Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump a druhý impeachment: Proč by se ho měl odcházející prezident bát

Autor: ksi, sky news - 
16. ledna 2021
05:40

Americká Sněmovna reprezentantů podle očekávání podpořila návrh ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa (74). Trump se tak stal prvním prezidentem v historii, proti němuž zákonodárci vedou impeachment dvakrát. Proč šéf Bílého domu čelí ústavní žalobě těsně před koncem jeho volebního období a co to pro odcházejícího prezidenta může znamenat do budoucna? Impeachment a jeho dopady podrobně rozebra web televize Sky News.

Sněmovna reprezentantů obvinila Trumpa z podpory násilí jeho falešnými tvrzeními o volebních podvodech. Impeachment by ještě tento týden mohl být předložen Senátu, nicméně ten se jím zřejmě začne zabývat až po inauguraci Trumpova nástupce v Bílém domě Joea Bidena, který se úřadu ujme už příští středu.

Mylná představa o impeachmentu spočívá v tom, že se týká odvolání prezidenta z funkce. Ve skutečnosti však jde pouze o Sněmovnu reprezentantů, dolní komoru Kongresu, která vznáší obvinění z toho, že se prezident dopustil „velezrady, úplatkářství nebo jiných těžkých zločinů a trestných činů“, jak stojí v Ústavě Spojených států amerických.

Současný šéf Bílého domu čelí obvinění z podněcování ke vzpouře v souvislosti s událostmi ze středy 6. ledna, kdy dav jeho příznivců zaútočil na budovu Kongresu. K demokratům, kteří návrh vznesli, se při hlasování dokonce přidalo deset republikánů a obvinili politika z „podněcování povstání“.

Dvě třetiny v Senátu

Proces se nyní přesune do Senátu, horní komory Kongresu, kde je k odsouzení Trumpa zapotřebí jeho dvoutřetinová většina. To znamená, že by se k 50 demokratickým senátorům muselo přidat nejméně 17 republikánů, aby návrh stočlennou komorou prošel. Na rozhodnutí si však Spojené státy budou muset chvíli počkat. Například při prvním Trumpově impeachmentu to podle Sky News trvalo 48 dní, než Senát rozhodl.

„I kdyby proces v Senátu začal tento týden a postupoval rychle, konečného verdiktu nebude dosaženo před odchodem prezidenta z úřadu,“ řekl po hlasování dolní komory Kongresu šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. „To není moje rozhodnutí, taková je skutečnost,“ vysvětlil na tiskové konferenci.

Při prvním impeachmentu čelil Trump obvinění ze zneužití funkce a maření spravedlnosti v souvislosti se snahou přimět ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k politicky výhodnému kroku pro sebe. K impeachmentu tehdy došlo 85 dní po oznámení vyšetřování prezidenta. Senát s republikánskou většinou však prezidenta obvinění zprostil. Jenže tentokrát se jedná o mnohem zásadnější věc – vyzývání svých příznivců k útoku na Kapitol ve Washingtonu DC.

Při násilném útoku na symbol americké demokracie zemřelo pět lidí; je tomu poprvé, co byl prezident obviněn z podněcování k násilí proti jiné vládní složce.

Trumpův comeback

Impeachment nemusí být využit pouze k odvolání Trumpa z funkce, ale také k znemožnění jeho budoucí kandidatury. Dva historické precedenty, jež se oba týkaly federálních soudců, objasňují, že k vyloučení prezidenta z opětovného výkonu funkce je zapotřebí pouze prostá většina hlasů v Senátu.

Podle Sky News se předpokládá, že i když Senát hlavu státu neodsoudí, senátoři by mohli uspořádat druhé, samostatné hlasování, aby mu zabránili aspoň v budoucí kandidatuře.

Právní experti se však liší v názoru na to, zda ústava Spojených států umožňuje řízení o impeachmentu poté, co prezident již funkci opustil. „Není mi jasné, jak se s tím Senát vypořádá,“ uvedla pro Deutsche Welle politoložka Sheri Bermanová. 

Co se týče otázky, jestli Trump bude moct být v budoucnu stíhán za svou roli při nepokojích ve Washingtonu DC, impeachment není právní řízení, tudíž Trump může být stále stíhán za tytéž činy, které vedly k jeho impeachmentu, jak uvádí Sky News.

I přesto některé zdroje ve Washingtonu DC nadále tvrdí, že Trump druhou kandidaturu na prezidenta stále zvažuje. Demokratická poslankyně Ilhana Omarová proto upozorňuje, jak moc je celý proces impeachmentu důležitý pro vytvoření precedentu. „To, co děláme dnes, bude zásadní pro historii tohoto národa,“ uvedla.

Přijde o důchod?

Po odchodu z funkce mají američtí prezidenti nárok na řadu výhod z kapes daňových poplatníků. Pobírají důchod, který se podle Sky News údajně pohybuje okolo 200 tisíc dolarů (4,3 milionu Kč) za rok. K tomu ještě vysloužilým šéfům Bílého domu náleží milion dolarů (21,5 milionu Kč) na cestovní výdaje a platy ochrance.

Zákon o bývalých prezidentech z roku 1958 však uvádí, že tyto výhody nejsou dostupné pro nikoho, kdo byl po impeachmentu odvolán z funkce. Jestli tedy Senát Trumpa odsoudí a odvolá, mohlo by to pro něj mít kromě politických důsledků i ty finanční.

Prostřednictvím impeachmentu zatím žádný americký prezident funkci nepozbyl. Před Trumpem čelili impeachmentu pouze dva šéfové Bílého domu; Andrew Johnson a Bill Clinton, kteří byli souzeni v Senátu. Richard Nixon raději odstoupil sám ještě před vznesením žaloby, protože věděl, že by kvůli aféře Watergate v horní komoře většinu neměl.

Jako první čelil impeachmentu v roce 1868 demokrat Johnson, který byl během sporů mezi radikály z jihu a severu obviněn z porušování zákonů. V roce 1998 byl demokrat Clinton obviněn z křivé přísahy a maření spravedlnosti kvůli sexuální aféře se svou bývalou stážistkou Monikou Lewinskou. Oba prezidenti impeachment nakonec ustáli, byť Johnson jen o jeden hlas.

Video Zeman o Trumpově konci v úřadu: „Zbabělost odcházejícího politika“ - Blesk
Video se připravuje ...

johnny stopper ( 16. ledna 2021 09:05 )

Měl by se ho bát protože inpíčment vyžaduje hlavně demokravka Nancy Pelosi což, podíváte-li se na ní, je skutečně velmi, velmi odrazujici.

Zobrazit celou diskusi