Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vládní krize na Slovensku: Hrozí rozpad koalice premiéra Matoviče. Kvůli vakcíně Sputnik?

Autor: sova, ČTK - 
2. března 2021
17:34

Na Slovensku se schyluje k vládní krizi. Spory v koalici tentokrát zažehl nákup ruské vakcíny Sputnik V, který prosadilo hnutí OĽaNO premiéra Igora Matoviče. S nákupem očkovací látky, která nemá registraci Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), nesouhlasilo vládní uskupení Za lidi. Výtky k průběhu získání vakcíny z Ruské federace má i koaliční Svoboda a Solidarita (SaS). Ještě v úterý večer chce o setrvání ve vládě jednat předsednictvo Za ľudí a mimořádná republiková rada SaS rozšířená o poslanecký klub strany.

Ruská vakcína Sputnik V se stala nástrojem hybridní války. Politizaci způsobilo, že výrobce nepožádal o registraci očkovací látky v Evropské unii. Řekl to v úterý slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok. Premiér Igor Matovič v reakci vyjádření ministra odmítl. Šéf slovenské diplomacie také chce od politických špiček země ujištění, že proevropské a proatlantické směřování země se v souvislosti s nákupem Sputniku V nemění.

Korčok ve funkci působí jako nestraník, do čela ministerstva jej ale nominovala SaS. Ta chce stejně jako uskupení Za lidi večer jednat o odchodu z Matovičovy vlády.

Odchodem uskupení Za lidi a Svoboda a Solidarita (SaS) by čtyřčlenná vládní koalice tvořená subjekty OĽaNO, Sme rodina, Za lidi a SaS ztratila nejen současnou ústavní, ale i prostou většinu ve slovenské Národní radě.

Korčok: Vykresluje to EU jako něco, co selhává

„Je zjevné, že tato vakcína už není jen vakcínou, je to nástroj hybridní války. Tento politický nástroj nás rozděluje doma, rozděluje nás v zahraničí. Prostřednictvím tohoto nástroje se vykresluje EU jako něco, co selhává,“ uvedl Korčok.

Podle Korčoka se politická debata vede jen o Sputniku V, a nikoliv o ostatních vakcínách. „Pokud by to byla jen vakcína, bylo by snahou výrobce vakcíny dostat se na trh a být v poctivé konkurenci na trhu,“ řekl ministr o Sputniku V.

Zbytečná politizace, brání krok Matovič

Matovič vyjádření šéfa diplomacie odmítl. „Je to zbytečná politizace této otázky. Sputnik V je stejná vakcína jako ostatní. Konečně bychom mohli přestat rozmýšlet nad tím, odkud tato vakcína pochází,“ řekl premiér.

Korčok navíc zopakoval svou kritiku Matoviče za to, že se předseda vlády v pondělí zúčastnil dovozu ruské vakcíny na letiště v Košicích. Dodal, že u již používaných vakcín proti covidu-19 Slovensko čekalo na jejich registraci unijní lékovou agenturou EMA. Naproti tomu Sputniku V slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí již udělil výjimku na využití v zemi i bez její registrace v EU.

Selhání znamená riziko rozpadu koalice, zní varování

Matovičova vláda, která nastoupila do úřadu loni v březnu, ve svém programovém prohlášení zdůraznila význam členství země v EU a v NATO. Matovič nákup ruské vakcíny obhajoval nedostatkem očkovacích látek v zemi.

Kvůli Sputniku V opustil čtyřčlennou slovenskou vládní koalici jeden poslanec, vláda se ve Sněmovně ale nadále může opírat až o ústavní většinu. Nejmenší vládní strana Za lidi ale varovala, že selhání při řízení pandemie a v očkovací strategii, která odsunula očkování starších a nemocných lidí na pozdější období, představuje riziko rozpadu koalice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

žanyn ( 24. března 2021 13:30 )

A kdepak jsou všichni to voliči pana premiera? Zalezlí do kouta, kde čekaj jak se to vyvine? Ale to je potom špatná vizitka pro Slovensko, ostatně stejně jako u nás. Asi ještě nedospěli k oné demokracii jako v USA, kde si voliči za panem Trumhpem stáli i přes důsledky. Prostě se nikdo neumí poučit z historie. Jen ona masmediální smršť. Proč se nerozhodne demokraticky a v duchu oné tržní ekonomiky, kterou všichni tak hlasitě podporují? Prostě vakcínu dát pro dobrovolné očkování a co se neuplatní dát panu premierovi a jeho spoluúčastným odpovědným k náhradě. Vše tak jednoduché...

mikes15 ( 3. března 2021 09:46 )

přesně tak

frantacizek ( 2. března 2021 21:01 )

Igor je stejně tak slabý premiér, že Slovensko o nic nepřijde..

frantacizek ( 2. března 2021 21:00 )

data jak reaguje lektvar Vladimira Vladimiroviče na mutace, tedy hlavně tu jihoafrickou, na kterou Astra, vyrobená na stejné bázi, nezabírá. Druhou variantou lokace je pak jih, pro teplomilnější a Brno a okolí, kde už probíhá komunitní přenos jihoafrické taky. Abyste neřekli, že nemáte na výběr, jak jste zvyklí z totalitního uspořádání

frantacizek ( 2. března 2021 20:58 )

tak tady máme už druhou pokusnou myš po náčelníkovi Prymule, kterou poté můžeme umístit do trutnovské rezervace i s povolením vycházek, což ocení hlavně náčelník, který nechce sedět doma ani v této době. Můžete se chytnou s náčelníkem za ruce a obejít na Trutnovsku všechny domácnosti tak, abychom měli data co nejrychleji.

Zobrazit celou diskusi