Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kim si vzal na summit vlastní záchod, bojí se o fekálie. Bodyguardy nechal cválat u auta

  • Autor: Darina Jíchová,ČTK - 
    27. 4. 2018
    13:50

    V pátek došlo k historickému setkání vůdce KLDR Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Muži se sešli na hranicích svých zemí v demilitarizované zóně ve vesnici Pchanmundžom. Kim mezikorejský summit označil za „počátek nové epochy – epochy míru“. Mun se nechal slyšet, že jejich společná schůzka je „darem pro celý svět“. Kim se na jednání pečlivě připravoval, přivezl si s sebou armádu bodyguardů, mladší sestru a vlastní záchod.

  • 1.Kimův osobní záchod

    O severokorejském diktátorovi je známé, že kamkoliv cestuje, vozí s sebou i vlastní záchod. Potvrdilo to několik zběhů, jeden z nich řekl novinářů z Washington Postu, že toaletu má také jeho speciálně upravený mercedes, ve kterém přicestoval i do Pchanmundžomu.

    Krádež exkrementů

    Severokorejci tak chtějí zabránit tomu, aby se nepřátelští agenti zmocnili vůdcovy moči a exkrementů, ze kterých by mohli zjistit, jak na tom Kim zdravotně je a jak se stravuje.

    Odborník na Severní Koreu Jeffrey Lewis jednou vtipně poznamenal, že USA by mohly poslat raketu na Kimův osobní záchod jen, aby mu dokázaly, jak přesné informace a střely mají. „Byla by to pro Kima jasná zpráva, že i přes svůj velký arzenál není v bezpečí, ani když si odskočí na trůn,“ uvedl v lednu Lewis.

  • 2.Úsměvy a fascinace jihokorejskými vlaky

    Setkání dvou vůdců začalo úsměvem, vřelým pozdravem a potřesením rukou. Poté prošli po červeném koberci mezi nastoupenou jihokorejskou čestnou stráží oblečenou v tradičních modro-žluto-červených uniformách a vešli do Mírového domu na jihokorejské straně ke společnému jednání.

    Mun Če-in a Kim Čong-un v objetí. Mun Če-in a Kim Čong-un v objetí. | Reuters

    Během rozhovorů Kim krátce zmínil severokorejské zběhy a kvalitu silnic a dopravy obecně. Severokorejský vůdce přiznal, že jejich cesty nejsou dobré, v horských oblastech jsou podle něho velmi nebezpečné. Dodal, že delegace, která se v zimě účastnila olympiády, byla fascinovaná rychlostí a kvalitou jihokorejských vlaků.

  • 3.Běžící bodyguardi

    O Kimovo bezpečí se stará vycvičený tým bodyguardů, kteří jsou pečlivě vybíráni nejen podle svých schopností, ale i vzhledu – Kim požaduje, aby byli vysocí, svalnatí, schopní a pohlední.

    Až k hranicím, kde už na severokorejského vůdce čekal prezident Mun, ho doprovodil celý zástup ozbrojených osobních strážců v černých oblecích s bílou košilí a modrobílou kravatou. Vůdce nechrání jen před nepřáteli, ale také před bakteriemi.

    Jen několik minut předtím, než Kim Čong-un vešel dovnitř, prohledal Mírový dům severokorejský bezpečnostní tým, který pátral po výbušninách a odposlouchávacích zařízeních, a do vzduchu, na křesla i na knihu hostů, kterou měl Kim podepsat, nastříkal dezinfekci.

    Dezinfekce a běžící ochranka

    Do takto ošetřené knihy poté Kim vepsal slova plná naděje: „Nyní začínají nové dějiny. Věk míru od počátečního historického bodu.“

    Kimova ochranka vydezinfikovala stůl, křeslo i památní knihu. Kimova ochranka vydezinfikovala stůl, křeslo i památní knihu. | Reuters

    Kim Čong-un a Mun Če-in uzavřeli první kolo jednání historického summitu, muži odděleně poobědvají a setkají se znovu na slavnostní večeři, kam je doprovodí jejich manželky. Kim odjel zpět do KLDR v černé limuzíně, kolem níž běželi jeho osobní strážci.

  • 4.Severokorejská princezna

    Jedinou ženou na summitu byla mladší sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong, čímž potvrdila, jak významnou roli ve vládě Kim Čong-una zastává. Zahraniční tisk ji označil za druhou nejmocnější postavu tamního režimu. K místu setkání kráčela po bratrově boku, pod dohledem skupiny bodyguardů.

    Kouzlo Kim Jo-čong

    KLDR již reprezentovala na letošní olympiádě, kde prezidentovi Munovi předala pozvánku na společné jednání s Kim Čong-unem. Během svého pobytu naprosto okouzlila tisk, který ji přirovnával k Ivance Trumpové, o Kim ale napsal, že je skromnější.

    Kim Čong-una na mezikorejské jednání doprovodila jeho sestra Kim Jo-čong. Kim Čong-una na mezikorejské jednání doprovodila jeho sestra Kim Jo-čong. | Reuters

    Vedle Kim Jo-čong doprovázel vůdce ještě kontroverzní generál Kim Jong-čchol, který je podezříván, že nechal potopit jihokorejskou válečnou loď.

  • 5.Borovice = symbol míru

    Kim a Mun společně zasadili strom, jednalo se o borovici z roku 1953, kdy byla podepsána dohoda o příměří, jež ukončila boje korejské války. Borovice má symbolizovat mír a prosperitu. Pro tento akt byla na místo dovezena půda z obou Korejí, ceremoniál zakončilo zalití sazenice. Kim použil vodu z jihokorejské řeky Han a Mun ze severokorejského toku Tedong.

    Kim Čong-un a Mun Če-in společně zasadili strom. Kim Čong-un a Mun Če-in společně zasadili strom. | Reuters

    Kim Čong-un a Mun Če-in ke kmeni stromu nasypali několik lopat hlíny z nejvyšší jihokorejské hory Halla a severokorejské posvátné hory Pektu, na které se podle legend vládnoucích komunistů narodil otec stávajícího vůdce a někdejší hlava státu Kim Čong-il.

  • 6.Vážné tváře na společné procházce

    Kim a Mun vyrazili na krátkou procházku, zcela neplánovaně pozval severokorejský vůdce prezidenta i na území patřící KLDR. Mun prohodil, že v KLDR už jednou byl, a s drobným zaváháním překročil hranice. Tisk sledoval muže na procházce jen zpovzdálí, není tedy jasné, o čem mluvili, oba se však tvářili vážně. Hovor většinu času vedl Mun a Kim pouze přikyvoval.

    Kim Čong-una vítaly v demilitarizované zóně jihokorejské děti. Kim Čong-una vítaly v demilitarizované zóně jihokorejské děti. | ČTK

    Přímý přenos ze setkání korejských vůdců přenášely všechny jihokorejské televize, sledovaly ho také děti ve školách. „Je to jako ve filmu,“ hodnotili summit žáci jedné základní školy.

  • 7.Reakce Číny

    Čínské ministerstvo zahraničí na svých stránkách sdílelo prohlášení, že jsou nadšení z jednání mezi oběma Korejemi. „Čína blahopřeje oběma vůdcům k historickému kroku, který učinili, a obdivuje jejich odvahu a politické rozhodnutí,“ řekla novinářům na tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing. „Doufáme, že přinese ovoce,“ dodala.

    Objevily se však zprávy, že některé záběry z mezikorejského summitu nebudou v Číně zveřejněny. Důvodem je setkání mezi prezidentem Si Ťin-pchingem a indickým premiérem Naréndrou Módím, kteří dnes jednají o napětí na společných hranicích. Čínská média podle všech informací nechtějí, aby mezikorejská schůzka zastínila důležitost jejich vlastního summitu.

lunatic ( 28. dubna 2018 14:55 )

líbí se mi Kimovy seprané džíny

Zdeněk Kopečný ( 27. dubna 2018 18:32 )

Ten záchod bude mít vůdce Kim nejspíš v tom svém mrcasu hned pod sedadlem. Možná má takový, jako je na ISS. Asijci ale mívají dřepací WC (třeba Japonci). Jak by tam ale asi dřepal, byv pak třeba v zatáčce vynesen odstředivou silou ? Copak asi dělají s tím haj.zlobsahem; uchovávají ho pro muzeum ?

ivoadler ( 27. dubna 2018 15:13 )

Rozbor moče a ho ven za účelem zjištění zdravotního stavu představitelů cizí země je bohužel běžnou praxí zpravodajských služeb. Za této situace se využívání vlastního záchodu diví jen wool.

havran2 ( 27. dubna 2018 14:17 )

Ta jeho velká prd.l nevleze na normální záchod,proto musí vozit svůj ! ! !

Zobrazit celou diskusi