Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdo stavěl halu se spadlou střechou? Firma silně provázaná s Pardubickým krajem

Autor: Jakub Veinlich - 
15. ledna 2017
18:40

Logo firmy Profistav Litomyšl viselo v hale České Třebové i ve chvíli, kdy se tu v sobotu večer začala propadat střecha. A kdy muselo 80 lidí z florbalového utkání narychlo utéct. Halu přitom úřady zkolaudovaly začátkem ledna a v neděli bylo na programu její slavnostní otevření. Profistav Litomyšl získal v minulosti od Pardubického kraje několik dalších veřejných zakázek. Na střechu v České Třebové měla nicméně firma subdodavatele.

Radním v Pardubickém kraji je firma Profistav Litomyšl dobře známá. Sportovní tělocvična není první zakázkou, kterou od nich získala a realizovala. Už v roce 2007 se podílela například na rekonstrukci silnic v Lanškrouně nebo v obci Orel. Obě zakázky vyšly kraj dohromady na 20 a půl milionu korun.

Hejtmani se mění, firma vydělává

A firma tu má zakázky i po deseti letech. Loni v říjnu například zástupci kraje otevřeli zrekonstruovanou svitavskou polikliniku. Budova má nové zateplení a také zrekonstruovaný celý vnitřek. O náklady 7 milionů a 860 tisíc se podle tiskové zprávy podělily kraj a ministerstvo zdravotnictví.

Veřejnou zakázku na stavbu tělocvičny VOŠ A SŠ Technická Česká Třebová získala firma v roce 2015. Realizace měla být mezi prosincem 2015 a listopadem 2016. Dokončovací práce se ale protáhly, a tak úřady tělocvičnu zkolaudovaly teprve letos 2. ledna.

Střechu stavěl subdodavatel

Slavnostní otevření mělo proběhnout v neděli, těsně před finále florbalového turnaje dorostenců. Kvůli pádu střechy je ale vše jinak. Hala potřebuje totální rekonstrukci – stavbu v pondělí posoudí statik. Střechu podle mluvčího kraje Dominika Bartáka zajišťoval subdodavatel, ne přímo firma Profistav Litomyšl. Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) chce celou událost co nejdříve vyšetřit a opravenou tělocvičnu otevřít ještě letos.

Video  V nové hale v České Třebové se zřítila střecha. 80 lidí prchalo.  - TVCOM.cz
Video se připravuje ...

„Já osobně budu odmítat jakoukoliv diskuzi, že příčinou byla souvislost se sněhem, takováto konstrukce musí vydržet nesrovnatelně větší nápor,“ řekl Netolický, podle kterého je v České Třebové odhadem kolem 40 centimetrů sněhu.

Tomáš Zavřel, generální ředitel stavební firmy Profistav Litomyšl, která halu stavěla, novinářům řekl, že v tuto chvíli není možné říci, co bylo příčinou pádu střechy. „Těch variant je spousta, nechme to řešení na expertním týmu jak ze strany vyšetřovacích orgánů, tak ze strany komise Pardubického kraje,“ řekl Zavřel.

Video  Honza (16) byl v hale při pádu střechy: Zachránil nás výskok oknem.  - Blesk - Karel Janeček a TVCOM.cz
Video se připravuje ...

Podle projektanta stavby Tomáše Friše není jasné, proč se konstrukce střechy zřítila, dodal, že konstrukce byla udělaná z dřevěných vazníků, což je podle něj běžný způsob výstavby. Na střeše sportovní haly leželo před zhroucením střechy zhruba 25 centimetrů sněhu, Friš se nedomnívá, že by to byla příčina neštěstí. „Ten sníh, který tam dneska je, si myslím, že není extrémní zatížení,“ řekl Friš, podle kterého byly dodržené všechny normy.

Firma má rekonstruovat i dětský pavilon

Poslední zakázku získala firma Profistav Litomyšl na začátku letošního roku. Rada Pardubického kraje ji pověřila rekonstrukcí dětského pavilonu Jevíčko, ze kterého má být plicní rehabilitace. Firma podle náměstka hejtmana Romana Línka (KDU – ČSL) zvítězila i díky nejnižší cenové nabídce.

Video  Střecha haly se propadla během florbalového zápasu. Hráči vyvázli jen o vlas  - Youtube.com
Video se připravuje ...

„Potvrdili jsme návrh hodnotící komise, která jako nejvhodnějšího uchazeče vybrala Profistav Litomyšl. Ten snížil projektovou cenu z téměř 49 milionů korun na 34 milionů,“ řekl línek 9. ledna po rozhodnutí radních.

Kompletní rekonstrukce pavilonu by měla být hotová na konci příštího roku.

Video  Zřícená střecha v České Třebové: Záběry z dronu odhalily rozsah škod  - Pardubický kraj
Video se připravuje ...

Yarda ( 16. ledna 2017 08:40 )

Ve slušné společnosti by už ti co za to mohou hledali s provazem šikovnou větev.

fotrpjotr ( 16. ledna 2017 08:02 )

Nepostavili ji z pardubického perníku?

rumrum ( 15. ledna 2017 23:17 )

Pruxas a ty jsi debil co?

hidrantt ( 15. ledna 2017 19:53 )

Tomáš Zavřel, generální ředitel stavební firmy Profistav Litomyšl, která halu stavěla, novinářům řekl, že v tuto chvíli není možné říci, co bylo příčinou pádu střechy. Ty to nevíš debile,postavili jste to na piču.

Zobrazit celou diskusi