Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miliardář Vítek šokoval Švýcary. V lyžařském centru zastavil vleky, aby získal dotace

Autor: Mii - 
5. dubna 2018
19:40

Velice nepříjemné prožívání lyžařské sezony připravil Švýcarům český miliardář Radovan Vítek. Ve slavném středisku Crans-Montana na jihozápadě země zastavil vleky, takže návštěvníci nemohou resort využívat, byť v něm aktuálně panují ideální podmínky ke sportování. Vítek chtěl místní radnici dát tímto činem najevo, že požaduje uhrazení veřejné dotace ve výši 17 milionů korun. Informuje o tom server Novinky.cz.

Když se řeknete český miliardář, Švýcaři si od letošního roku představí jen člověka, který jim kazí zimní radovánky. Situace je tak vážná, že se jí věnuje i místní tisk a úřady. A to zatím trvá jen dva dny.

„Slunce svítí, není nijak mimořádně chladno a všude leží bohatě sněhu. A přesto vleky stojí,“ komentuje stav švýcarský deník Berner Zeitung. „Katastrofa. Nerozumíme tomu. Neměli to dělat na úkor turistů,“ přidává se server Blick. Turisté se podle něj na místě otáčí a odjíždí domů, čímž každou minutou narůstají další a další škody.

O vysvětlení situace již vlekařskou společnost Crans-Montana-Aminona požádal Spolkový úřad dopravy (FOT), který v oblasti funguje jako dozorový orgán. Vlekaři mají promluvit do čtvrtečního večera, jinak jim budou hrozit vážné postihy, které mohou skončit i ztrátou koncese. Firma totiž podle FOT má stejnou povinnost přepravy jako například železniční dopravci.

Otevřený dopis vs. otevřený dopis

Celý spor začal Vítkovým požadavkem, aby se na provozování vleku více podílela obec. Šéf firmy Crans-Montana-Aminona Philippe Magistretti, který ve Švýcarsku zastupuje Vítkovy zájmy, tvrdí, že firma do rozvoje turistiky a infrastruktury v regionu již investovala více než dva miliony švýcarských franků (téměř 43 milionů korun) a je jakousi lokomotivou místní ekonomiky.

Obec by tak podle něj mohla tzv. přiložit ruku k dílu a firmu podpořit částkou 800 tisíc švýcarských franků (zhruba 17 mil. korun). Přilehlé obce Icongne a Lens s tím prý souhlasí. Magistretti to napsal v otevřeném dopise, ve kterém ze zastavení vleků obvinil právě obec Crans-Montana.

Všechny tři obce ale Magistrettiho tvrzení odmítly. „Veřejné rozpočty vložily do lyžařských zařízení mnoho peněz,“ napsali šéfové obecních rad rovněž v otevřeném dopise. Problémem podle nich je také fakt, že nejnovější návrh na dotaci se ke správám obcí dostal teprve v únoru a neuběhla dostatečná doba, aby mohly věc projednat.

Žádný mecenáš, ale podnikatel

Švýcarský tisk se v souvislosti se sporem podrobně věnuje osobě Radovnaa Vítka. Ten ve švýcarském kantonu Wallis dlouhodobě žije a do místní turistiky skutečně investuje. Své peníze ale vydělal na nemovitostech. Ekonomický časopis Bilanz odhaduje jeho majetek na zhruba tři miliardy švýcarských franků (téměř 65 miliard korun). Je ženatý a má čtyři děti.

Vítkovi patří skupina CPI Property, která sídlí v Lucembursku a která hojně investuje do nemovitostí po celé Evropě. Velký počet nemovitostí jí patří především v Praze a Berlíně. Jen loni skupina koupila jedenáct obchodních center, čímž její nemovitostní portfolio vzrostlo na 190 miliard korun.

Server Blick proto píše, že Vítek žádné dotace nepotřebuje. Magistretti ale namítá, že český miliardář není žádný mecenáš, ale podnikatel, který chce vydělat. V Crans-Montaně vlastní vedle vleků horské restaurace, parkoviště, nový resort se dvěma hotely a luxusními byty. Celková hodnota investice činí 3,87 miliard korun.

Podobné problémy s vleky aktuálně Švýcarům nehrozí:

Video  Sněhová bouře rozhoupala lanovku. Podívejte se na děsivé záběry.  - YouTube/NautralDisasters
Video se připravuje ...

ferrys ( 6. dubna 2018 18:29 )

Co se divíte.Obyčejný pražský grázl.Aspoň svýcaři vidí, co je v Praze za žumpu, jeden vedle druhého.Jsou takoví, co mají daleko větší ego, jak IQ, a on je toho příkladem.Svým způsobem dělají republice jenom ostudu.

agfor ( 6. dubna 2018 16:28 )

Aspoň Švýcaři vidí, jaká jsou sebranka ti čeští miliardáři a taky vidí jak k miliardám přišli - zlodějnami a vydíráním.

janejaneja ( 6. dubna 2018 14:50 )

Taky tady v zemi máme jednoho miliardáře, kterému nestačí jeho miliardy, ale ještě potřebuje vytahat ze státu dotace. Babiš se jmenuje-kdyby nebylo jasno. Tak co se divíte ?

sores ( 6. dubna 2018 14:29 )

Doby.tek, to mu nestačí jeho miliardy a ještě chce dotaci????????? Lidi jsou fakt hnu.s.ně ne.na.ž.raný.

bullshit ( 6. dubna 2018 12:55 )

Každý kdo neuživí ani sebe sám, natožpak i své potomky neměl by být dotován. Mimo případy nemoci, úrazu atd. Ve svém městě mám " dotované " na dohled. Když chodí většina do práce, ještě chrní a když pracující přijdou a usínají tak se teprve rozbíhá párty. Mnoho jich rodí kvalitní "inženýry" jen pro výplatu dávek a tak se poměr mezi nedotovanými a dotovanými docela mění v neprospěch nedotovaných. Dávka je spojena s lidskými potřebami a dotace je lumpárna na zvýhodnění většinou nesmyslu, vhodná k rozkradení. Příkladů je nespočet ( Rath a Bureš je jen špička ledovce ).

Zobrazit celou diskusi