěl mít jak v Německu, ale investovat do nového době odpovídajícího , to se nechce nikomu. Jen hrabat a hrabat pod sebe .I ty kadeřnice bulí, že si musely koupit nové nůžky.Ale EET se bojí jak čert kříže. To už je s těma podnikatelema fakt na facku. Jak to, že Němci ty pece mají je mají ???

sores ( 15. dubna 2018 11:09 )

Za ty vyžrané prasata ať pozůstalé platí 3x více než za normálního člověka!!!!!

zlymikes ( 15. dubna 2018 10:17 )

No u nnás vydalo město závaznou vyhlášku pro krematorium a stanovila maximální částky za spálení 1600,- , za pronájem obřadní místnosti 6000,- a pokud pohřeb zajišťuje stát / obec/, pak max. 9000,- = žeh,rakev,obřadní místnost a květinová výzdoba . Pokud tedy chce firma za pohřeb se vším 20000, pak má docela slušný vývar.

Zobrazit celou diskusi