Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Vyřeší diplomatický pat v Barmě TikTok? Státní televize a kanál armády mizí i z YouTube

Autor: sova - 
6. března 2021
19:10

Situace v Barmě, státě na jihovýchodě Asie s oficiálním názvem Myanmar, v posledních dnech rychle houstne. Světové agentury tento víkend informovaly, že policie proti demonstrantům použila znovu slzný plyn a ozbrojené složky krvavě potlačily protesty i během týdne, což mělo za následek nejméně 38 mrtvých. Nepokoje Barmou zmítají od začátku února, kdy vedení země převzala armáda z důvodu údajných podvodů při loňských listopadových volbách. Boj v převážně buddhistické zemi se ale neodehrává jen v ulicích. Nově se do něj zapojily i světové společnosti dominující internetu a sociálním sítím – Google a TikTok.

Jak informovala americká stanice CNN, služba YouTube, patřící kalifornskému gigantu Google, totiž smazala ze své sítě kanály provozované právě barmskou armádou. Ta se v zemi po provedeném puči snaží nastolit pořádek a za pomoci násilí tvrdě potlačuje jakékoli projevy nesouhlasu s vedením.

Ukončili jsme působení několika kanálů a v souladu s našimi pokyny pro komunitu a platnými zákony jsme odstranili také řadu videí,“ potvrdila síť YouTube ústy svého mluvčího. Mezi zrušenými účty byl například kanál barmské státní televize MRTV a vysílací platforma Myawaddy Media vlastněná přímo armádou.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) přijal barmskou vůdkyni Su Ťij (3. 6. 2019) Český premiér Andrej Babiš (ANO) přijal barmskou vůdkyni Su Ťij (3. 6. 2019) | Úřad vlády ČR

Rozhodne Čína?

Bývalá šéfka Barmské vlády a laureátka Nobelovy ceny za mír Su Ťij je ve vazbě a čelí hned několika obviněním. Na vojenskou juntu, která aktuálně v rukou drží politické otěže země, vyvíjí tlak i mezinárodní společenství. Armáda ale diplomatický nátlak pomíjí. Agentura Reuters v sobotu uvedla, že zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva Thomas Andrews proto v pátek vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby uvalila na Barmu zbrojní embargo a cílené ekonomické sankce.

Je třeba připomenout, že RB OSN má pět stálých členů – Spojené státy, Spojené království, Francii, Rusko a Čínu. Každý z nich má právo veta. A právě postoj Čínské lidové republiky, do jejíž sféry vlivu Barma spadá, by mohl rozhodnout. Asijská velmoc se totiž do této chvíle stavěla k dění v sousední zemi poněkud vlažně a spíše vyčkávala. Není proto bez zajímavosti, že k podobnému kroku jako Google se svým YouTube se nyní rozhodla i sociální síť TikTok.

Odstraňujeme, uvedl TikTok tajemně

Platforma určená k nahrávání a sdílení krátkých videí je sice vlastněna soukromým technologickým gigantem ByteDance, je ale známým faktem, že čínská vláda pro uplatňování své politiky zejména na diplomatickém poli často využívá i soukromé firmy. Ty totiž mají ze zákona povinnost s úřady spolupracovat a s vedením země také kooperovat své kroky.

TikTok tak v pátek oznámil, že rovněž pracuje na „odstranění některého obsahu pocházejícího z kanálů v Myanmaru“.

„Silně trváme a pilně pracujeme na odstranění obsahu pocházejícího z Myanmaru, který porušuje naše zásady. Situaci nadále sledujeme,“ uvedli zástupci čínské sociální sítě. Být konkrétnější ale odmítli.

Zasahovat musel taky Facebook

Několik týdnů zpět přistoupil v souvislosti se situací v Barmě k omezení některého obsahu a účtů také Facebook.

Americká společnost také na neurčito pozastavila barmským vládním agenturám používání zvláštních kanálů vyhrazených pro vládní představitele. Jejich prostřednictvím lze komunikovat s přímo s vedením sociální sítě a zasílat mu například přednostní žádosti o odstranění obsahu.

Země bez internetu

Po převratu, který se v zemi odehrál zkraje února, bylo po celé zemi vyřazeno nebo výrazně omezeno internetové připojení. To mělo zásadní vliv na schopnost obyvatel získávat objektivní informace o událostech nebo se organizovat.

Podle vysoce postavené komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové usmrtili policisté a vojenští důstojníci v Barmě od 1. února nejméně 54 lidí, z toho nejméně 30 obětí pochází ze středy. Skutečný počet obětí však může být mnohem vyšší, varovala komisařka.

Ve čtvrtečním prohlášení Bacheletová také uvedla, že od února bylo v zemi svévolně zatčeno a zadrženo více než 1700 lidí, přičemž počet podobných případů v posledních dnech eskaloval. Jen ve středu bylo zadrženo nejméně 700 lidí, dodala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi