Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chruščev byl strůjcem vraždy Kennedyho? Exšéf CIA přišel s divokou teorií

Autor: Darina Jíchová - 
23. února 2021
21:03

Kolem atentátu na někdejšího amerického prezidenta Johna F. Kennedyho je dodnes mnoho nezodpovězených otázek, s jeho vraždou v roce 1963 se pojí nespočet spekulací a konspiračních teorií. Nové světlo do případu má vnést kniha exšéfa americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) R. Jamese Woolseyho, který na díle spolupracoval s bývalým šéfem rumunské tajné služby Ionem Mihaiem Pacepaem. Podle nich Kennedyův vrah Lee Harvey Oswald dostal rozkaz od tehdejšího sovětského vůdce Nikity Chruščeva, uvedl list Daily Mail.

Oswald v roce 1959 emigroval do Sovětského svazu, od mládí totiž inklinoval ke komunismu, nicméně už o tři roky později se vrátil zpět do USA. Podle nové knihy se vracel jako agent sovětské tajné služby KGB s úkolem zabít Kennedyho. S touto teorií přišel Woolsey, který v letech 1993 až 1995 stál v čele CIA.

Americký exprezident J. F. Kennedy Americký exprezident J. F. Kennedy | Reuters

Podle autorů Kennedyho vraha vyslali Sověti

Svoje tvrzení Woolsey a Pacepa zakládají na zprávě Warrenovy komise, která měla v roce 1963 za úkol vyšetřit okolnosti atentátu na Kennedyho. Dvojice autorů tvrdí, že závěry šetření nebyly dosud správně interpretovány. V závěrečné zprávě Warrenovy komise však stojí, že Oswald jednal sám a že za atentátem nestálo „žádné domácí ani zahraniční spiknutí“.

Woolsey a Pacepa v díle s názvem „Operace: Drak“, z anglického originálu Operation Dragon, píší, že Sověti změnili názor a atentát odvolali, Oswald se ale i přes rozkazy rozhodl jednat podle původního plánu. Autoři se v celém díle odkazují na 26 svazků Warrenovy komise, jejíž závěry byly už několikrát vydány a mnohokrát interpretovány.

Nově zpracované pojetí Kennedyho vraždy vyšlo v úterý 23. února, Pacepa se bohužel publikace svého díla nedožil, minulý týden ve věku 92 let zemřel na koronavirus. Autoři v knize vysvětlují, že přestože jsou závěry Warrenovy komise známé, nikdo až dosud plně nerozuměl jejich významu.

Zadal Oswaldovi misi sám Chruščev?

„Tyto kousky důkazů, které jsme dekódovali, dokazují, že Kennedyův vrah, Lee Harvey Oswald, měl tajnou schůzku v Mexico City se svým sovětským nadřízeným, soudruhem Kostinem, který patřil k 13. oddělení KGB, to se zabývalo atentáty v zahraničí,“ uvádějí autoři. Woolsey a Pacepa, který v roce 1978 utekl z Rumunska a získal azyl v USA, věří, že SSSR naverbovala Oswalda v roce 1957, když sloužil s námořnictvem v Japonsku.

Pohřeb JFK Pohřeb JFK | Reuters

Woolsey a Pacepa jsou toho názoru, že Oswald poskytl Sovětům informace, které v roce 1960 vedly k sestřelení amerického pilota Garyho Powerse. „A protože se Oswald osvědčil, dostal misi zabít Kennedyho,“ pokračují autoři. Spekulují o tom, že úkol mohl dostat od samotného Chruščeva. „I když si Oswald přál zůstat v SSSR, nakonec se nechal přesvědčit, vrátil se do USA a zabil prezidenta Kennedyho, kterého Chruščev nesnášel,“ vysvětlují Woolsey a Pacepa.

„Oswald dostal sovětskou manželku a v roce 1962 se vrátil zpátky do Ameriky,“ podle autorů ale následně Sověti misi odvolali. Oswald se ale rozhodl, že úkol vyplní. „Oswald věděl, že mu Nikita Chruščev, lídr SSSR a vládce jeho vysněného ráje a nového domova, zadal úkol. A věřil si, že ho zvládne vykonat,“ domnívají se autoři.

Novináři: Teorii knihy nepodporují žádné důkazy

„KGB a další představitelé SSSR si ale byli schopní uvědomit, že Chruščevovy bláznivé nápady ženou zemi do nukleární války,“ dodávají. Knihu měli možnost analyzovat novináři deníku The New York Post, kteří měli dílo k dispozici ještě před jeho vydáním, podle nich Woolsey a Pacepa nenabízejí žádné důkazy, které by jejich teorii potvrzovaly.

Dokládají ale dopis, ve kterém Oswald žádá o vízum do SSSR pro sebe, manželku a své dcery. Podle autorů jde o důkaz, že Oswald chtěl před atentátem odvézt rodinu do Sovětského svazu. V dopise následně žádal i o samostatné vízum pro sebe, to podle autorů vypovídá o plánu utéct po atentátu do SSSR.

Oswald byl ale v den atentátu na Kennedyho v Dallasu 22. listopadu 1963 zatčen, o dva dny později byl zastřelen Jackem Rubym. Oswaldova vražda je také zdrojem nespočtu konspiračních teorií.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme.  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

D Laghman ( 1. března 2021 03:45 )

Nedává smysl. Kdy be za to stal cizi stát, USA be udělala vsecho aby Oswald zůstal na živo. Stejně jak nechali obesit pedofila v nejcontrolovanejsi vězení v NY aby neprozradit prezidenty, princi a jiné high profile pedofily. Někdo chce prodávat knihy.

Zobrazit celou diskusi