Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ekology vytáčejí kotlíkové dotace: Smogu Česko nezbaví, dál bude zabíjet

Autor: Veronika Šmídová - 
8. února 2017
05:35

Zatímco mezi Čechy si takzvané kotlíkové dotace získaly popularitu, evropským i tuzemským ekologům jsou trnem v oku. Vadí jim především podpora spalování uhlí, která městům zahaleným smogem příliš neuleví. Znečištění u nás přitom každoročně zabije údajně až 1500 lidí. Hnutí Duha navíc kritizuje šéfa životního prostředí Richarda Brabce (ANO) za odložení antifosilního zákona. Resort výtky odmítá s tím, že ekologové jsou odtržení od reality a ignorují zlepšení.

Ekologům na podpoře vadí především fakt, že nejdou dotace pouze na obnovitelné zdroje. „Kotlíkové dotace by v první řadě neměly podporovat uhelné a kombinované (uhlí a biomasa) kotle a dlouhodobě by se měly zaměřit pouze na obnovitelné zdroje: čistě biomasové kotle a tepelná čerpadla,“ uvedl pro Blesk.cz Jiří Koželouh, programový šéf Hnutí Duha. 

Za uhlí se do projektu pustila také mezinárodní síť ekologických organizací CEE Bankwatch Network, jež monitoruje toky veřejných financí v zemích střední a východní Evropy. Zařadila ho mezi investice dotované EU, které ničí životní prostředí a mají negativní dopad na obyvatelstvo. 

Kdyby stát podporoval čistší paliva, tak by se podle Koželouha dařilo například dramatičtěji redukovat smog. „České uhelné kotle jsou rarita v EU, a pokud ji budeme prodlužovat, tak se znečištění prostě nezbavíme. Navíc jsou lidé hnáni do pasti – uhlí pro malospotřebitele za 10 let nemusí být. Pro elektrárny a teplárny bude, mají dlouhodobé smlouvy a navíc mohou pálit i méně kvalitní druhy uhlí, které jsou pro domácnosti zakázané,“ popsal. 

Nicméně i Koželouh uznává, že nové kombinované kotle na uhlí produkují méně znečištění než staré typy a že automatická zařízení navíc neumožňují vkládat odpadky.

Ministerstvo: Levné uhlí by lidé nevyměnili

Ministerstvo ale problematiku vidí jinak, podle něj je Hnutí Duha „poněkud odtržené od reality“. Upozorňuje, že je uhlí stále nejdostupnějším zdrojem vytápění, a to hlavně pro sociálně slabé skupiny obyvatel. 

„Cílem kotlíkových dotací je vyměnit co nejvíce těch nejstarších a nejvíce znečišťujících kotlů, které mají až tisícinásobně vyšší emise než nové kotle (dokonce i ty uhelné). Kdybychom podpořili výměny starých kotlů pouze s přechodem na tepelná čerpadla a kotle jen na biomasu, pak by se stalo jediné. Těch kotlů bychom vyměnili možná 20, možná 30 tisíc z 350 až 400 tisíc, možná daleko méně,“ vysvětlila Blesk.cz Petra Roubíčková, tisková mluvčí Brabcova resortu.

Lidé by podle Roubíčkové prostě neměli zájem přejít na dražší palivo, než je v současné chvíli uhlí. Takto žádá výměnu neekologických kotlů jen za první rok 28 tisíc zájemců.

Ministerstvo se rovněž brání kritice s tím, že dalo v první vlně kotlíkových dotací krajům možnost výměnu kotle „uhlí za uhlí“ neumožnit. Žádný kraj se pro tuto variantu ovšem nerozhodl.

Tohle dýcháme ve smogu:

Video  Tohle nadýcháme ve smogu: Jako když jste v místnosti s výpary ředidel, kouře a prachu.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, Reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer, Michi Koerner - WAITING FOR RESULTS A
Video se připravuje ...

„Brutální“ podražení energií a plané sliby?

Ekology pobouřilo i odložení slibovaného antifosilního zákona, který mohl rovněž pomoci se smogem a snížit závislost tuzemska na ropě, zemním plynu a uhlí. Brabec krok odůvodnil tím, že je třeba zvážit i sociální dopady legislativy. Podmínkou přípravy zákona bylo, že nebude ohrožena konkurenceschopnost státu. Tato podmínka podle odborné studie, kterou si ministerstvo nechalo vypracovat, nebyla prý naplněna.

Zákonná deklarace snížení CO2 o 80 % do roku 2050 by prý zvýšila lidem i firmám mnohonásobně výdaje za energie – o 1,4 bilionu za období 2020–2050. Zároveň by bylo o 300 miliard korun v roce 2050 nižší HDP.

Roubíčková dodává, že přijetí antifosilního zákona by navíc nemělo významnější vliv na snížení smogu v porovnání se snížením, ke kterému dojde i bez této legislativy. „To, co Hnutí Duha ve svých tvrzeních opomíjí, je fakt, že téměř totožné (devadesátipětiprocentní) výše snížení znečišťujících látek, podílejících se na smogu, docílí Česká republika do roku 2050, pokud budou účinně realizována opatření ze Státní energetické koncepce (SEK),“ uvedla mluvčí ministerstva.  

Ekologové ale kontrují tím, že sama existence Státní energetické koncepce nic nezaručuje. Dokazuje to údajně řada příkladů. „Dokument již od roku 2014 obsahuje konkrétní úkoly proti plýtvání uhlím v zastaralých elektrárnách. Když je ministerstvo průmyslu dalo do návrhu novely energetického zákona, tak je odmítli poslanci,“ popsal jednu ukázku Koželouh. Koncepce také požaduje vyšší zdanění fosilních paliv, podporu větrných elektráren či výměnu uhelných kotlů za jiná paliva, nic takového se ale prý neděje.

Ministr Brabec promluvil o kontrole kotlů:

zednik ( 8. února 2017 10:27 )

Za 10 let nebude uhlí pro maloodběratele. Pro velkoodběratele tedy ano, tak můžou být aktivisté v klidu, smogu nezmizí.. Stále budou mít co řešit.

Zobrazit celou diskusi