Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Seniorům svítá na lepší časy: Důchody od ledna poskočí nejvíc za poslední roky

Autor: bud - 
25. prosince 2017
07:05

Čeští senioři si od ledna polepší o stokoruny. Starobní důchody totiž po letošní valorizaci stoupnou v průměru o 411 korun, minimálně pak o 150 korun. Týká se to všech důchodů, ať už jsou vypláceny bezhotovostně nebo v hotovosti prostřednictvím pošty. Do budoucna by měla být valorizace ještě výraznější, změny ve vyplácení důchodů totiž slibuje nová vláda.

Předchozí vláda už dříve schválila valorizaci důchodů, která platí od ledna 2018. Konkrétně se základní výměra důchodu zvýší o 150 korun a procentní výměra, která je určena počtem odpracovaných let a výší výdělku, potom o 3,5 procenta. Pokud tedy senior pobírá dnešní průměrný důchod 11 807 korun, stoupne mu od ledna na 12 281 korun.

Minimální nárůst u všech důchodů bude tedy 150 korun, většinou si ale důchodci polepší o desítky korun více. Například senioři pobírající velmi nízký důchod ve výši 5000 korun si polepší o 236 korun. Důchody ve výši 10 tisíc korun budou zvýšeny o 411 korun.

Valorizace důchodů od ledna 2018 Valorizace důchodů od ledna 2018 | Archiv CNC

Minimálně 150 korun pro všechny

Zvýší se také takzvané dílčí důchody, které byly přiznány na základě nařízení EU a mezinárodních smluv lidem pracujících v zahraničí, a to o 3,5 procenta procentní výměry. O stejný podíl se navýší také příplatek k důchodům pro ty, kterým byl přiznán na základě křivd způsobených komunistickým režimem. Díky valorizaci budou zvýšeny i předčasné starobní důchody, invalidní důchody a také vdovské nebo sirotčí důchody.

Zvyšování starobních důchodů bylo v minulých letech docela zdlouhavé, protože to vyžadovalo změnu zákona. Nyní ale může navýšení schválit pouze vláda a díky tomu mohou ministři pružněji reagovat na potřeby seniorů.

Růst starobních důchodů Růst starobních důchodů | Archiv CNC

V následujících letech by se systém důchodů mohl výrazně změnit, avizovala to nová vláda Andreje Babiše (ANO). Premiér zmínil, že chystá přehodnocení nízkých penzí takzvaných starodůchodců nebo matek, zvýšení podílu pevné části penze či 1000 korun navíc pro lidi nad 85 let. Ve svém prohlášení také uvedl, že valorizace jsou obecně nízké. Konkrétní změny nicméně ještě nebyly upřesněny.

Skokové navýšení za poslední rok

Důchody v posledních letech rostly spíše mírně, například od roku 2011 do konce roku 2016 se zvýšily jen zhruba o necelou tisícikorunu. Během posledních 12 měsíců ale došlo k výraznějšímu navýšení – průměrný důchod stoupl o více než 700 korun. Přesto je stále přibližně 180 tisíc seniorů, kteří pobírají méně než 9 tisíc korun.

Šéf nedávno skončené důchodové komise Martin Potůček v rozhovoru pro Blesk zprávy řekl, že v Česku jsou kapitalistické ceny, ale socialistické důchody. „Paradoxně ale ty socialistické důchody byly zásluhovější než ty dnešní,“ uvedl s tím, že řada důchodců podle něj dnes nežije důstojně. „Je hodně osamělých lidí v důchodu, kteří žijí na hranici chudoby. V okamžiku, kdy se objeví nutný větší výdaj, ocitnou se pod touto hranicí,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

va45 ( 27. prosince 2017 12:04 )

Hovado IDIOTSKÝ ty jsi ještě nedostal rozum?

agfor ( 26. prosince 2017 12:44 )

Však on se už nenažraný stát postará, aby z těch pár drobných neměli důchodci nic.

ridic ( 26. prosince 2017 11:18 )

rego... neskutecne hnusy a zhovadilosti, co ta jeho hmota, ktera se u normalnich lidi nazyva mozek, vymýšlí a vypousti do sveta, hnus na zbliti, odpoved od nej znam, nemusíš se snazit rego

anna1234 ( 26. prosince 2017 09:28 )

.. to snad ani nemůžeš myslet vážně

kuromrd ( 26. prosince 2017 09:08 )

pan Babiš - to byla dobrá volba, jestli piráti, stan, top 09, ods a soc dem doženou národ k předčasným volbám, dáme panu Babišovi tolik hlasů, že už tu ostatní podrazáckou pakáž nebude k vládnutí potřebovat, s pozdravem důchodci babišovci

Zobrazit celou diskusi