Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Netknuté vakcíny ve skladech: Německo kvůli svému perfekcionismu nezvládá očkovat

Autor: ksi, FAZ - 
4. března 2021
08:30

Chladničky ve vakcinačních centrech jsou plné, ale rychlost očkování zůstává pozvolná. Do jaké míry zpomaluje Německo snaha spravedlivě distribuovat vakcíny? Situace v jednotlivých spolkových zemích je velmi odlišná, napsal server Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vakcína proti koronaviru je tu, ale způsob, jakým se píchá do ramen Němců, se stále více ukazuje jako problém. Poslední čísla Spolkového ministerstva zdravotnictví a Institutu Roberta Kocha ukázaly, jak velký tento problém opravdu je. Do pondělí bylo do Německa dodáno téměř 8,8 milionu dávek vakcín od třech dodavatelů, které jsou v současné době k dispozici v Evropské unii. Obě dávky vakcíny, které jsou nezbytné pro maximální možnou ochranu, však obdrželo jen necelých 2,2 milionu lidí. (Pro srovnání, v ČR je to jen okolo 276 tisíc).  

Pokud k tomu přičtete dva miliony lidí, kteří dosud dostali jen první injekci, aplikovalo se v Německu kolem šesti a půl milionu dávek vakcín. To zní jako docela dobré hodnoty, jenže nechybí tam něco? Zůstává ve skutečnosti 2,4 milionu ampulí ležet někde ve skladu, i když by se pro ně v obecné populaci pravděpodobně našlo dost ochotných zájemců?

Vakcíny ve skladu

Podle oficiálních údajů je to zhruba po milionu dávek od společností AstraZeneca a BioNTech a téměř půl milionu ampulí od Modery. I kdyby každé očkovací středisko mělo uchovat polovinu uložených dávek pro nezbytnou druhou dávku, matematicky by mohlo být imunizováno až 1,2 milionu lidí.

Spolkové země, které jsou odpovědné za provádění očkování, tlačí na vyřešení tohoto problému již více než týden, zatím se to nikam neposunulo. Zejména vakcíny od společností Moderna a AstraZeneca leží na mnoha místech; dosud bylo možné celostátně podat pouze 27 až 35 procent dodaných dávek od těchto výrobců.

Rychlost očkování v Německu ve srovnání s USA, Velkou Británií a Izraelem:

Možná i z toho důvodu poskytlo Německo velkorysou pomoc České republice. Spolkové země Sasko, Bavorsko a Durynsko k nám zaslaly 15 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19. Informovala o tom v neděli německá regionální televize MDR s odvoláním na saského premiéra Michaela Kretschmera. Vakcíny dorazily do výrazně zasaženého Karlovarského kraje v úterý, jak informovala ČTK.

„Nemůžeme si dovolit, aby vakcína ležela ve skladech a nepoužívala se jen proto, že někteří lidé, kteří by ji mohli dostat, ji odmítají,“ uvedl premiér spolkové země Bádensko-Württembersko Winfried Kretschmann v rozhovoru pro nedělník Welt am Sonntag. Bavorský premiér Markus Söder zase navrhl, aby tuto vakcínu mohl dostat kdokoli, kdo o ni projeví zájem. „Než aby zůstala ležet, tak očkujme ty, kdo chtějí,“ řekl listu Bild am Sonntag.

Již dlouho existuje velká poptávka, aby očkovací centra okamžitě otevřela dveře všem, kteří jsou ochotni se nechat naočkovat – než bude ve skladech z důvodu dalších dodávek ležet ještě více nevyužitých vakcín. V posledních několika dnech proto spolkové státy otevřely své dveře alespoň osobám oprávněným k očkování v prioritní skupině dvě.

Dělení na skupiny

Celkově existují čtyři skupiny – tři s různými prioritami a zbytek nezařazených osob, i když každá spolková země postupuje trochu jinak, jak píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle nejnovějšího spolkového nařízení o očkování zahrnuje druhá skupina osoby ve věku od 70 do 80 let, stejně jako pacienty po transplantaci orgánů nebo s chorobami, jako je cukrovka a rakovina. Patří sem také kontaktní osoby pro těhotné ženy a osoby, které vyžadují péči, určitý zdravotnický personál a zaměstnanci středisek denní péče, základních škol a škol zvláštních potřeb. Očkováni mohou být také policisté a obyvatelé uprchlických táborů. Výčet ukazuje, že skupina dvě je extrémně obsáhlá, jak říká mluvčí durynského ministerstva zdravotnictví.

V Erfurtu bylo proto rozhodnuto rozdělit tuto skupinu do tří podskupin. První kategorie nyní zahrnuje lékaře s blízkým kontaktem s pacientem, jako jsou praktičtí lékaři, zubaři, ORL, jakož i pracovníci ve zdravotních úřadech a odběrových centrech. Poměrně vysokou prioritu mají také zaměstnanci mateřských, základních a speciálních škol. Policisté, pacienti s vážnou nemocí a kontaktní osoby musejí počkat o něco déle. V sousedním Bavorsku a Sasku je však situace úplně odlišná.

Tam považují vnitřní diferenciaci za těžko proveditelnou, a rozhodli se proto otevřít celou skupinu dvě. „Budeme co nejdříve sledovat poptávku a nabídneme možnosti očkování dalším skupinám lidí,“ uvedla saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová (SPD).

Bádensko-Württembersko také nedávno otevřelo očkovací centra pro celou skupinu dvě. Do začátku týdne dodala společnost AstraZeneca státu 278 tisíc ampulí své vakcíny, z nichž pouze 46 tisíc bylo dosud aplikováno, uvedl v úterý mluvčí stuttgartského ministerstva zdravotnictví. Vláda státu očekává do konce příštího týdne dalších 182 tisíc dávek – očkovací centra tu však denně zvládají naočkovat pouze sedm tisíc dávek vakcínou AstraZeneca. „Jakmile zjistíme, že poptávka klesá, bude následovat další úvodní krok,“ uvedl mluvčí pro Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pokud jde o zacházení s různými vakcínami, postupují spolkové země různými způsoby. Zatímco zezačátku byla půlka všech dodávaných vakcín rezervována na druhou dávku za několik týdnů, nyní postupují země mnohem uvolněněji, neboť se očekávají další dodávky vakcín. Mnozí by tedy měli dostat první dávku co nejrychleji.

Přeplněné sklady?

Například Sasko nechává ve skladu ležet každou dodanou pátou dávku vakcíny od BioNTechu, zatímco v Durynsku se kvůli přílišné opatrnosti ve skladech válí skoro až polovina vakcín. Jiná situace je u AstraZeneky, kde je možné odložit druhou dávku na později. Mnoho spolkových zemí tedy neskladuje nic z této vakcíny, nebo nanejvýš malé množství. Spolkové ministerstvo zdravotnictví doporučuje uchovávat polovinu vakcín od společností BioNTech a Moderna a plně využít vakcínu od AstraZeneky.

Vzhledem k velkým problémům, s nimiž se spolkové země potýkají při rychlém zvaní jednotlivých skupin do očkovacích center, zraky se s nadějí upínají na praktické lékaře. I zde však nastávají problémy. Dolní Sasko se již několik dní snaží ladit překážky očkování v lékařských praxích.

Řešení problému však vázne už jen tím, že očkovací centra nemají dost mrazicích boxů, ve kterých by se převážely mRNA vakcíny do ordinací lékařů. Ačkoli se již mnoho týdnů předpovídá, že bude brzy k dispozici velké množství vakcín, stále není jasné, kdo v budoucnu dodá vytoužené zboží praktikům: očkovací centra, nebo lékárny?

Mluvčí dolnosaské lékařské komory zatím vyzývá ke zrychlení. „Někdo – na spolkové či státní úrovni – by měl nyní vyřešit logistiku,“ uvedl pro Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Dodavatelský řetězec je velkým problémem.“ Jako překážka se ukázala administrativa okolo očkování, která vyžaduje skenery v očkovacím středisku, s nimiž personál obvykle neměl žádné zkušenosti. Lékaři považují administrativu očkování za příliš časově náročnou a ministerstvo zdravotnictví v Hannoveru ukazuje prstem na spolkovou vládu, která za ni zodpovídá. Ordinace praktických lékařů jsou totiž technicky brány jako pobočky očkovacích center, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Psychiatři a doktoři

Příklad psychoterapeutů ukazuje, jaký zmatek zde panuje při upřednostňování jednotlivých profesních skupin. Před několika dny zaslala Dolnosaská lékařská asociace dopis všem lékařům a psychoterapeutům. Bylo v něm uvedeno, že očkováni budou lékaři a jejich zaměstnanci, kteří jsou v kontaktu s pacientem, nikoli však psychoterapeuti.

Psychoterapeuti z Dolního Saska reagovali překvapeně, po tom všem, co slyšeli od kolegů z jiných spolkových zemí, kde je s nimi zacházeno jako s lékaři. V Dolním Sasku však měli být původně očkování ti psychoterapeuti, kteří kromě studia psychologie absolvovali i zkoušku z medicíny. „I když všichni dělají to samé,“ uvedl pro Frankfurter Allgemeine Zeitung Roman Rudyk, předseda Dolnosaské komory psychoterapeutů.

Tvrzení, že podle vyhlášky o očkování nejsou psychologové na stejné úrovni jako lékaři a jejich zaměstnanci, nelze z hlediska Rudyka právně potvrdit: „Právní situace je jasná.“ Terapeuti byli během pandemie v první linii také zahlceni – navíc seděli se svými pacienty dlouhou dobu v jedné místnosti.

Zmatečná vyhláška

Rudyk se již několikrát snažil spojit s ministerstvem zdravotnictví v Hannoveru, zatím však bez úspěchu. Rozhodnutí Dolního Saska nerozumí ani tamní Asociace lékařů. Obě sdružení v úterý zveřejnila společné prohlášení, ve kterém toto rozhodnutí označují za „nepřijatelné a také nevhodné“. Vyhláška vydaná dolnosaským ministerstvem zdravotnictví 22. února je záhadou pro všechny zúčastněné. Podle ní by totiž měli být očkováni také „dočasní pracovníci“ a „studenti“, kteří přicházejí do styku s pacienty.

Psychoterapeuti i další profesní skupiny, které jsou v kontaktu s pacientem, bezdůvodně chybí. Ministerstvo v úterý oznámilo, že ve druhé prioritní skupině „upřednostnilo určité příjemce“, protože byli vystaveni vyššímu riziku. Psychoterapeuti by měli být očkováni „v dalším kroku“, uzavírá FAZ.

Video  Hasiči přivezli vakcínu proti nemoci covid-19 do velkého očkovacího centra v Ostravě  - HZS Moravskoslezského kraje
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rubina ( 4. března 2021 12:44 )

Někdo má vakcíny na skladě, jiný nemá čím očkovat. Zvláštní, že? Dejte nám vakcíny a my se postaráme o využití. Tetanovku za hlubokého socializmu napíchali naši předkové 7 mil za 3 týdny, nemyslím si, že by to dnešní zdravotníci nezvládli.....jenom není čím.

dostojevskij ( 4. března 2021 12:34 )

Což takhle raději vymyslet jiný graf???????? To by bylo na nobelovku!!!!!!!!!!

PPP150W ( 4. března 2021 09:23 )

Já si myslím, že Blesk nespadá do Babišovy masmediální skupiny, nebo už i ten?

Jirik-ta ( 4. března 2021 09:14 )

Jirik-ta ( 4. března 2021 09:13 )

bulvár je někdy pověřen vyšší mocí

Zobrazit celou diskusi