Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Putin se stal počtvrté prezidentem. Fandí mu skoro 80 procent lidí

Autor: ČTK, AKu - 
7. května 2018
12:19

Vladimir Putin se stal počtvrté ruským prezidentem. V Andrejevském sále moskevského Kremlu v pondělí v poledne místního času (11:00 SELČ) složil prezidentskou přísahu. Nynější mandát mu skončí v roce 2024, o další se podle ruské ústavy nemůže ucházet. Za předsedu své vlády si staronový prezident vybral opět Dmitrije Medvěděva.

Putin byl znovuzvolen do nejvyšší funkce v březnových prezidentských volbách, v nichž získal více než 76 procent hlasů. Zemi de facto vládne již více než 18 let - ať už jako prezident či jako premiér.

„Považuji za svou povinnost a za smysl svého života dělat vše pro Rusko, pro jeho přítomnost a budoucnost,“ uvedl dnes Putin v inauguračním projevu. „Učiním vše, abych posílil moc, prosperitu a slávu Ruska,“ dodal.

Zůstává i Medvěděv

S prezidentovou inaugurací je podle ruské ústavy spojeno odstoupení vlády. V čele té dosavadní stál šest let, tedy po celý Putinův mandát, Dmitrij Medveděv. Žádné oficiální informace o tom, zda Medveděv v premiérské funkci zůstane, anebo ho vystřídá někdo jiný, však nebyly až do pondělka k dispozici. Po inauguraci Putin nicméně navrhl Medvěděva do funkce předsedy vlády i na další volební období.

Putin byl hlavou státu po dvě funkční období v letech 2000 až 2008. Třetí mandát za sebou mu však ústava nepovolovala, a tak ho v Kremlu na čtyři roky vystřídal jeho chráněnec Medveděv, zatímco Putin se přesunul do čela vlády. V roce 2012 si zase funkce vyměnili.

V letošních prezidentských volbách neměl Putin žádného vážného protikandidáta. Opoziční vůdce Alexej Navalnyj nesměl ve volbách kandidovat. Na demonstracích, které Navalnyj v sobotu svolal do téměř stovky ruských měst na protest proti novému Putinovu mandátu, policie pozatýkala přes 1600 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi