Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Historický moment: Papež František vyrazil do Iráku, schytává za to i kritiku

Aktualizováno -
5. března 2021
13:05
Autor: ČTK - 
5. března 2021
09:19

Papež František dnes v poledne přiletěl do Bagdádu. Cílem jeho první návštěvy Iráku je přimět místní křesťany, kterých v zemi ubývá, aby vlast neopouštěli a podíleli se na obnově státu po mnohaletých bojích a diskriminaci, píše agentura AP. Cesta se koná navzdory trvající pandemii covidu-19 a bezpečnostním rizikům.

Letadlo s papežem přistálo na bagdádském letišti krátce po 14:00 místního času (12:00 SEČ). V centrální části metropole lidé vyvěsili plakáty a transparenty vítající hlavu katolické církve. Objevily se také billboardy, na kterých je vedle papežovy fotografie slogan „Všichni jsme bratři“. Ulice zdobí irácké a vatikánské vlajky a na centrálním náměstí Tahrír byl umístěn umělý strom s vatikánským státním znakem.

Irácký ministr zahraničí Fuád Husajn uvedl, že Iráčané jsou připraveni přijmout papežovo poselství míru a tolerance. Návštěvu označil za historické setkání „minaretů a zvonů“.

Čtyřiaosmdesátiletý František během čtyřdenní návštěvy zavítá do Mosulu, kde byla v minulosti větší komunita křesťanů, ale jehož kostely zničili bojovníci teroristické organizace Islámský stát (IS). Další zastávkou bude historický Ur, odkud podle bible pocházel prorok Abraham uctívaný židy, křesťany i muslimy. V Nadžafu se má papež setkat s hlavou šíitské komunity, velkým ajatolláhem Alím Sistáním, a očekáván je také v iráckém Kurdistánu, který se ujal křesťanů prchajících z jiných částí Iráku.

Irák v očekávání hlavy katolické církve zavedl mimořádná bezpečnostní opatření a na zastávky papežova trasa vyslal tisíce příslušníků speciálních jednotek připravených.

Desítky mužů, žen a dětí se před dnešním Františkovým příletem shromáždily před jedním z bagdádských kostelů. Mnozí neměli roušky a nedodržovali rozestupy. Následně podle AP autobusem zamířili na letiště, aby tam papeže přivítali.

Bagdád i Vatikán odmítaly přílišné obavy z toho, že návštěva přispěje k dalšímu šíření koronaviru. Trvají na tom, že budou dodržovány rozestupy a budou vymáhána veškerá preventivní opatření.

Mluvčí Vatikánu Matteo Bruni tento týden řekl, že papežova návštěva Iráku je „aktem lásky“ a že je důležité, aby to Iráčané věděli.

„Přicházím k vám jako poutník míru, abych zopakoval, že jste všichni bratři,“ řekl papež ve videovzkazu Iráčanům vpředvečer příletu. „Přicházím jako poutník mírů hledající bratrství a hnán touhou společně se modlit a kráčet také s bratry a sestrami z jiných náboženství,“ doplnil.

Křesťanská menšina v Iráku bývala mnohem početnější. Začala se ale zmenšovat po americké invazi v roce 2003. Počty vyznavačů křesťanské víry ještě více klesly v roce 2014, když se IS prohnal křesťany obývanými městy v provincii Ninive. Islámský extremismus mnohé přiměl uprchnout do sousedního kurdského regionu nebo ještě dál. Domů se jich vrátilo jen málo. Ty, kteří se k tomu rozhodli, čekaly zničené domy a kostely. V roce 2003 byl počet křesťanů v Iráku odhadován na 1,4 milionu, nyní se hovoří o 250.000.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi