Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Balená voda obsahuje mikročástice plastu. Nikdo neví, co to s lidmi udělá

Autor: Mii - 
18. března 2018
05:02

Více než 90 procent všech balených vod obsahuje mikročástice plastu, které v ní poletují a které lidé nevyhnutelně konzumují. Zjistil to výzkum iniciovaný neziskovou novinářskou organizací Orb Media na Newyorské státní univerzitě. Mezi problematickými vodami byly například výrobky značek Aqua nebo Evian. Zjištění šokovalo Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), která v reakci oznámila, že bude zkoumat vliv plastů na lidský život.

Výzkumníci testovali více než 260 lahví od 11 značek v devíti zemích. U téměř všech byla zjištěna přítomnost polypropylenu, nylonu a polyethylentereftalátu. Částice obvykle nepřesahovaly 0,1 milimetru a nacházelo se jich 10,4 na jeden litr vody. Menších částic pak bylo 314,6 na litr vody.

Jen 17 balených vod vědci zhodnotili jako skutečně čisté. „Orb zjistil, že člověk, který vypije litr balené vody denně, do sebe každý rok nahrne desetitisíce mikroplastů,“ uvádí zpráva.

Na zjištění plastových částic bylo použito červené barvivo, které přilne na povrch plastu a viditelně jej tak označí. Tento způsob ale několik firem kritizuje. Německý výrobce vod Gerolstainer například říká, že nechápe, jak bylo možné dojít k takovýmto výsledkům. Nestlé zase tvrdí, že zjištění odporuje jejich interním zkoumáním, podle kterých mají jejich vody mezi 0 a 5 mikroplasty na litr.

Ať už je mikroplastů méně, či více, problémem je, že nikdo neví, jaký vliv mají na lidské zdraví. Určitá zkoumání již proběhla, ale výsledky nebyly jasné. Problémem se tak chce zabývat Světová zdravotnická organizace, kterou výzkum velmi překvapil. „WHO se v rámci probíhajícího zkoumání kvality vody zaměří na shromáždění dosavadních důkazů,“ uvedla mluvčí WHO pro americkou televizi CBS. Zároveň ale upozornila, že prioritou organizace je pokoušet se zpřístupnit bezpečnou vodu dvěma miliardám lidí, kteří jí momentálně nedisponují.

Podle Sherri Masonové, profesorky chemie na Newyorské státní univerzitě, která se na výzkumu podílela, výsledky nebyly katastrofální, spíše znepokojující. „Našli jsme plasty ve skoro každé lahvi a značce. Nejde nám o to zdiskreditovat určitou firmu, ale poukázat na to, že se vyskytují všude – plast se stal všudypřítomným materiálem, který už dokonce i konzumujeme,“ vysvětlovala profesorka.

Kohoutková voda není řešení

Jako možnost, jak se plastům v balené vodě vyhnout, se nabízí užívání kohoutkové vody. Jenže ani to není spásné – už dřívější výzkum ukázal, že 83 % vzorků kohoutkové vody z různých částí světa rovněž obsahovalo plasty. Nejhorší situace byla v USA s 94% výskytem plastů. Evropa skončila nejlépe na 72 %.

Pro určité části světa navíc kohoutková voda není dostupná. Typicky jde o rozvojové země s kontaminovanými vodními nádržemi, které jsou odkázané na balenou vodu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

animka ( 18. března 2018 12:08 )

Ubožáku

žanyn ( 18. března 2018 11:57 )

A v té je spousta jinejch "sajrajtů" aby se dala vůbec pít. Onu bejvalou studánkovou s příchutí vřesu už nenajdete nikde. Inu něco za něco. Zato můžeme jezdit auty a létat do ciziny o sto šest. Kdo chce kam, pomozme mu tam.

agfor ( 18. března 2018 11:56 )

Plasty ve vodě způsobují blbnutí - chování Amíků ve světě to plně potvrzuje.

žanyn ( 18. března 2018 11:53 )

Balenou vodu poznáte už podle chuti. Osobně ji okamžitě přelévám do skla. Jak s plasty, nevím, ale chuť se spraví.....

honza46 ( 18. března 2018 10:00 )

Balená voda, a co pivo, mléko, kefíry apodl

Zobrazit celou diskusi