Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Je to k*kot.“ Sprosťárny na premiéra křičely i děti, protest ultras v Bratislavě se zvrhl

Aktualizováno -
18. října 2020
20:08
Autor: ČTK - 
17. října 2020
20:31

Před úřadem slovenské vlády v Bratislavě se v sobotu sešlo několik stovek fotbalových fanoušků a příznivců krajní pravice odmítajících aktuální opatření proti šíření koronaviru. Policisté proti radikálům, kteří na ně házeli kameny a láhve, použili slzný plyn a vodní dělo, informoval deník SME. Slovenská policie v té souvislosti řeší podezření na ohrožování mravní výchovy mládeže, hledá dospělé i děti, kteří se akce zúčastnili. Demonstrace fotbalových a hokejových fanoušků se očekává v neděli také v Praze.

Podle deníku SME se ve slovenské metropoli sešlo přibližně 400 až 500 lidí, kteří provolávali vulgární nadávky na adresu slovenského premiéra Igora Matoviče a požadovali jeho demisi. 

Kromě fotbalových fanoušků, kteří do Bratislavy přijeli z různých částí země, dorazili také příznivci krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko vedené Marianem Kotlebou.

„Matovič do basy“, skandovali podle Novinky.cz účastníci protestu. „Chceme svobodu, nikoli stále další omezující opatření. Matovičova vláda musí skončit,“ řekl webu jeden z účastníků protestu, člen rowdies z Trnavy.

Skandovaly i děti

Mezi protestujícími byly i děti. Na sociálních sítích se v sobotu začala šířit videa, která zachycují chlapce a dvě dívky mladšího školního věku, jak do megafonu křičí „Matovič je ko**t“. Případem se zabývá slovenská policie. „Pátrame po identitě osob na screenshotech z videa - dva muži s megafonem a tři děti (jeden chlapec a dvě dívky), případně pokud víte, pomohou nám i jména jejich rodičů. Dospělí jsou podezřelí z ohrožování mravní výchovy mládeže,“ uvedla slovenská policie v neděli na Facebooku a přidalal fotografie.

Ministr vnitra Roman Mikulec nepovolenou demonstraci kritizoval a jejím účastníkům vzkázal, že se nevyhnou spravedlnosti.

Došlo i na potyčky - zatímco demonstrující hooligans vytáhli světlice, dělobuchy a házeli po těžkooděncích lahve a kameny, schytali to slzným plynem a vodním dělem.

Za den na Slovensku zemřelo rekordních 11 pacientů s covidem

Je opravdu smutné, když v době, kdy u nás znepokojivě roste počet nakažených, je vyhlášen nouzový stav a zákaz shromažďování, se najdou lidé, kteří nic z toho nerespektují,“ napsal na facebooku Mikulec. Jediným cílem demonstrace fotbalových chuligánů a radikální pravice bylo podle něj provokovat.

V pátek slovenské úřady evidovaly druhý nejvyšší denní nárůst počtu případů koronaviru od začátku epidemie: přibylo 1968 infikovaných, čímž celková bilance vzrostla na 28 268. Počet úmrtí se zvýšil o dosud rekordních 11. Společně se šesti mrtvými během dneška tím celkový počet obětí v důsledku epidemie stoupl na Slovensku na 88. Hospitalizovaných je nyní 614 osob.

Země v reakci na šíření nákazy například zakázala konání hromadných akcí, uzavřela kina, divadla či wellness centra, střední školy přešly na distanční formu výuky. Nejvyšší soutěže v pěti sportech, včetně fotbalové a hokejové ligy, mohou pokračovat bez diváků. Premiér Matovič v sobotu oznámil, že Slovensko plánuje otestovat na koronavirus všechny obyvatele.

provokaterka ( 18. října 2020 00:42 )

V neděli budou podobní vypatlanci protestovat v Praze,doufám,že policie využije obušky a vodní děla.

e.lesanova ( 17. října 2020 22:28 )

Volat k zodpovědnosti svolavatele této stupidnosti, pokud dochází k agresi, ničení či dokonce napadání policistů, jde o trestný čin...mělo být proti těmto bezmozkům zakročeno naprosto nekompromisně, tyto praktiky, které zjevně podobné tupé hlavy inspirují demonstrace v zahraničí, u nás rozhodně tolerovat nebudeme...tvrdé tresty a maximální pokuty jsou na místě...

Zobrazit celou diskusi