Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vzkaz Česku: Soustrast za mrtvé a znepokojení nad Rusy. NATO vyjádřilo solidaritu

Aktualizováno -
22. dubna 2021
14:49
Autor: ČTK - 
22. dubna 2021
11:16

Šéfové států a vlád zemí NATO se na summitu v Bruselu sejdou 14. června. Oznámil to dnes generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle něhož se budou lídři zabývat mimo jiné agresivním jednáním Ruska. Země Severoatlantické aliance dnes vyjádřily Česku solidaritu v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, za nímž podle zjištění českých tajných služeb byla ruská vojenská rozvědka GRU. 

NATO je podle společného prohlášení vážně znepokojeno destabilizačními aktivitami Ruska na území aliance.

Zástupce členských zemí dnes o vývoji vyhroceného diplomatického sporu Prahy a Moskvy informoval nový český ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Spojenci rovněž vyjádřili Česku účast v souvislosti s následky výbuchu, při němž v roce 2014 zemřeli dva lidé.

„Spojenci vyjadřují vážné znepokojení nad destabilizační činností, kterou Rusko nadále podniká v euroatlantickém prostoru včetně území aliance, a v plné solidaritě stojí za Českou republikou,“ uvedla v dnešním společném prohlášení Severoatlantická rada.

Vyjádření solidarity NATO s ČR v kauze Vrbětice

Prohlášení Severoatlantické aliance vyjadřující solidaritu s Českou republikou:

1. Český ministr zahraničí dnes informoval Severoatlantickou radu o aktivitách ruských agentů v České republice, jejichž důsledkem byly exploze skladu munice ve Vrběticích v roce 2014. Výbuch způsobil smrt dvou lidí, kteří na místě pracovali, za což členové aliance vyjadřují soustrast, a také velmi podstatné materiální škody.

2. Ministr potvrdil, že české úřady označily jako odpovědné za explozi dva ruské tajné agenty - stejné dva ruské tajné agenty, kteří jsou nadále hledáni úřady Spojeného království v souvislosti s útokem provedeným v Salisbury v roce 2018, při němž byla použita silná nervová látka novičok typu vyvinutého Ruskem.

3. Vzhledem k přičtení odpovědnosti za tyto akce Rusku vypověděla Česká republika 18 ruských představitelů, kteří jsou členy ruských tajných služeb, a zvažuje další významná opatření. Členové aliance vyjadřují hluboké znepokojení nad destabilizačními akcemi, v jejichž provádění Rusko pokračuje v euroatlantické oblasti, včetně území aliance, a jsou plně solidární s Českou republikou.

Video  Vyhoštění ruští diplomati na letišti: Kufry a krabice  - Blesk
Video se připravuje ...

Summit se chystá na červen

„Je to jedinečná příležitost posílit NATO jako trvající ztělesnění pouta mezi Evropou a Severní Amerikou,“ uvedl šéf NATO Jens Stoltenberg v dnešním prohlášení k chystanému summitu Severoatlantické aliance.

Schůzku lídrů, která se podle dřívějších očekávání měla i s ohledem na pandemii covidu-19 odehrát spíše až ve druhé polovině roku, svolal v době vyhroceného napětí mezi Západem a Ruskem.

K tomu vedle shromažďování ruských sil u Ukrajiny přispělo také odhalení českých tajných služeb o účasti ruských agentů na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, o němž dnes jednají velvyslanci při NATO.

Poprvé s Bidenem

Summit, na němž by se s partnery měl poprvé osobně sejít americký prezident Joe Biden, bude mít na programu agendu aliance do roku 2030.

Spojenci z obou stran Atlantiku dávají najevo, že po čtyřech letech ochlazení vztahů za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa chtějí opět posílit vazby mezi USA a Evropou. Jedním z důkazů má být koordinovaný odchod aliančních jednotek z Afghánistánu, který NATO zahájí v květnu.

Na stole i konec afghánské mise. A co po něm

Na summitu by měli lídři jednat o hlavních bodech agendy pro roky následující po ukončení afghánské mise. Podle Stoltenberga je mezi výzvami, které budou řešit, také hrozba terorismu, kybernetické útoky, vzestup Číny či dopad klimatických změn na bezpečnost.

Video  Blesk Podcast: Vrbětická krize je test vztahů ČR a Západu, řekl Mareš  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

e.lesanova ( 22. dubna 2021 21:06 )

Taky vidím Merkelovou, když jí Babiš lil tyhle bláboly do hlavy, jak v duchu zaúpěla...Němci toho mají nyní sami až nad hlavu a teď ještě Češi začnou otravovat s nějakou starou, nedůvěryhodnou kauzou

e.lesanova ( 22. dubna 2021 21:03 )

Dnešní článek od hasičů..."někdo" zavolal, že ve skladu hoří, všechno otevřené, nikde nikdo...prohlášení hasičů, že v objektu před výbuchem nikdo nebyl...kdy přišli na ony dva mrtvé?? Koudelka, jako obvykle, podcenil detaily, co??

e.lesanova ( 22. dubna 2021 20:15 )

Ptal se někdo těchto osob, zda ví PŘESNĚ, kde Česko leží??? My jsme nikdy rovnocennými partnery v tohle spolku nebyli, nejsme a ani nebudeme...Jsme pro ně takový "východní" odpad, případně se dáme využít jako slouhové a pitomečci na špinavou práci a ještě u toho naši někteří politici hýkají blahem

jokol ( 22. dubna 2021 18:16 )

Hmm, soustrast za mrtvé sedm let po tragedií, to je přímo kosmická rychlost!!

bauta ( 22. dubna 2021 16:21 )

Já jsem samozřejmě požádal EU o solidaritu a pomoc, jasně jsem řekl, že bychom uvítali i solidární vyhošťování ruských zpravodajských důstojníků, řekl Hamáček.
Tak solidarita a znepokojení spojenci vyjádřili.
O pomoci a solidárním vyhošťování zpravodajských důstojníku ze svých území ovšem spojenci nic neříkají

Zobrazit celou diskusi