Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi nemají v pití piva konkurenci. Některým je za 143 litrů „na hlavu“ stydno

Autor: bud - 
27. prosince 2017
06:40

Češi jsou největší pijáci piva v Evropě. Celkem se tady spotřebuje 143 litrů „na hlavu“ ročně, což je o třetinu více než v Německu a Rakousku, tedy ve státech, které jsou v žebříčku na druhém a třetím místě. Pravidelně v Česku pije pivo 88 procent mužů a 57 procent žen. Za toto pivní prvenství se dlouhodobě část Čechů velmi stydí.

Každý rok se v Česku spotřebuje téměř 15 až 16 tisíc hektolitrů piva, což při přepočtu na počet obyvatel (143 litrů za rok) tvoří z Čech největší konzumenty piva. Třeba Slováci mají spotřebu poloviční (73 litrů) a Dánové vypijí dokonce jen 62 litrů. Na konci žebříků asociace The Brewers of Europe, která srovnává evropské státy, jsou Italové (31) a Francouzi (33).

Tato čísla jsou podobná několik poslední let a Češi žebříček vedou, přestože v zemi spotřeba mírně klesá. Ještě v letech 2001 až 2005 lidé vypili v průměru nad 160 litrů za rok. Nicméně od 60. let minulého století spotřeba nikdy neklesla pod 140 litrů.

Za pivní prvenství při srovnávání s Evropou se část Čechů dlouhodobě stydí, přičemž tento pocit narůstá s výší dosaženého vzdělání. Podle loňského průzkumu Sociologického ústavu AV ČR to platí přibližně pro 1 z 10 mužů a 2 z 10 žen. Část lidí cítí hrdost a stud zároveň, a část Čechů je na toto prvenství zcela hrdá.

Jak Češi vnímají prvenství ve spotřebě piva? Jak Češi vnímají prvenství ve spotřebě piva? | Sociologický ústav AV ČR

Chuť důležitější než cena

Pivo se v Česku pije nezávisle na dosaženém vzdělání i věku, spotřeba mírně klesá až po šedesátce. V průměru si dvě třetiny mužů dají 1 až 7 půllitrů za týden. Ženy si pak nejčastěji dají 1 až dvě piva týdně. Dvě třetiny všech Čechů a Češek dlouhodobě upřednostňuje chuť nad cenou, opačnou prioritu má jen 1 z 10 milovníků piva.

Video  Jak se točí hnusný pivo a jak dobrý  - Adam Jaroš, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Podle expertů ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je tuzemská spotřeba alkoholu (ale i cigaret) velmi vysoká a prakticky neklesá. Celoživotně v Česku abstinuje jen 3,8 procenta lidí, 14 procent nepilo alkohol za poslední rok, a to většinou ze zdravotních důvodů. „Ti lidé, kteří problémově užívají alkohol, také často kouří, proto jsou jejich zdravotní důsledky závažnější,“ říká Ladislav Czémy z Centra podpory veřejného zdraví SZÚ. Alkohol je příčinou až každého dvacátého úmrtí.

Za rok 2017 pivovarníci očekávají pokles konzumace piva, Český svaz pivovarů a sladoven ho dokonce považuje za černý rok pro tuzemské pivovarnictví. Na vině jsou podle svazu především restriktivní opatření ze strany státu. „Začalo to tím, že sebrali hospodským automaty, potom přišla kontrolní hlášení, elektronická evidence tržeb a nyní zákaz kouření,“ uvedla výkonná ředitelka Martina Ferencová. Dodává ale zároveň, že očekává nárůst exportu českého piva.

Nezadat ( 27. prosince 2017 12:39 )

A kde dělali průzkum? Snad v mateřské školce a to by tak asi odpovídalo.

raskal ( 27. prosince 2017 07:22 )

Dánové 62 litrů a přijedou k nám a chlastají jak Dáni , protože máme (až na nějaké vyjímky) nejlepší piva na světě. Je daleko zdravější si dát pivko, než předražený a přeslazený limonády.

Zobrazit celou diskusi