Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Biden lže výrazně méně než Trump, odhalila analýza. Také ale vypouští nepravdy

Autor: ČTK - 
23. února 2021
22:56

Americký prezident Joe Biden se během prvního měsíce ve funkci ve svých vyjádřeních držel faktů více než jeho předchůdce Donald Trump v kterékoli části jeho mandátu. V dnešní analýze to uvádí televize CNN, podle níž však Biden nemá zcela čistý štít. Dopustil se několika nepřesných a zavádějících výroků, například o distribuci vakcín proti covidu-19 nebo o cestách s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Trump podle deníku The Washington Post (WP) vypouštěl každý měsíc desítky až stovky nepravdivých nebo zavádějících výroků, za čtyřleté funkční období nasbíral přes 30 000 takových prohřešků. Nejrychleji statistika WP narůstala na konci loňské předvolební kampaně, nejpomaleji pak na samém počátku Trumpova mandátu. Už na začátku jeho druhého měsíce v Bílém domě ale list evidoval přes 200 problematických vyjádření.

Biden se ani zdaleka neblížil bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi, ať už jde o kvantitu nepravdivých tvrzení, případně o jejich závažnost,“ napsala CNN po analýze desítek výroků nové hlavy státu. Zároveň poznamenává, že Biden toho během prvního měsíce prezidentství na veřejnosti namluvil výrazně méně než Trump.

Nejméně šesti nepřesných tvrzení se údajně dopustil minulý týden při vystoupení v diskuzním pořadu CNN. Tam například prohlásil, že kdyby byla federální minimální mzda každý rok navyšována podle míry inflace, ze 7,25 dolarů (154 Kč) na hodinu, které byly uzákoněny před 12 lety, by narostla už na 20 dolarů. Podle kalkulací CNN by ovšem inflační indexace dostala minimální mzdu na devět dolarů, nikoli na 20.

Jako nepřesný je hodnocen i Bidenův výrok, že vybrané kliniky v chudých čtvrtích amerických měst budou týdně dostávat milion dávek vakcín proti covidu-19. Představitelka současné administrativy následně uvedla, že plánem je vyčlenit milion dávek během „úvodní fáze“ daného programu.

Přešlapy přicházely i mimo zmíněný pořad, kde Biden reagoval na otázky voličů. V únorovém rozhovoru s televizí CBS například řekl, že čínského lídra Si Ťin-pchinga zná velmi dobře a že s ním „nacestoval 17 000 mil“. Není přitom jasné, zda tito dva politici vůbec někdy cestovali stejným dopravním prostředkem. Bílý dům CNN řekl, že Biden odkazoval na „celkové cesty tam a zpět... na setkání, která spolu měli“.

Podle CNN většinu svých nepřesných vyjádření Biden pronesl v momentech, kdy mluvil spatra. Demokratický politik v posledních měsících Američanům opakovaně sliboval, že bude coby prezident klást důraz na čestnost a pravdomluvnost. Význam pravdy zdůrazňoval i ve svém inauguračním projevu. „Každý z nás má povinnost a zodpovědnost... bránit pravdu a porazit lži,“ řekl 20. ledna.

Video  Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

tryskomys ( 25. února 2021 15:34 )

Je mu už 78 let,tak je rád ,že dejchá.

jen123 ( 24. února 2021 08:24 )

Pravdomluvný politik neexistuje!!!

Zobrazit celou diskusi