Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Uvnitř Putinova tajného paláce: Aktivista popsal miliardový luxus, vinice i amfiteátr

Autor: ksi, Deutsche Welle - 
26. ledna 2021
05:40

Celý svět upíná zraky k přepychovému paláci poblíž jihoruského Gelendžika, jenž údajně patří ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Může za to šokující video, které na YouTube vyvěsil opozičník Alexej Navalnyj. Ruskému ekologickému aktivistovi Dmitriji Ševčenkovi se podařilo do vily proniknout a o své poznatky se podělil v rozhovoru se serverem Deutsche Welle.

Bombastické video o tajné dače Putina, které na YouTube nahrála Navalného antikorupční nadace FBK, nasbíralo již přes 85 milionů zhlédnutí. Podle videa má megalomanská stavba neuvěřitelných 18 tisíc metrů čtverečních obytného prostoru a součástí panství 39krát většího než Monako je přístav, kostel, amfiteátr, hokejová hala i čtyři vinice.

Cenu komplexu opoziční aktivista odhaduje na 100 miliard rublů (29 miliard korun). Všechny peníze na stavbu měly jít podle videa ze státních firem a z korupce. Obří síť klientelistických vazeb, kterou Navalnyj odkrývá, je extrémně komplikovaná. Palác měli financovat blízcí spojenci prezidenta jako například šéf ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin nebo miliardář a správce Putinova majetku Gennadij Timčenko. „Palác je budován a udržován na účet dvou státních firem - Rosněfť a Transněfť. Ty řídí dva blízcí přátelé Putina - Sečin a Nikolaj Tokarev,“ vysvětluje na svém webu Navalnyj.

Zvěsti o prezidentském paláci se poprvé objevily v roce 2010, kdy ruský podnikatel Sergej Kolesnikov zveřejnil finanční dokumenty a smlouvy týkající se tohoto velkolepého projektu. Kolesnikov uvedl, že projekt řídil byznysmen Nikolaj Šamalov, jednající jménem Putina. Odhalení v té době vyvolalo značný zájem médií. O několik měsíců později prodal Šamalov nemovitost podnikateli Alexandru Ponomarenkovi, který se nechal slyšet, že ji plánuje přeměnit na hotel.

„Nic z toho, co je tam ukázáno jako můj majetek, mně, ani mým blízkým příbuzným nepatří a nikdy nepatřilo. Nikdy!“ vyjádřil se Vladimir Putin podle listu Kommersant s tím, že cílem drbů je „vymývat mozky“.

Ekologičtí aktivisté monitorovali místo po celá léta, některým z nich se dokonce podařilo do areálu vstoupit a vyfotografovat jej. Jedním z nich je i Ševčenko, který stojí v čele ruské občanské iniciativy proti ekologické kriminalitě (CIAEC). V rozhovoru pro Deutche Welle prozradil, co na místě objevil.

DW: Dozvěděl jste se z investigativního videa Navalného něco nového?

Ano, nevěděl jsem, že tam postavili podzemní kluziště. Kromě toho video neodhalilo mnoho nových poznatků. Byl to však první pokus o systematické shromáždění všech informací ohledně tohoto projektu. Kolegové si zaslouží pochvalu především za to, že zmapovali složité toky peněz a fiktivní společnosti Putinova okolí.

DW: Navštívil jste staveniště v roce 2011. Řekněte nám více o své zkušenosti

Monitorovali jsme projekt zhruba od roku 2004 nebo 2005, kdy se stavební plány na mysu Idokopas dostaly na veřejnost. Dost nás to naštvalo, protože jsou v této oblasti nedotčené lesy borovice picundské, které jsou v Rusku chráněny. Bylo nám naprosto jasné, že les nechají vykácet. Když Kolesnikovův únik informací v roce 2010 ukázal, že se z budovy nestane dětský domov, ale rezidence Putina, začali jsme s dalším vyšetřováním.

DW: Proč jste staveniště navštívil?

V roce 2011 jsme se s kolegou Surenem Gazarjanem, aktivistkou Jekatěrinou Solovyovou a novinářkou Rimmou Achmirovou z ruských novin Sobesednik vydali zjistit o staveništi další informace. Musím podotknout, že areál nebyl ve fázi výstavby vůbec zabezpečený. Zamířili jsme tedy dolů po silnici vedoucí z Praskovejevky a prošli kolem kontrolního stanoviště. Nemuseli jsme se vůbec plížit, brána totiž byla otevřená. Dostali jsme se k hlavní budově, až téměř k velkému vchodu zdobenému dvojhlavým orlem, který je vidět i ve filmu Alexeje Navalného.

Zpočátku si nás nikdo příliš nevšímal, stavební dělníci kolem nás chodili, ale nikdo se nás na nic neptal. Když si nás všimli agenti Federální ochranné služby (FSO), nastal velký rozruch a okamžitě nás přinutili přestat natáčet. Naštěstí jsem stihl do kufru schovat jednu paměťovou kartu plnou obrázků. Jsou to jediné dnes existující snímky, které nám na stavbě nezabavili.

Přiběhli k nám dva agenti FSO, kteří se jasně identifikovali jako zaměstnanci agentury. Zavolali policii a z nějakého důvodu i pohraniční agenty. Následně se také objevilo velké množství zaměstnanců soukromé bezpečnostní agentury a drze nám před zraky policie zabavili naše soukromé věci. Prohledali naše auto a poté odnesli všechny naše věci do paláce.

Podle Navalného má palác dokonce únikový východ pro Putina.

DW: Co jste na stavbě viděli?

Viděli jsme celou stavbu včetně hlavního vchodu do paláce; celý palác jsme obešli až na stranu, která sousedí s mořem. Tehdy jsem si všiml, že byl vykácen hvozd u hlavního vchodu a nahradil jej úhledný park. Naproti tomu les u moře zůstal nedotčen. To aby z vody nebylo vidět na hlavní budovu. Poté jsem zamířil do místnosti, kterou Navalnyj ve filmu označuje „Aqua Disco“. Skládá se z jakési fontány spojené s bazénem. Nakoukli jsme také na nádvoří. Brána byla sice zamčená, ale dovnitř jsme viděli.

DW: Věděli jste, pro koho se tato rezidence stavěla, když jste tam šli?

Věděli jsme přesně, kde jsme. I tak nás ale překvapilo, že se k nám agenti FSO přiblížili. Oficiálně je totiž palác soukromým majetkem. Zeptali jsme se, co tam agenti FSO dělají, ale nedostali jsme žádnou odpověď.

Překvapilo nás také, kolik bylo na místě zahraničních stavebních manažerů. Když jsme byli konfrontováni agenty FSO, přišel za námi muž mluvící rusky s italským přízvukem a řekl nám, že jsme se dopustili přestupku a máme zakázáno natáčet. Pak nám zaměstnanci bezpečnostní agentury začali brát naše věci. Jak jsme se později dozvěděli, celou stavbu řídil muž z Balkánu.

DW: Co se stalo potom? Mělo to pro vás nějakou dohru?

Lidé na místě byli uvolnění, neočekávali totiž, že uvidí návštěvníky. Vůbec nevěděli, co s námi mají dělat, ale spolu s věcmi nám zabavili i veškeré kamerové záznamy. Poté nás policie vzala na stanici ve městě Divnomorskoje, kde jsme podali písemné svědectví o tom, že nám byly ukradeny naše věci. Následující ráno nám zavolal policista s tím, že našli v lese naše věci, paměťové karty nám ale samozřejmě nevrátili. Tím byla celá věc uzavřena.

Určité důsledky to pro nás mělo. Když se Suren Gazarjan později snažil dostat na přilehlou pláž, dostal se do potíží s ochrankou. Následně čelil soudu, který ho v té době přinutil opustit zemi.

DW: Vrátili jste se na místo po roce 2011?

Do areálu jsme již nevstoupili, sledovali jsme ale, co se děje poblíž. Celá část přilehlé pláže byla pro veřejnost uzavřena, což návštěvníky rozzlobilo. Dokonce jsem viděl pohraniční stráže vyhazovat lidi z pláže. Museli ukázat své pasy a odstranit své stany, zatímco si strážci zapsali jejich údaje. Později jsem se ze zpráv v médiích dozvěděl, že Putinova jachta Olympia tehdy kotvila těsně u pobřeží. V té době tu byl podle všeho na dovolené.

Video  Protesty za Navalného v Rusku: Brutální střet demonstrantů a policie  - Reuters
Video se připravuje ...

Peter Vrabec ( 27. ledna 2021 08:24 )

Blesk je obdoba Nového času na Slovensku. Proste "hajzľové noviny". Proste prečítať počas "kandenia" a zabudnúť a zahodiť.

Huron ( 26. ledna 2021 14:14 )

Člověk který má čisté svědomí si nemusí dát odsouhlasit doživotní imunitu pro sebe a svoji rodinu,tak nevím proč tak Putin učinil,asi nemá čisté svědomí a bojí se toho až skončí jako prezident,jiné vysvětlení není.

snehulak ( 26. ledna 2021 12:27 )

Pravda je taková, že palác nechali Putinovi postavit Oligarchové co si nahrabali už za Jelcina. Darovali mu ho s velkou medializací. On se toho aktu neůčastnil, ani dar nepřijal a nikdy tam ani nevstoupil. Ale propaganda běží dál nejen v Blesku, Česku ale i ve světě. Příště si přečteme, že Covid vynalezl ve skutečnosti Vladimír Vladimírovič a šíří ho spolu s Andrejem Babišem nejen v Česku ale i po celém světě a jen Čína odolala.

Uživatel_5347357 ( 26. ledna 2021 11:30 )

Kde máme ty naše hlídače fake news, asi se ještě neprobrali z nějakého flámu. Putin není Trump, ani tisíce jiných politiků po celém západním světě, které vlastní podobné rezidence. Jenže dnešní západní svět už neví, co s Putinem udělat, když jim stojí v cestě k rozbití Ruska a k získání jeho surovinových zdrojů a strategické polohy, tak prostě zveřejňují takové lži. Rusku přeji silného Putina a taky tak silného jeho nástupce, který zcela určitě přijde. Senilní dědky za prezidenty mají pouze v USA.

zada ( 26. ledna 2021 11:08 )

"Luxusní resort topmodelky Sklenaříkové v Maroku: 28 pokojů a nejkrásnější restaurace na světě! " a aktivisto a to na sobě nosila jen hadry jak ramínko na šaty a vystrčila kozišťata....co ty na to?! Možná kdybys šel na předváděcí molo, tak to máš taky... a neřvi a už něco dělej pořádnýho )))

Zobrazit celou diskusi