Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko jako světelná velmoc? Průzkum: Rozsvítili jsme 51 milionů svítidel

Autor: Zuzana Zelenková - 
24. prosince 2017
06:50

Češi svítí čím dál víc. Letos se v českých domácnostech rozsvítilo 51 milionů nejrůznějších svítidel, tvrdí na základě svého průzkumu společnost Ekolamp. Lidé mají podle něj větší zájem o takzvané úsporné zdroje, nejvíc „táhnou“ kompaktní zářivky. Asi čtvrtinu starých svítidel ale Češi vyhazují do běžného odpadu, což ohrožuje životní prostředí.

Podle šetření firmy Ekolamp je v České republice za letošek o 2,6 milionu svítidel více než loni. Průměrně potom Češi doma mají na dvanáct svítidel, lustrů nebo lamp. Lidé prý také více experimentují s různými typy osvětlení.

„Letos je v domácnostech patrný dvojnásobný růst v segmentu trubicových zářivek. Lidé pravděpodobně přišli na to, že představují stabilní a příjemný zdroj osvětlení, který je navíc velmi úsporný,“ řekla Zuzana Adamcová z Ekolampu, který se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel.

Video  Návod na výrobu stylového osvětlení  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Nárůst počtu světelných zdrojů potvrzují i data Českého statistického úřadu. Meziročně stoupá například prodej lustrů a dalších stropních nebo nástěnných svítidel. Zatímco v roce 2015 se jich prodalo něco málo přes 3,5 milionu, loni už to bylo tři a tři čtvrtě milionu. Vzrostla také jejich výroba.

Češi „syslí“ staré neúsporné žárovky

Cestu do domácností si našly také LED diody. „Jedná se o dlouhodobý růst podporovaný příznivou cenou doplňkových svítidel, například různých lamp. Lidé také kombinují různé druhy světla jak pro denní, tak i noční svícení, například trubicové zářivky s večerní lampou,“ připojila Adamcová.

„Ledky“ používá například Ondřej (30). „Klasické žárovky ani úsporná svítidla mne příliš neoslovily. Preferuji LED diody. Jsou úsporné, trvanlivé a rozsvěcejí se hned,“ řekl. LED diod se drží i Martin (26), který to zdůvodnil slovy: „Líbí se mi, mám je pod sníženým stropem. Myslím, že to vypadá jako denní světlo.“

Na klasické žárovky oproti tomu nedá dopustit Martina (27). „Je to síla zvyku. Žárovky se u nás používaly vždycky. A myslím si, že dělají příjemné světlo a atmosféru,“ tvrdí. 

Svou roli hraje při výběru zářivky i estetika. „Měli jsme velmi starý lustr a do toho se opravdu nehodily moderní žárovky. Takže u nás vítězily ty staré. Do dneška volím žárovku podle vizáže, ne podle spotřeby,“ popsala pro Blesk Zprávy Monika (28).

Žárovky jsou levnější, ale víc „sežerou“

Čeští spotřebitelé se klasických žárovek zkrátka nechtějí vzdát. Možná i kvůli jejich nízké ceně, jakkoli je jejich provoz oproti úsporným žárovkám neekonomický. Obyčejných žárovek Češi používají na 68 milionů. Oproti loňsku je tak patrný nárůst o 1,6 milionu žárovek. Domácnosti jsou potom podle průzkumu hojně zásobeny wolframovými žárovkami.

„Lidé více přemýšlejí o intenzitě a barvě světla, což jim wolframky nemohou nabídnout. Řada svítidel navíc neumožňuje instalovat zdroje s příkonem vyšším než 60 wattů, což hraje ve prospěch úsporek, které i s nižším příkonem mají podstatně vyšší svítivost,“ popsala Adamcová.

Podle odborníků energetická úspora zatím Čechům tolik neříká, teprve si k ní hledají cestu. Expert Petr Štulc ale zmínil, že si aspekt úspory čím dál víc uvědomují firmy. Příležitost pro poskytovatele energetických služeb vidí v modernizaci „paneláků“. „České paneláky jsou většinou zateplené, ale jejich technologie zůstávají původní. Vidíme zde velkou příležitost, registrujeme skutečně významnou poptávku,“ upřesnil.

Třídit pomůže i speciální aplikace

Téměř třetina starých žárovek končí na skládce a ohrožuje životní prostředí. A to přesto, že roste počet míst, na kterých je možné vysloužilé zdroje vracet. Domácnosti celkem vyřadily 16,7 milionu zdrojů osvětlení. 2,8 milionu z toho byly kompaktní zářivky. A právě ty je nutné ekologicky recyklovat. Obsahují totiž rtuť, podobně jako zubní plomby, které zanedlouho také vymizí z českých ordinací.

Sběrných míst je v České republice zhruba 4400. Jedná se o sběrné dvory, obchody s elektrem nebo menší prodejce světelných zdrojů. Navíc existuje speciální aplikace „Kam s ní?“, kterou spotřebitel lehce stáhne do telefonu. Obsahuje mapy sběrných míst nebo třeba popis jednotlivých druhů světelných zdrojů. Její problém je, že o ní lidé většinou moc nevědí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi