Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ani pes, ani kočka. V útulku skončil sklípkan, majitel se odstěhoval a nechal Gwen napospas osudu

Autor: ČTK - 
16. ledna 2021
08:35

Zvířecí útulek v americkém státě Massachusetts hledal zájemce o adopci chundelatého domácího mazlíčka, kterým ovšem není běžný pejsek, kočička, ba ani králík nebo morče. Nový domov hledal sklípkan jménem Gwen, který skončil v adopčním středisku poté, co se jeho majitel odstěhoval a jeho s sebou nevzal, napsal časopis Newsweek. Díky sociálním sítím pavouk nakonec našel domov.

Zvířecí útulek MSPCA v Bostonu napsal na své účty na sociálních sítích, že nový majitel by měl být schopen poskytnout „opatrné zacházení a speciální péči“, kterou tento pavouk vyžaduje. „Jestli chcete chlupatého mazlíčka, toto by mohla být vaše šance... hledáme domov, který je připraven uspokojit Gweniny potřeby a udržet ji v bezpečí a zdravou.“

***Gwen has found her home, thanks for all your interest and support!*** Meet Gwen, our four year old Rose Hair...

Zveřejnil(a) MSPCA Boston Adoption Center dne Úterý 12. ledna 2021

Podle informací útulku jde o sklípkana chilského, pravděpodobně samičku, starou zhruba čtyři roky - dožít se může ještě dalších 15 let. Je už nejspíš plně dorostlá a dosahuje velikosti čajového podšálku.

Ředitel adopčních programů MSPCA Mike Keiley novinářům řekl: „Pro naše zaměstnance i dobrovolníky je vždycky zajímavé, když se do naší péče dostane sklípkan nebo tarantule, protože je to hodně nezvyklé.“

Za posledních 20 let to podle něj bylo zhruba deset různých sklípkanů a tarantulí. Péče o ně není náročná, ale vyžadují „čas a pozornost“ svého majitele.

Poté, co se pavoukův příběh objevil na sociálních sítích útulku, našel se zájemce, který Gwen adoptoval.

Naopak podle blogu, jehož autorkou je odbornice na pavouky Cornellovy univerzity Linda Rayorová, pavouci vyžadují relativně málo pozornosti, ovšem potřebná je stabilní péče, aby se mohli dožít potenciálně dlouhého věku.

Sklípkany a tarantule je třeba krmit jednou nebo dvakrát týdně, chovat v dostatečně velkém teráriu se správnou vlhkostí vzduchu a se správným množstvím vody. Většina sklípkanů a tarantulí pochází z tropických oblastí, proto vyžadují teplo.

Bohužel pro Gwen se druh sklípkan chilský nedočkal příliš hvězdného hodnocení. Podle Rayorové jsou „klidní, pohybují se pomalu, jsou hezcí, levní, ale zoufale nudní“. Některým lidem se nicméně líbí narůžovělé zbarvení jejich srsti, dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi