Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Biden zná Česko a pohřbil manželku i dvě děti. Kdo je muž, který vystřídal Trumpa?

Aktualizováno -
20. ledna 2021
22:55
Autor: ČTK - 
4. listopadu 2020
03:30

Demokratický prezident Joe Biden (77) se do Bílého domu vrátil po čtyřech letech. V sídle prezidentů USA už osm let působil - jako viceprezident Baracka Obamy. Biden dobře zná i Česko a zažil také několik osobních tragédií. První ženu a malou dceru mu vzala autonehoda, syna ze druhého manželství pak nádor na mozku. Jako prezident USA chce mimo jiné bojovat s rasovými nerovnostmi a oproti Donaldu Trumpovi má striktnější pohled na řešení pandemie koronaviru. Kdo je muž, který se stal 46. prezidentem USA?

Biden byl v letech 2009 až 2017 viceprezidentem USA. Funkci „druhého muže“ mu tehdejší prezident Barack Obama nabídl hlavně pro jeho letité zkušenosti v zahraniční politice. Než se stal Biden viceprezidentem, byl 36 let senátorem za stát Delaware. Nominace na prezidenta mu vyšla až napotřetíí. V roce 1988 z kampaně odstoupil kvůli podezření, že opsal projev. Nevyšlo mu to ani v roce 2008, kdy v primárkách skončil již velmi záhy - 3. ledna.

Do loňské prezidentské kampaně vstoupil loni v dubnu, v prvních primárkách se mu ale příliš nedařilo. Poté se za něj postavili mimo jiné i někteří odstoupivší demokratičtí kandidáti, například Pete Buttigieg, Amy Klobucharová nebo teď už viceprezidentka Kamala HarrisováBiden si potřebný počet delegátů nutných pro nominaci do voleb zajistil v primárkách začátkem června. V té době již ostatní uchazeči o nominaci své kampaně pozastavili.

Biden nedávno oznámil, že se hodlá zaměřit na boj s přetrvávajícími rasovými nerovnostmi, čímž se znovu ostře vymezil vůči svému sokovi a americkému prezidentu Donaldu Trumpovi. Svého konkurenta kritizuje i za to, že si neporadil s pandemií koronaviru v USA i s následnou ekonomickou krizí. Biden už loni v červnu představil svůj plán boje s koronavirem. 

Video  Přísaha Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

Biden se stavěl proti stahování vojáků a chce zpět do WHO

Biden také Trumpovi vytkl rozhodnutí o stažení amerických vojáků ze Sýrie nebo obchodní válku s Čínou. Podle Trumpa je demokrat naopak vůči Číně úslužný. Biden hodlá některá rozhodnutí svého předchůdce změnit. Obnovil by například členství USA ve Světové zdravotnické organizaci (WHO). Jako hlava státu by ale americké velvyslanectví v Izraeli ponechal v Jeruzalémě.

Ve funkci viceprezidenta se Biden angažoval hlavně v „horkých“ oblastech Iráku, Sýrie a Afghánistánu. Již v roce 2006 byl spoluautorem plánu, podle něhož měl být Irák rozdělen na sunnitské, šíitské a kurdské oblasti. Dnes již skončenou, téměř devítiletou válku zpočátku podpořil, později to ale označil za chybu a začal ji kritizovat. Biden se snažil také o zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem. Poté, co americká vláda v září 2009 odstoupila od plánu George Bushe na rozmístění protiraketového systému v Evropě (vůči němuž Biden nikdy netajil skepsi), vyslal jej Obama, aby v Evropě „žehlil“ situaci.

Video  Demokrat Biden navštívil rodný dům  - Reuters
Video se připravuje ...

„Popostrčil“ smlouvu START

Bidenových vyjednávacích schopností Obama využíval i na domácí půdě. Viceprezident mu pomohl v Senátu protlačit ratifikaci americko-ruské smlouvy o omezení jaderných zbraní START, kontroverzní zdravotní reformu či dohodu o zvýšení státního dluhu, která odvrátila bankrot země. Biden se také pokoušel prosadit zákony omezující velikost zásobníků veřejně dostupných poloautomatických zbraní či požadující přísnější prověrky zájemců o jejich koupi.

Biden se narodil 20. listopadu 1942 v pensylvánském Scrantonu. Vystudoval historii a politologii na Delawarské univerzitě (1965) a práva na Syrakuské univerzitě (1968). Začal pracovat jako právník a záhy se začal angažovat i v politice. V roce 1972 byl zvolen do Senátu za stát Delaware, v roce 1973 se ve svých 30 letech stal šestým nejmladším senátorem v historii USA. V horní komoře setrval až do ledna 2009, kdy se stal viceprezidentem. Poté Biden začal přednášet a byl jmenován profesorem na Pensylvánské univerzitě.

Obvinění ze sexuálního útoku odmítl

Loni v květnu Biden poprvé osobně popřel nová sexuální obvinění. Ta proti němu vznesla někdejší zaměstnankyně Senátu Tara Readeová, která tvrdí, že ji v roce 1993 Biden, tehdy senátor, sexuálně napadl v odlehlé části budovy Kapitolu, kde Kongres sídlí. Biden uvedl, že tato událost se nikdy nestala. Zastalo se jej několik bývalých zaměstnanců jeho tehdejší kanceláře. Readeová je jednou z žen, které loni hovořily o Bidenově nevhodném až obtěžujícím chování.

V osobním životě Bidena postihlo několik tragédií. V roce 1972, krátce po zvolení do Senátu, zahynula při nehodě jeho první manželka Neilia Hunterová spolu s malou dcerou. Jejich dva synové (Beau a Hunter) těžká zranění přežili. Od roku 1977 je podruhé ženatý, s manželkou Jill Tracy mají dceru Ashley Blazer. Syn Beau v roce 2015 podlehl ve svých 46 letech nádoru na mozku.

V roce 2017 jej Obama ocenil Prezidentskou medailí svobody, která je nejvyšším civilním vyznamenáním USA. Biden několikrát navštívil Česko, například v roce 2009 zde jednal o možné roli ČR v novém americkém systému protiraketového štítu.

Video  Lady Gaga na inauguraci prezidenta Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 25. srpna 2021 10:41 )

Jinymi slovy. Pan prezident se velkou cast zivota pohybuje v politickych kruzich. I tak je pro mne vekou zahadou, jak v jeho veku muze vykonavat tuto funkci, snad jsou amerikani jinak staveni..

snehulak ( 21. ledna 2021 09:38 )

No řekněme si to na rovinu. Nevypadá na úvodní fotce článku líp, než s tou kůží vytaženou až za uši při inauguraci? A co jiného u něho řešit? Že spojuje cenzurou? Že první nač se vrhne, je rušení výnosů předchozího prezidenta? Takové už USA jsou. Pokrytecké už jen tím heslem Svoboda slova (1.dodatek ústavy).

frantacizek ( 21. ledna 2021 05:33 )

no řekněme si to na placku - kdo v USA nezná Česko?? Když jen půlka Ameriky je z Moravy

yokky ( 20. ledna 2021 23:30 )

yokky ( 20. ledna 2021 23:30 )

Zobrazit celou diskusi