Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tlachací klubovna exkluzivním hitem sociálních sítí. Clubhouse se nevyhnul kontroverzím

Autor: mashable, ksi - 
27. ledna 2021
08:20

Aplikace, o které už pár týdnů mluví celý Twitter. Možná jste o ní už slyšeli, ale velmi pravděpodobně jste se na ni ještě nedostali. Je to proto, že nová sociální síť Clubhouse si buduje svou pověst především na exkluzivitě a bez pozvánky máte zkrátka smůlu. O co vlastně jde a proč je kolem platformy takový humbuk, podrobně rozebral server Mashable.

Clubhouse sice vznikl už v březnu loňského roku, ale teprve letos v lednu vzal útokem i Česko, kde se stal populárním především v podnikatelských kruzích a mezi lidmi z reklamy a marketingu. Pokud se vám podaří na platformu dostat, velmi snadno tu narazíte na nejznámější jména českého internetu, s nimiž se můžete dát velmi snadno do diskuze.

Ještě minulý týden bylo podle webu Czech Crunch na síti nanejvýš pár desítek Čechů. Pak nastal skokový nárůst a uživatelů jsou nyní už téměř tři tisíce. Jejich počet roste exponenciálně i po celém světě. Ještě v prosinci se celková čísla pohybovala okolo 600 tisíc, nyní už se platforma podle serveru Fortune.com chlubí neuvěřitelnými dvěma miliony aktivních uživatelů týdně.

Clubhouse je zjednodušeně aplikace založená na zvuku. Platforma staví na své jednoduchosti. Oproti jiným konvenčním sociálním sítím totiž není důležité to, co vidíte, ale co slyšíte. Všechny interakce probíhají ve virtuálních místnostech, kde si lidé povídají o všem možném, nebo jen poslouchají, o čem diskutují ostatní.

„Jsme nový typ sociální platformy založené na hlase. Umožňujeme lidem po celém světě vyprávět příběhy, rozvíjet nápady, prohlubovat přátelství a setkávat se se zajímavými lidmi,“ popisuje svůj produkt firma, jež jej vyvinula.

„Představte si koktejl party nebo klubovnu,“ přibližuje web Mashable, který připodobňuje celou aplikaci k živému, volně plynoucímu podcastu. Můžete buď poslouchat, nebo se i zapojit se svými myšlenkami, pokud vám to hostitel diskuse povolí. Aktuální či plánované debaty si vyhledáte podle témat či osobností, které vás zaujmou, a podle jazyků.

Vogue zase popsal zážitek z aplikace jako „úžasné spojení živých konverzací ve stylu podcastu, panelových diskusí, networkingu v různých virtuálních místnostech (je k dispozici možnost uzamčení diskuze, takže si můžete povídat i s kamarády), aplikace tak připomíná interakce v reálném životě“.

Samotný zvuk by neměl virtuální klubovnu vůbec opustit, což je také jejím hlavním pravidlem - konverzace se nesmějí nahrávat a nikde se neukládají.

Proč je tak exkluzivní?

Paul Davison a Rohan Seth vyvinuli aplikaci loni v březnu. Podle CNBC měla už v květnu hodnotu kolem 100 milionů dolarů (2,15 mld. Kč), přestože v té době měla pouze 1 500 uživatelů. Nyní podle serveru The Information hodnota dosahuje už miliardy dolarů (21,5 miliardy korun).

V USA si Clubhouse oblíbily také celebrity. Po chvíli projíždění tu můžete narazit například na moderátorku Oprah Winfreyovou, rappera Drakea nebo herce Ashtona Kutchera a Kevina Harta a zapojit se s nimi do konverzace. Podle serveru Refinery29 je právě networking (propojování) hlavním lákadlem platformy.

Kromě celebrit se aplikace soustředí na lidi, které považuje za jakousi elitu. Krátce poté, co Clubhouse loni vznikl, se například stal statusovým symbolem pro pracovníky Silicon Valley, mekky počítačů a softwaru.

Pokud nemáte mezi svými přáteli uživatele aplikace, máte zatím nejspíš smůlu. Clubhouse totiž funguje v uzavřené beta verzi, dostupné jen pro iPhone, a abyste se do něj dostali, potřebujete pozvánku. Vzhledem k tomu, že každý uživatel může zezačátku pozvat pouze dva lidi, bude ještě nějakou dobu trvat, než se do tohoto exkluzivního prostoru dostanou masy. Zatím si však můžete aplikaci stáhnout a rezervovat si uživatelské jméno, aby vám jej do budoucna někdo neobsadil.

Hlavním důvodem, proč Clubhouse neexpandoval do řad široké veřejnosti, je podle serveru Mashable to, že chce budovat komunitu pomalu a připravit do budoucna funkce, které mu pomohou zvládnout větší nápor uživatelů.

Na síť by neměl vstupovat nikdo, kdo ještě nedosáhl plnoletosti. V platnosti je i takzvaná one strike policy, tedy pokud jednou porušíte podmínky, přijdete ihned o účet a pravděpodobně se vám již nepodaří nikdy vrátit. Přestože má sociální síť poměrně tvrdé podmínky používání, ani tak se jí nedaří vyhnout kontroverzím.

Clubhouse má výrazně ztíženou moderaci obsahu kvůli tomu, že musí detekovat závadný obsah v hlasových nahrávkách, a nikoliv v textu, což je jádrem problému. Podle serveru Times se začínají množit stížnosti na to, že aplikace nedělá dost pro to, aby zabránila obtěžování uživatelů a šíření dezinformací.

Rasismus na chatu

V prosinci napsal magazín Vanity Fair kritický článek o tom, jak se kvůli své pomíjivé zvukové povaze aplikace stává „útočištěm mocných, kteří se tu snadno mohou dopouštět misogynie a rasismu“.

Podle magazínu mohou pseudointelektuální monology vlivných uživatelů sklouznout až k propagaci rasismu pod záminkou svobody projevu. V září se například Clubhouse dostal pod palbu kvůli rozhovoru, který šířil antisemitské stereotypy. Tvůrci platformy reagovali prohlášením, ve kterém odsoudili „všechny formy rasismu, nenávistných projevů a zneužívání. Clubhouse má bezpečnostní postupy, aby vyšetřil a zamezil všem porušením pravidel aplikace“.

Anonymní uživatel pro Vanity Fair popsal incident, kdy do chatovací místnosti vstoupil uživatel a křičel: „Nas*at na Židy!“ Následně prý tentýž uživatel vstoupil do jiné místnosti se slovy: „Lidi si myslí, že jsem antisemita, ale právě Židi vytvořili obchod s otroky.“ Aplikace údajně proti narušiteli zakročila poté, co si ostatní stěžovali. Nedostatečná rychlost reakcí na porušování pravidel ukazuje, že tato zázračná síť má před sebou ještě dlouhou cestu, než bude moci otevřít své brány široké veřejnosti. I když konvenční sociální sítě fungující už řadu let na tom nejsou o moc lépe.

Video  Blesk Podcast: Můžou za teroristické útoky moderní technologie? Giganti je omezují, říká odborník  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi