Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Výzkum kolektivní imunity vůči covidu: Město se 45 tisíci lidmi naočkuje všechny dospělé

Autor: ksi, DW - 
1. března 2021
09:55

Městečko se 45 tisíci obyvateli na jihu Brazílie, se stává první zkušební laboratoří na světě. Výzkumný Institut Buntantan tu naočkuje téměř všechny obyvatele, aby zkoumal, zda se u nich vytvoří kolektivní imunita, informoval server Deutsche Welle.

Wu-chan – město, kde před více než rokem propukla pandemie koronaviru. Bergamo, New York, možná Guayquíl a Manaus – města, která virem nejvíce trpěla. Které město však bude prohlášeno za místo, které rozhodujícím způsobem přispělo k porážce covidu? Možná to bude Serrana. Město ležící 300 kilometrů severně od metropole Sao Paulo, ve kterém se nachází jeden z největších závodů na zpracování cukrové třtiny a jehož název většina Brazilců v životě neslyšela. To by se však mohlo brzy změnit.

Díky Serraně totiž může globální výzkum koronaviru postoupit o obrovský krok dopředu. Ve městě už týden očkují plnou rychlostí všechny obyvatele čínskou vakcínou Coronavac. Přesněji řečeno, dva ze tří obyvatel, projektu století by se mělo dobrovolně zúčastnit 30 tisíc lidí starších 18 let. Pokud vše půjde dobře, už za tři měsíce bude svět vědět, zda se zde díky celoplošnému očkování podařilo smrtící virus vymýtit.

Starosta iniciátor

K uskutečnění tak rozsáhlého projektu potřebujete celou řadu faktorů, mimo jiné i mimořádně zapáleného starostu. A v Serraně přesně takového mají – Leonarda Capitelliho, kterému nikdo neřekne jinak než Léo. Tento osmatřicátník zvítězil v listopadových volbách se ziskem pouhých 600 hlasů a ve funkci je teprve několik týdnu.

Otec dvou dětí chce lidem dokázat, že si za svými rozhodnutími stojí. Každý den na veřejnosti neúnavně propaguje Projekt S; v osobních rozhovorech, v médiích a prostřednictvím videí na svém profilu na Facebooku. Název Projekt S dostal výzkum kvůli tomu, že se původně jednalo o tajný projekt (portugalsky se řekne tajemství segredo), nyní ono „S“ v názvu odkazuje na název města – Serrana.

„Jako zástupce lidu jsem velmi šťastný a neuvěřitelně hrdý na to, že mohu být součástí tohoto historického projektu a zároveň zajistit, aby byli všichni v mém městě naočkováni,“ řekl pro Deutsche Welle Capitelli. „Stali jsme se průkopníkem ve výzkumném projektu, který může sloužit vědě a zvýšit průměrnou délku života celé světové populace.“

Jako poválečný Berlín

Capitelli rozložil na svém stole mapu Serrany a společně s výzkumníky rozdělil město na čtyři sektory pomocí barevných fixek. Zelený sektor byl očkován od minulé středy do neděle, následoval žlutý, poté přijde na řadu šedý, a nakonec modrý sektor. Až doběhne celý cyklus, zahájí se ve stejném pořadí aplikace druhé dávky.

Očkování by mělo celkově trvat dva měsíce, už teď si ale starosta všímá, že jsou obyvatelé Serrany nadšení: „Lidé mají velká očekávání a nejen toho, že budou proti covidu imunní, ale také doufají, že ochrání své rodiny.“

Proč zrovna Serrana? Proč město v Brazílii? Tedy zemi, kde vládne prezident Jair Bolsonaro, který vždy bral boj proti pandemii na lehkou váhu a přirovnával koronavirus k chřipce? Brazílie byla podle CNN už od začátku pandemie těžce zasažena a blíží se celkově 10 milionům případů covidu. Země má v současné době hned po USA nejvíce úmrtí souvisejících s koronavirem na světě, podle Univerzity Johnse Hopkinse se smutná statistika vyšplhala na 242 tisíc.

Ricardo Palacios už mnohokrát vysvětloval důvody výběru Serrany, protože Projekt S budí pozornost médií po celém světě. „My vědci pracujeme se stejnou intenzitou jako v každé jiné zemi na světě, je to naše povinnost,“ řekl pro Deutsche Welle Palacios „Samozřejmě bychom uvítali větší podporu ze strany vlády. Boj s pandemií by se měl řídit vědeckými znalostmi, ale bohužel se to v Brazílii neděje.“

Palacios je ředitelem klinického výzkumu na Institutu Butantan v Sao Paulu, jednom z nejuznávanějších vědeckých ústavů v Brazílii, který má výzkum v Serraně na starosti. Když dostal nabídku řídit Projekt S, nemusel se dvakrát rozmýšlet. „Vedení takového projektu je pro výzkumníka jedinečnou příležitostí.“

Serranu vybrali hned z několika důvodů; město bylo v loňském roce jedním z nejvíce zasažených míst koronavirem v Brazílii, po vypuknutí nemoci v pečovatelském domě bylo covidem infikováno pět procent populace.

Městečko však mělo ideální podmínky pro výzkum i z jiných důvodů. „Serrana má ideální velikost, navíc nám místní úřady poskytly bezvýhradnou podporu a reakce obyvatel byla velmi pozitivní,“ vysvětluje pro Deutsche Welle Palacios.

Kolektivní imunita?

Dalším velkým plusem byl kompetentní výzkumný tým přímo na místě, jehož součástí je také Marco Borges, ředitel státní nemocnice v Serraně. Ten je přesvědčen, že až budou za tři měsíce známé výsledky, celý svět je bude sledovat s velkým zájmem.

„Celý projekt bude trvat celkem rok, ale za dvanáct až třináct týdnů budeme mít výsledky hlavních cílů výzkumu. Budeme tedy schopni říci, jak vakcína ovlivňuje přenos virů. A jak může snížit závažnost průběhu covidu,“ uvedl pro Deutsche Welle Borges.

Do té doby však nezbývá nic jiného než očkovat, očkovat, očkovat. Kromě nezletilých by se očkování mělo vyhnout jen těhotným ženám, kojícím matkám a lidem, kteří mají krátce před očkováním horečku. Borges se už nemůže dočkat května. „Všechna města po celém světě budou konečně vědět, jestli toto očkování dokáže vytvořit kolektivní imunitu. To dodnes nikdo neví,“ uzavírá pro Deutsche Welle ředitel nemocnice.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi