Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vrbětice a Salisbury. Agenti zničili život i policistovi, který vyšetřoval Skripala

Autor: mav, Police Professional - 
19. dubna 2021
15:13

Česká policie pátrá po dvou ruských agentech kvůli výbuchům munice ve Vrběticích; zároveň jsou podezřelí z pokusu o atentát na ruského přeběhlíka Sergeje Skripala v anglickém Salisbury. Jeho tehdy Novičok nezabil, podlehla ale náhodná oběť. A život jed málem vzal a pak převrátil naruby detektivovi Nicku Baileymu (41), který byl mezi prvními na místě činu. Nezvládá dál sloužit u police a přišel o domov, píše britský server Police Professional.

Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji našli svědci 3. března 2018 v bezvědomí na lavičce v centru Salisbury. Nick byl mezi prvními policisty, kteří pak dorazili do Skripalova domu. Třebaže policie počítala s hrozbou chemické zbraně, a příslušníci tak měli ochranné oděvy, předpokládá se, že se Nick otrávil od kliky vchodových dveří Skripalova domu. Otrava se rozjížděla pomalu, až za dva dny musel na jednotku intenzivní péče místní nemocnice, kde se léčil 16 dní.

Kvůli kontaminaci Novičokem Nick s rodinou (s manželkou má dvě nezletilé dcery) přišli i o domov a všechny věci.

Do práce se zkusil vrátit v září 2018, ale nezvládl to; a ani další pokusy v lednu 2019 a červnu 2020. V říjnu proto oznámil, že u policie definitivně končí.

„Po 18 letech u policie jsem nucen uznat porážku a přijmout, že už tu práci nedokážu vykonávat,“ tweetoval. „Chtěl jsem být policistou od puberty, nedokázal jsem si představit nic jiného, proto mě to tak rmoutí. Jako většina policistů jsem zažil různá traumata, násilí, nepříjemnosti, zranění a zármutek. Potýkáme se s tím, čelíme tomu se vzpřímenou hlavou a jdeme dál, protože to je naše práce. Ale jsme pořád jenom lidi, to by se nemělo podceňovat. Události března 2018 mi hodně vzaly, a třebaže jsem se usilovně snažil, vím, že v tomto prostředí nenajdu klidu.“

Policie hrabství Wiltshire reagovala, že se Nickovi sbor snažil pomoci v návratu. „Je nám líto, že to nebylo možné, Nick sbor opouští. Přejeme mu do budoucna vše dobré,“ uvedl mluvčí.

Pracovat Nick nezvládal, ale snažil se aspoň pomáhat jiným: například běhal (půl)maratony na charitativní účely. „K cíli jsem dokulhal v neuvěřitelně pomalém čase, ale i tak jsem si to užil,“ komentoval na Twitteru svůj poslední běh loni v září, který se konal za zvláštních pandemických pravidel. Dárce motivoval k zaslání 1635 liber (49 tisíc Kč) pro Salisburskou nemocnici.

Video  Kdo jsou agenti Čepiga a Miškin? Tihle mají mít na svědomí Vrbětice!  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Pomáhání má Nick zjevně v krvi. Nyní ohlásil, že našel nové povolání: motivační přednášky a proslovy. „Uzavřel jsem smlouvu s firmou Chartwell Speakers, kde chci přednášet o nervově paralytických otravách i o traumatu a dopadu, který to mělo na mé duševní zdraví.“ Bude „ve stáji“ s řadou předních novinářů, bývalých ministrů či ambasadorů. „Hovoří o dopadu, který šok jako otrava Novičokem může mít na psychické zdraví člověka, o překonávání nepřízně osudu a o houževnatosti potřebné k tomu, aby se člověk zase zvedl a šel dál,“ stojí v jeho profilu na webu firmy. „Také může diskutovat o vedení (leadership), nejen z vlastní zkušenosti policisty, ale také díky pozitivnímu a empatickému vedení, které mu a jeho rodině prokázali nadřízení po salisburské otravě.“

Jak Nick Bailey uvádí ve svém životopise na portále LinkedIn, roku 2002 vystudoval na Gloucestershireské univerzitě tělovýchovu a v prosinci téhož roku už nastoupil k policii hrabství Wiltshire.

Video  Analytik Havlíček a generál Pavel o kauze vrbětických výbuchů. Co nás čeká od Ruska?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

sorgedoktor ( 19. dubna 2021 19:26 )

Docela je mi toho poldika lito...

Zobrazit celou diskusi