Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

První dáma se vrátila do školy! Bidenová v růžovo-bílé kombinaci okouzlila studenty

Autor: Darina Jíchová - 
5. března 2021
05:30

Školství a oblast vzdělávání jsou pro novou první dámu Spojených států Jill Bidenovou srdcovou záležitostí, učení zasvětila celý svůj život a nehodlá ho pověsit na hřebík ani kvůli nástupu do Bílého domu. Tento týden zavítala do Pensylvánie a Connecticutu a návštěvu škol, které se už vrátily k prezenční výuce, si nemohla nechat ujít, informoval Daily Mail.

Bidenová dorazila perfektně sladěná v bílých šatech pod kolena, růžovém saku, ke kterému jí ladily lodičky i rouška. Ústenky, roušky nebo respirátory se v době pandemie koronaviru staly nedílnou součástí šatníku každého člověka. Bidenová stejně jako například slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ukázaly, že rouška může být módním doplňkem. To německá kancléřka Angela Merkelová či první dáma Francie Brigitte Macronová na módu zas v tomhle případě tolik nehledí, jde jim spíš o funkčnost a klidně si nasadí i „obyčejnou“ chirurgickou roušku.

Studenti se do škol asi vrátí v květnu

V rámci boje proti koronaviru americké školy přešly na distanční výuku, díky zlepšení situace to ale vypadá, že se studenti brzy zase vrátí do svých lavic. Bidenová tlačí na manžela, prezidenta Joea Bidena, aby byla prezenční výuka obnovena v plném rozsahu co možná nejdříve. Prezident to zatím „vidí“ na květen. Bidenovou na jejím turné po školách doprovázel ministr školství Miguel Cardona.

Se školáky a studenty ale první dáma nerozebírala jen výuku, kterou koronavirus značně ztížil. Sdílela s nimi i perličky ze života v Bílém domě. Svěřila se jim například s tím, že jí byl „zabaven“ její osobní mobil. Na téma mobilů došlo poté, co se Bidenové jedna studentka svěřila, že telefon ji rozptyluje, a tak ho během výuky sama před sebou musí schovat.

Jak to má první dáma s mobilem?

„Vím naprosto, jak se cítíš,“ reagovala první dáma. To, že nastupující prezident a první dáma přijdou o své soukromé telefony, je zcela normální. Jedná se o bezpečnostní protokol, místo toho první pár dostal speciální telefony s nejvyšším stupněm zabezpečení a zvláštní ochranou před útokem hackerů. Většina prezidentů ale ztrátu soukromého telefonu nesla s nelibostí, stěžoval si na to i například Barack Obama, Donald Trump zase opatření často porušoval a soukromý telefon dál užíval.

První dáma USA Jill Bidenová na návštěvě ve znovu otevřených školách, (4. 3. 2021). První dáma USA Jill Bidenová na návštěvě ve znovu otevřených školách, (4. 3. 2021). | Reuters

Bidenová: Cítím naději

Bidenová a ministr Cardona si vyslechli, jak probíhal bezpečný přechod z distanční na prezenční výuku a jaká opatření musí studenti, učitelé a další zaměstnanci školy dál dodržovat. „Cítím se stejně jako ostatní lidé, teď momentálně cítím, že je tady světlo na konci tunelu, že je tady naděje,“ prohlásila Bidenová k současné situaci v USA, která se v posledních dnech zlepšuje. Přesto USA zůstává nejhůře zasaženou zemí, koronavirem se zde od počátku pandemie nakazilo 28 milionů lidí a 518 tisíc mu podlehlo. Denně průměrně přibývá 64 tisíc nových pacientů.

„Musíme se sjednotit a to je myslím i směr, kterým se vydáváme. Sama jako pedagog vidím, že se situace pomalu zlepšuje. Teď zažíváme děsivé věci, ale přežijeme je a díky této zkušenosti budeme silnější,“ prohlásila Bidenová, která kromě s učiteli a jejich studenty diskutovala i s rodiči. Uvedla, že naprosto chápe, že jsou už všichni vyčerpaní.

Sama Bidenová momentálně vyučuje distančně z Bílého domu. Školy, které ve dvou státech navštívila, se sice vrátily k normálnímu provozu, většina amerických škol je ale nadále uzavřena. „Myslím si, že učitelé odvádějí skvělou práci,“ nechala se slyšet. Na setkání s první dámou dorazili také zástupci učitelských odborů.

Očkování učitelů

Biden se tento týden snažil prosadit prioritizaci učitelů při vakcinaci, narazil ale na opozici i v rámci svých vlastních poradců, podle kterých oočkování pedagogů není potřebné pro znovu otevření škol. Pro urychlené očkování učitelů je i ministerstvo školství. „Je to moje hlavní priorita jako šéfa resortu,“ prohlásil ministr Cardona.

„Já teď také učím virtuálně, zrovna minulý týden jsem se ptala studentů, jak se mají. Říkali, že i když se mají dobře, nemůžou se dočkat, až se vrátí do tříd. Myslím, že jakmile naočkujeme naše pedagogy a schválíme plán obnovy, školy budou moct obnovit provoz, budou i peníze,“ uvedla první dáma. „Společně to můžeme zvládnout,“ věří Bidenová.

Situace ve školkách

V Connecticutu se zastavila i ve školce. „Dobrý den paní Bidenová,“ vítaly ji sborově děti. První dáma vypadala velmi potěšeně. Děti měly roušky, seděly v bezpečné vzdálenosti a navíc ještě odděleny plexisklem. Podle učitelek dětem nevadí nosit roušky, i tak mají všechny pedagožky při sobě několik náhradních ústenek, kdyby tu svou jejich svěřenci někde pozapomněli. Návštěvu si užíval i ministr Cardona, který několik let pracoval jako učitel v první třídě.

Video  Jill Bidenová dohlíží na manžela  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdenios ( 1. října 2021 03:21 )

Hvězda Plačková na videu měla růžové šaty!

zdenios ( 1. října 2021 03:18 )

To není růžová! Jiná osoba - jiná ikona - no a!

zada ( 5. března 2021 07:24 )

V tomhle "autfitu" okouzlila koho. Zmačkaná jak kalendářm sako děs a zdvižená pravá ruka alá adolf...no fajn ... takoví hezky ideologické foto s černouškem....amíci jsou fakt naivní a přiblblý národ ( a naši komentátoři a novináři asi taky nebo nejsou normální

johnny stopper ( 5. března 2021 06:43 )

Ještě větší šereda než jsme čekali.

tryskomys ( 5. března 2021 05:52 )

To není o nich,čeká se na nástup Kamaly a to to pofrčí.

Zobrazit celou diskusi