Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Navalného drží v nechvalně známé věznici: Renovovali ji, místo díry v zemi má i záchod

Autor: ČTK - 
21. ledna 2021
14:52

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj čeká na soud, jenž rozhodne o tom, zda ho pošle do vězení za nedodržení pravidel dříve uloženého podmíněného trestu, v nechvalně známé vazební věznici Matrosskaja Tišina. Je pod přísným dohledem strážců a kvůli protikoronavirovým opatřením je v tuto chvíli v cele sám, napsala dnes agentura Reuters. Ruské úřady mezitím varují před sobotními protesty na podporu Navalného.

Vězení, ve kterém je nyní zavřený opoziční kritik Alexej Navalnyj, se nachází ve čtvrti Sokolniki na severovýchodě ruské metropole a areál jako věznice funguje od druhé poloviny 19. století.

V moderní době v ní pobýval například další kritik Kremlu a někdejší nejbohatší ruský oligarcha Michail Chodorkovskij. Za nevyjasněných okolností v ní v roce 2009 zemřel právník Sergej Magnitskij, jenž obvinil ruskou policii a justici z rozsáhlých defraudací, a podle ruské opozice byl zavražděn.

Tajemník: Cela Navalného vypadá slušně

„Četl jsem o něm (vězení) v knihách a teď jsem tady. Takový je ruský život,“ napsal Navalnyj ve zprávě, která se objevila na jeho instagramovém účtu. V současné době pobývá v cele pro tři vězně, ale kvůli opatřením proti šíření koronaviru v ní bude přinejmenším dva týdny sám, popsal tajemník komise dohlížející na podmínky ve vězení Alexej Melnikov.

Ten navštívil Navalného v pondělí v noci a později novinářům popsal, že opoziční politik má v cele lednici, rychlovarnou konvici či televizi.

„Nedávno Matrosskaju tišinu renovovali. Cela vypadá slušně,“ řekl Melnikov serveru Meduza. „Je tam záchod a ne díra v zemi. Teče tam teplá voda,“ podotkl. Uvedl rovněž, že Navalnyj děkuje svým příznivcům a je rád, že je zpět ve vlasti. Čtyřiačtyřicetiletý kritik Kremlu podle něj rovně řekl, že na něj zaměstnanci věznice nevyvíjí morální ani fyzický nátlak.

Pod striktní kontrolou

Další členka komise dohlížející na podmínky v ruských věznicích Marina Litvinovičová podotkla, že Matrosskaja tišina je známá tím, že dozorci vězně striktně kontrolují. Přičemž Navalnyj je v sekci, na níž podle agentury Reuters neformálně dohlíží ruské tajné služby.

„Motto této centrální kremelské věznice je izolace od informací. Je to o kontrole a izolaci,“ prohlásila Litvinovičová, podle níž mají obhájci někdy problém dostat se tam ke svým klientům, a ti, kteří nespolupracují s vyšetřovali, někdy postrádají přístup ke zdravotní péči.

Navalného matka si přitom postěžovala, že jí ve vězení sdělili, že od ní v tuto chvíli nemohou přijmout dopisy pro syna kvůli technickým problémům.

Alexej Navalnyj se vrátil do Ruska v neděli po skoro půlročním pobytu v Německu, kde se zotavoval z otravy látkou novičok, z níž viní ruskou tajnou službu a prezidenta Vladimira Putina. Kreml obvinění odmítá. Policie ho po příletu zatkla a soud v pondělí poslal na 30 dní do vazby, kde bude čekat na verdikt, zda ho pošle do vězení za nedodržení pravidel dříve uloženého podmíněného trestu.

Ruské úřady varují před protesty

Ruská generální prokuratura dnes varovala před účastí na úřady nepovolených sobotních protestech na podporu uvězněného Navalného. Před šířením výzev k účasti na nepovolených akcích varoval sociální sítě cenzurní úřad Roskomnadzor.

„Orgány na ochranu zákona dostaly pokyny k přijetí preventivních opatření a v odůvodněných případech i k pohnání viníků k odpovědnosti,“ uvedla generální prokuratura podle agentury TASS. Vyzvala také Roskomnadzor, aby omezil přístup k internetovým stránkám šířícím výzvy k sobotním demonstracím. Roskomnadzor podle TASS požádal vedení sociálních sítí VKontakte a TikTok, aby odstranily nezákonné výzvy vybízející k účasti nezletilých na nepovolených protestech.

Obavy z běloruského scénáře

Ministerstvo vnitra se obává vývoje událostí podle běloruského či dokonce kyrgyzského scénáře. „Analýza událostí, a to i v zemích blízkého zahraničí, umožňuje předpovídat jisté napětí v sociální a politické oblasti, a to i v hlavním městě naší země. Vynořuje se hodně zainteresovaných z ciziny, politických stran, pseudopolitiků, kteří se snaží rozkolísat situaci v politicky důležitém roce, kdy se uskuteční mnoho voleb v regionech, jakož i poslanců Státní dumy (dolní komory parlamentu),“ prohlásil první náměstek ministra vnitra Alexandr Gorovoj na poradě s kolegy z moskevské správy.

Nevyloučil, že i v Rusku by mohlo dojít k „rozkolísání situace“ po vzoru Běloruska či Kyrgyzstánu, kde loni na podzim revolta proti zfalšování parlamentních voleb vyústila ve změnu vedení státu.

Gorovoj podle listu Kommersant varoval, že ministerstvo vnitra může stíhat všechny, kteří vybízejí k účasti na nepovolených demonstracích ať v osobním kontaktu, na internetu či poštou, a ujistil, že podřízené jednotky ministerstva v regionech se po celé zemi připravují na sobotní nepovolené akce.

Zobrazit celou diskusi