Po hamburgerech šílí polovina Čechů!

Rychlé občerstvení preferují především mladí a svobodní lidé. Chlebíčkům a klobásám však odzvonilo, v hitparádě rychlého občerstvení je převálcovaly hamburgery, pizzy a párky v rohlíku.
Chlebíčkům a opékaným klobásám odzvonilo. V hitparádě rychlého občerstvení je převálcovaly hamburgery, pizzy a párky v rohlíku. Výzkum dokonce potvrdil, že možnost bleskově zahnat hlad využívá polovina Čechů. Tomuto způsobu stravování nejvíce holdují studenti a svobodní. Co se týká tzv. rychlého občerstvení, dělí se česká populace na zhruba dva stejně velké tábory. "Zatímco 48,3 % dotázaných se touto formou nestravuje, více než polovina Čechů rychlé občerstvení alespoň občas využívá," ukazují výsledky šetření Vědeckého výboru pro potraviny, zřízeného ministerstvem zdravotnictví. Ve skupině osob do 20 let se za vyznavače tohoto způsobu stravování označilo až 86,3 procenta dotázaných. "Je to nejjednodušší a poměrně levný způsob, jak si dát rychle něco teplého do žaludku," řekl student Petr S., který si u pražského stánku koupil párek v rohlíku. Právě u studentů a u svobodných lidí se "rychlovky" těší největší oblibě. Ta s věkem klesá. V kategorii 56 až 60 let se takto občas stravuje už jen 20,2 % lidí. Také cena se třeba důchodcům už zdá neúměrná. "Třicet korun za housku s kouskem mletého...," kroutí hlavou Aneta P. (73). Podle průzkumu holdují hamburgerům nejvíce Pražané, následují Středočeši, Severočeši, Západočeši a lidé z jižní Moravy. Právě hamburgery, párky v rohlíku a pizzy odsunuly na druhou kolej dříve tolik oblíbené obložené chlebíčky, opékané klobásy a ohřívané uzeniny. Oblibě se těší i hranolky, bagety, langoše nebo bramboráky a kuře. Ženy si pak o něco častěji pochutnávají na pizze, muži naopak neodolají spíše hamburgeru. Ani při vzrůstající oblíbenosti rychlého občerstvení nesmějí ovšem lidé zapomínat, že tato strava nepatří mezi nejzdravější.