Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Premiér podá demisi 3. ledna. Už ji má sepsanou a otevře cestu nové vládě

Aktualizováno -
28. prosince 2019
09:35
Autor: ČTK, kal - 
27. prosince 2019
21:25

Severomakedonský premiér Zoran Zaev v pátek potvrdil, že je podle dohody připraven podat začátkem ledna demisi a umožnit tak, aby se 12. dubna konaly předčasné volby. Informoval o tom zpravodajský portál a1on.mk. Zaev to učinil nedlouho poté, co ho v Česku 17. prosince přijal premiér Andrej Babiš (ANO).

Na uspořádání voleb se v říjnu domluvili předsedové všech velkých politických stran v zemi poté, co Evropská unie neschválila očekávané zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií.

„Jestliže Shromáždění (parlament) dodrží dané slovo, není třeba volby odkládat. Třetího ledna podám demisi a doufám, že ještě týž den bude možné dát mandát úřadujícímu premiérovi, aby mohl do večera sestavit vládu. Demise je napsaná a připravená, aby mohla být v příslušnou dobu podepsaná,“ řekl Zaev.

Premiér Zaev si jako podmínku dal schválení zákonů

Neprozradil, kdo bude na post úřadujícího premiéra navržen. Poznamenal pouze, že svého favorita má, ale rozhodující slovo v tom bude mít ústřední výbor jeho vládnoucího Sociálnědemokratického svazu (SDSM). K tomu, aby Zaev skutečně odstoupil, musí zákonodárný sbor do 3. ledna schválit dojednané zákony.

Zaev v říjnu oznámil, že si přeje předčasné volby, protože se lídři Evropské unie neshodli na zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií. Následně se vůdci hlavních severomakedonských politických stran domluvili na jejich uspořádání, včetně termínu 12. dubna. Zároveň potvrdili, že v zájmu zaručení poctivosti a demokratičnosti nynější vládu 100 dní před konáním voleb nahradí kabinet odborníků. V něm ministerstva vnitra a správy povedou lidé určení opozicí.

Unijní ambice Severní Makedonie překazil Macron

Přístupové rozhovory s EU byly hlavním cílem Zaevova politického úsilí. Pro jejich zahájení sice byla velká většina unijních zemí, zapotřebí ale byla jednomyslnost. Proti se postavil zejména francouzský prezident Emmanuel Macron. Paříž si přeje změnu přijímacího procesu, především opuštění dosavadního modelu projednávání mnoha kapitol přístupových rozhovorů souběžně a jeho nahrazení sedmi postupnými kroky s možností vrátit se kdykoli na začátek.

A tahle na návštěvu končícího severomakedonského premiéra v Česku vzpomínal Andrej Babiš ve svém letošním posledním nedělním hlášení z Čapího hnízda: „Přiletěl za mnou premiér Severní Makedonie Zoran Zaev. Naše setkání jsou vždycky přátelská.“

„Jak víte, já jsem byl v Makedonii letos v červnu. Usiluju o to, aby Evropská rada příští rok v březnu přijala jednomyslné rozhodnutí a zahájila přístupová jednání se Severní Makedonií i Albánií, i když to doteď některé státy zarputile odmítaly. Však jsem vám o tom fiasku na minulé Radě psal,“ zmínil Babiš.

„Severní Makedonie přitom už dávno úzce spolupracuje s Evropskou unií na posílení schengenského prostoru a je klíčovým partnerem při řešení nelegální migrace. My s nimi spolupracujeme i bilaterálně, Česká republika má v Severní Makedonii 1147 policistů, kteří pomáhají s ochranou hranic a patří mezi největší jednotky v zemi,“ dodal český premiér.

Video  Čechům přál bolest, Babiše chválil: Co prezident Zeman řekl ve vánočním poselství?  - TV Nova
Video se připravuje ...

Zaev se k moci dostal v roce 2017 a vše podřídil snaze přiblížit Severní Makedonii k přijetí do EU a Severoatlantické aliance. Kvůli dohodě s Řeckem ohledně nového názvu země - Severní Makedonie místo původního označení Makedonie - musel čelit ostré opozici nacionalistů. Atény ale díky tomu přestaly blokovat cestu balkánského souseda do obou uskupení.

Severní Makedonii se již podařilo podepsat protokol o přistoupení k NATO, dokument však musí ještě ratifikovat parlamenty všech členských států.

1917 ( 29. prosince 2019 23:42 )

Pro:jen_pravda
Nevím proč jste si vzal takové přihlašovací jméno když z Vašich úst se právě řinou ty pomeje a splašky, asi proto, že jste v životě nic nedokázal a můžete vzteky puknout závistí, že zůstáváte na pomyslném smetišti. A doufám, že jste nebyl fandou prezidenta Havla, protože ten by se z Vás musel v hrobě obracet. I když jsem nebyl fanda ani pana Havla a už vůbec ne pana Klause, ale ctil jsem jako demokrat výsledky voleb, ale toho se u Vás nemůže nikdo dočkat! "Demokraate"!!!!!!!

Jen_pravda ( 29. prosince 2019 09:00 )

Nádher­ný,pov­znáše­jicí a uspokojující pocit videt, jak lidskemu koblihovému hnoji falešnych poctivců ,koblihovému odpadu žere nervy a trhá psychiku naš nejhorší prezident co kdy byl :👎👎 ing.Milouš Eman.🤗👍🤗👍🤗😂 a estébák Andrej Babiš!👨🏻
Uduste se vzteky koblihová svoloči 👍👍👍👍👍
Jdu otevřít šampíko!👍🤣😍🤣🤗😂😘😝😁😀🥰

1917 ( 29. prosince 2019 05:22 )

Pro jarbiho a ostatní negativní pisálky
Pokud je mi známo tak na rozdíl od Severní Makedonie po demokratických volbách a následné koalici ustanovené dle výsledků voleb, nebyl v koaliční smlouvě a ani parlamentem odsouhlaseném prohlášení vlády, ani písmenko o nějaké podmínce a případné demisi premiéra a následně vlády. Takže se běžte hezky vyčůrat a hajdy do postýlek, blbečkové!

jarby ( 29. prosince 2019 01:05 )

Také jsem s očekáváním otevřel článek a bohužel, stbák se k tomu nemá...a jeho bezmozci mají v diskuzích bojovku.

marmat ( 28. prosince 2019 23:14 )

zden­kku.­..je­n_prav­do..­.Tem­ple.­...Te­n_co_b­ude_­staI­e:
Nejhorší verze je:
pokud Vám při tom všem klonování a kopírování
ZASKOČÍ Šampáňo

Zobrazit celou diskusi