Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Spojené státy jsou zpět, jásá šéfka unie. Papež František přeje Bidenovi vedení Boha

Autor: ČTK, Mii - 
20. ledna 2021
21:20

Mezi těmi, kdo vyjádřil potěšení nad dnešním uvedením Joea Bidena do funkce amerického prezidenta, byli britský premiér Boris Johnson, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, slovenská prezidentka Zuzana Čaputová nebo papež František.

„Spojené státy jsou zpátky. Evropa je připravená. Připravená se znovu spojit se svým starým a důvěryhodným partnerem, vdechnout nový život našemu opečovávanému spojenectví. Těším se na spolupráci s Joem Bidenem,“ napsala na twitteru šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Britský ministerský předseda Boris Johnson v projevu před parlamentem sdělil, že novou americkou administrativu vítá a těší se na spolupráci. „Těším se na společnou práci na našich společných prioritách - od boje s klimatickými změnami, přes překonání pandemie až po posílení transatlantické bezpečnosti,“ uvedl Johnson.

Novému šéfovi Bílého domu i viceprezidentce Kamale Harrisové popřál všechno dobré izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ve své zdravici vyzdvihl důležitost diplomatických otázek blízkovýchodního regionu. „S prezidentem Bidenem máme po mnoho desetiletí vřelý vztah. Těším se na spolupráci na stvrzení americko-izraelského spojenectví, na pokračování v upevňování mírových vztahů mezi Izraelem a arabským světem a na to, že budeme čelit společným výzvám, především hrozbě ze strany Íránu.“

Papež František sdělil, že se bude modlit, aby Bidena při jeho usilování o mír v USA i ve světě vedl Bůh. V prohlášení vydaném nedlouho poté, co druhý katolický prezident USA složil přísahu, František vyjádřil naději, že bude společně s Bidenem pracovat na rozvoji společnosti, která se bude vyznačovat spravedlností, svobodou a respektováním práv a důstojnosti každého jednotlivého člověka, především chudých, zranitelných a těch, kdo nejsou slyšet.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier vyjádřil svoji úlevu nad tím, že v Bílém domě usedá právě Joe Biden, a své přesvědčení, že tento pocit s ním sdílí mnoho jeho spoluobčanů. „Dnešek je dobrým dnem pro demokracii,“ uvedl Steinmeier.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zmínila ekologické snahy, kterým se nový šéf Bílého doma slíbil věnovat. „Dnes začíná nová kapitola transatlantického partnerství s Joem Bidenem a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Pojďme společně pracovat na ochraně našich demokratických hodnot a ochraně naší planety,“ napsala Čaputová.

Video  Přísaha Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi