Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Trump nikam neodchází!“ Podle senátora Cruze se exprezidenta Washington děsí

Autor: ČTK - 
27. února 2021
22:24

Bývalý americký prezident Donald Trump se z politické scény nevytratí, ačkoli si to mnozí ve Washingtonu přejí. Uvedl to republikánský senátor Ted Cruz, který byl jedním z prvních řečníků letošního ročníku Konference konzervativní politické akce (CPAC). Úvodní den tradičního mítinku přinesl také kritiku opatření, která mají zabránit šíření nemoci covid-19, a zavádějící tvrzení o podzimních volbách.

Na CPAC se každoročně schází představitelé Republikánské strany a zástupci širšího konzervativního hnutí v USA, včetně různých komentátorů a aktivistů. Podle listu The New York Times (NYT) akce v minulých letech poskytovala spolehlivé vodítko ohledně rozpoložení republikánské voličské základny a osvětlovala představy oddaných aktivistů o budoucnosti strany.

„Pro stranické lídry se tyto otázky po listopadové volební porážce někdejšího prezidenta Donalda Trumpa staly obzvláště palčivými,“ pokračuje NYT.

Vystoupí i sám Trump

Podle agentury Reuters úvod konference ukázal, že Trump má v republikánském táboře i po lednovém násilném protestu jeho příznivců stále obrovský vliv. Během prvního dne se dočkal chvály od politiků i členů své rodiny, účinkující dokonce odhalili zlatou sochu 45. prezidenta Spojených států.

Senátor Cruz ve svém projevu řekl, že mnozí činitelé ve Washingtonu se Trumpa děsí. „A chtějí, aby odešel. Něco vám teď řeknu, Donald J. Trump nikam neodchází,“ prohlásil zástupce státu Texas, za což si vysloužil ovace zaplněného sálu.

Na konferenci konzervativců konané na Floridě ve městě Orlando vystoupí v neděli i samotný Trump, přičemž půjde o jeho první veřejný projev od odchodu z Bílého domu. Lidé z exprezidentova okolí zpravodajskému webu Axios řekli, že Trump plánuje vystoupit se vzkazem, že je „předpokládaným kandidátem“ Republikánské strany pro příští prezidentské volby.

O Trumpově další kandidatuře na hlavu státu se spekuluje už od listopadu, 74letý podnikatel zatím v tomto směru nic neoznámil.

„Budeme nosit roušky dalších 300 let“

Na CPAC vystupuje i řada dalších potenciálních uchazečů o Bílý dům, například bývalý ministr zahraničí Mike Pompeo, guvernér Floridy Ron DeSantis nebo senátor Tom Cotton. Značná část programu je ovšem věnovaná volbám roku 2020 a debatám o nepodložených obviněních z rozsáhlých podvodů. Konference v sobotu začala projekcí několikaminutového klipu, který podává zavádějící příběh o „volebním chaosu“ a „zrušení“ některých hlasů. „Volby z listopadu 2020 byly noční můra,“ prohlásil poté jeden z mluvčích.

Mluvilo se také o koronaviru, který si v USA vyžádal půl milionu mrtvých, přičemž vícero účinkujících kritizovalo protiepidemická opatření. Senátor Cruz zase vtipkoval o pravidlech nošení roušek. „Budeme nosit roušky dalších 300 let! (...) A jen tak mimochodem, ne jen jednu roušku, ale dvě, tři, čtyři! Roušek není nikdy dost!“ řekl.

Krátce před jeho vystoupením organizátoři CPAC připomínali, že roušky se musí nosit i v dějišti konference. Reakcí podle deníku The Washington Post byly nesouhlasné výkřiky z publika a bučení. „Jsme v soukromém objektu a chceme být ohleduplní k předpisům, které tady mají. Takže prosíme... měli byste nosit roušky,“ apelovala ředitelka CPAC Carly Conleyová.

Video  Donald Trump opouští Bílý dům.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi