Češi o kebab nepřijdou: EU v něm nechá fosfáty, odpůrci neuspěli
Konec kebabu v Česku ani dalších zemích EU v dohledné době nehrozí. Europoslanci ve středu při hlasování neschválili námitku proti výjimce, která povolí využívání fosfátů v některých masových výrobcích, mezi něž patří i kebab nebo gyros. Do budoucna se ale bude tato problematika ještě diskutovat, protože existuje podezření, že fosfáty způsobují onemocnění srdce.
Zpráva o tom, že Evropská unie plánuje zakázat kebab, způsobila velké pozdvižení nejen mezi milovníky kebabu. Ve skutečnosti šlo jen o boj úředníků a europoslanců, kteří se dohadovali o tom, nakolik jsou nebezpečné fosfáty, které se využívají při jeho přípravě. Odpůrci nakonec neuspěli a fosfáty v kebabu dostanou výjimku. Podstatné je, že kebab by přežil i bez této výjimky, byť s určitým omezením.
Na začátku celého problému je nutné hledat složitou unijní legislativu, která upravuje používání přídatných látek, jako jsou například fosfáty (fosforečnany) v mase. Fosfáty totiž mohou být z hlediska zdraví problematické, a proto se jejich využívání dlouhodobě omezuje, ať už jde o prací prostředky nebo potraviny. Fosfáty nejsou vůbec povoleny například v čerstvém mase.
Vinné klobásy i kebab bez omezení
Podle směrnice se ale mohou využívat v masových výrobcích a také v některých masových preparátech. Jde například o některé tradiční pokrmy, u kterých bylo na základě podnětů jednotlivých státu usouzeno, že zákaz fosfátů, které zajišťují třeba jejich šťavnatost, by je mohl připravit o jejich jedinečnost. Například Česko si vyjednalo výjimky pro vinnou nebo sýrovou klobásu.
Nyní se v Bruselu „hraje“ o to, jestli bude mít podobnou výjimku také, a to konkrétně pro fosfáty skupiny E 338–452. Kebab se totiž ve většině případů připravuje z mraženého polotovaru, který se potom rožní. A státy si momentálně různě vykládají, jestli se omezení týká také právě mraženého masa pro kebab. „Někteří vertikální porcované masové preparáty určené ke grilování a rožnění, takzvané „meat spits“, považovali za masové výrobky a nikoliv za masové preparáty,“ vysvětlila Karolína Kottová ze Zastoupení Evropské komise v ČR.
Aby se do budoucna předešlo jakýmkoliv nedorozuměním, navrhuje Evropská komise pro kebab udělit výjimku pro fosfáty. Díky tomu by byla s jistotou zachována jeho současná kvalita i chuť. „Fosfáty se používají při mražení, protože zajistí, aby preparát následně při tepelné úpravě neměl současně místa silně spálená a místa nedopečená,“ uvedla Kottová.
Diskuse o zdravotním riziku
Návrh úpravy směrnice schválilo také 24 členských států včetně Česka. Otázka zdravotní škodlivosti se přitom vůbec nediskutovala. Přišel s ní až Evropský parlament, konkrétně poslanci z výboru pro zdraví. Ti poukázali na pět let starou studii Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), která zmiňuje, že fosfáty mohou způsobovat kardiovaskulární zdravotní problémy a nemoci srdce. Zároveň doporučili, aby výjimka fosfátů nebyla pro kebab udělena, a to nejméně do doby, než se problematika podrobněji přezkoumá. Jde o běžný postup, který počítá s takzvanou předběžnou opatrností.
Diskusi o tom, nakolik jsou fosfáty pro kebab důležité, odstartovali především němečtí výrobci a prodejci kebabu. Podle nich zákaz fosfátů může výrazně kebab omezit či ho dokonce zlikvidovat. Argumentují například tím, že jde o tradiční pochoutku, která navíc jen v Německu dává práci více než 100 tisícům lidem. V celé EU se každý den sní až 500 tun kebabu, takže dopady by mohly být i v dalších zemích.
Konec kebabu nehrozí ani v budoucnu
Plénum Evropského parlamentu nakonec na zasedání ve Štrasburku tuto námitku neschválilo. Výjimka pro gyros nebo kebab bude nově platit tak, jak bylo plánováno. Zdravotní riziko podle mnoha poslanců nehrozí, a pokud ano, je stejné jako u jiných výrobků. „Stejné látky se dlouhodobě běžně používají při výrobě široké škály potravin, jako jsou slazené nápoje (Coca-Cola) či sladké pečivo (zákusky, dorty), a nikdo se nad tím nepozastavuje a nezpochybňuje to,“ komentoval situaci europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09).
Momentálně se čeká na výsledky nové odborné studie, která by měla rizika fosfátů v kebabu podrobně zhodnotit. Pokud se ukáže, že jsou opravdu nebezpečné, bude se jejich zákaz pravděpodobně opět diskutovat. Nicméně i v případě, že by kebab o svou výjimku do budoucna přišel, nebude to znamenat jeho definitivní konec. Spotřebitelé by se ale v takovém případě museli spokojit s horší kvalitou a chutí masa.
Tenhle kebab by žralo jen nějaké slimácké prase, žádný normální člověk. Moc by mě zajímal názor hygieny, jestli je to vůbec stravitelné, když se to tam točí několik dní a když to téměř nikdo nežere..Kde se ty téměř 100%ní zbytky skladují a co se s nimi děje..Nejspíš se už očekává příliv slimáků..Aby to mu tak nebylo, volím protiislámské strany, tedy SPD a Okamuru!
