Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Podcast: Můžou za teroristické útoky moderní technologie? Giganti je omezují, říká odborník

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
26. ledna 2021
06:00

Západní svět zažil za posledních 10 let několik brutálních teroristických útoků. Vůbec k těm největším patřila série výbuchů v Paříži v listopadu 2015, při nichž zemřelo 130 lidí. Britská televize BBC později odhalila, že útok byl koordinovaný pomocí ruské komunikační aplikace Telegram, jejíž tvůrci až do listopadu 2020 odmítali sledovat nebo mazat radikální islamisty. Jaké komunikační aplikace nyní využívají teroristé a jaké jsou jejich výhody, řekl v Blesk Podcast odborník na bezpečnost ze společnosti ESET Pavel Matějíček. 

Moderní technologie jsou stejně jako oheň dobrým sluhou, ale špatným pánem. Tvůrci komunikačních technologií proto v současnosti stojí před otázkou, do jaké míry mají ochraňovat soukromí svých uživatelů. Podle Matějíčka aplikace jako WhatsApp nebo Messenger ukládají velké množství uživatelských dat a mají i přístup k mnoha informacím v jejich telefonech. V případě nutnosti pak tato data můžou poskytnout bezpečnostním službám. Na druhou stranu Threema, Signal nebo Telegram střádají minimum dat, čímž chrání soukromí svých uživatelů: „Za mě je dobře, že takové aplikace existují. Pokud je někdo zneužívá, tak to není problém aplikace, ale toho člověka,“ vysvětluje odborník.

Tvůrce Telegramu Pavel Durov čelil za stejný postoj několikaleté mezinárodní kritice a pouhých několik týdnů před krvavým útokem v Paříži v listopadu 2015 svou aplikaci bránil: „Neměli bychom cítit vinu, že Islámský stát používá naši aplikaci. Pořád děláme správnou věc, že chráníme soukromí našich uživatelů,” uvedl na mezinárodní konferenci. Telegram však svůj postoj v listopadu 2020 podle Washington Post přehodnotil a začal odstraňovat uživatele šířící radikální islamismus. Teroristům to podle deníku sice ztížilo život, ale brzy si najdou zase jinou aplikaci. S tím souhlasí i Pavel Matějíček, podle kterého je současný trh s komunikačními aplikacemi opravdu rozmanitý.

Jak se technicky liší WhatsApp, Messenger a Telegram, jaké další aplikace jsou u extrémistů a teroristů oblíbené a jak si chránit svoje soukromí, prozradil v Blesk Podcast odborník Pavel Matějíček:  

Video Blesk Podcast: Můžou za teroristické útoky moderní technologie? Giganti je omezují, říká odborník - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi