Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hranolky z McDonald’s mají klíč k léčbě plešatosti, tvrdí vědec. Myším zhoustla srst

Autor: Mii - 
5. února 2018
20:50

Alopecie neboli plešatost je problém, kterým trpí miliony lidí po celém světě. Její zaručená léčba sice neexistuje, možná se ale brzy objeví. A to díky výzkumu profesora Junji Fukundy z Yokohamské národní univerzity. Po sérii experimentů na myších odborník zjistil, že látka dimethylpolysiloxane (PDMS) společně s kmenovými buňkami dokáže výrazně podpořit růst vlasových kořínku. Je to přitom látka, která je běžně k nalezení v hranolkách z restaurací McDonald’s.

Metoda, na které tým pracuje, má podle profesora velice slibné výsledky. Myši měly už během několika dní po aplikaci buněk novu hustou srst, která by za jiných okolností nebyla možná. Proces byl navíc tak zřetelný, že by měl ve stejné míře fungovat i na lidech.

Současnému výzkumu předcházel jiný, podobně úspěšný. Japonský tým vypěstoval v laboratorních podmínkách zárodky vlasových folikul (HFG), což se nikdy před tím nepodařilo. Tyto zárodky jsou buňkami, ze kterých dospělé vlasové folikuly rostou, což z nich dělá „svatý grál“ všech výzkumů plešatosti. Jakmile se totiž podaří regenerovat zárodky, podaří se regenerovat i vlasy.

Látka snižuje pěnění oleje

Kmenové buňky už ale četnými průzkumy prošly a samy o sobě by nestačily. Novinkou, kterou Fukundův tým použil, byla látka dimethylpolysiloxane. Aplikovali ji do místa, ve kterém byly buňky kultivovány. Je to ta samá látka, kterou používá McDonald’s při smažení svých hranolek, aby olej tolik nepěnil.

Látka experimentu pomohla, protože dokázala propouštět kyslík. „Klíčem k masové produkci HFG byla volba správného substrátového materiálu pro kultivaci buněk. Použili jsme prodyšný dimethylpolysiloxane a fungovalo to skvěle,“ vysvětloval profesor ve studii zveřejněné v časopise Biomaterials. „Podařilo se nám vytvořit až 5000 buněk HFG najednou. Když jsme je pak transplantovali do myší, došlo k regeneraci srsti,“ pokračoval.

Holé myši měly za několik dní hustou srst

Každoročně jsou za léčbu plešatosti utraceny miliardy korun. Výsledky jsou ale různorodé a o velkém efektu se nedá mluvit. Nový výzkum podle Fukundy představuje naději pro významný počet lidí po celém světě, který se navíc se stárnoucí populací bude zvyšovat.

„Doufáme, že tato technika pomůže s léčbou problémů, jako je androgenní alopecie (mužská pleš, nejčastěji dědičná, pozn. red.). Máme data, která ukazují, že je to možné,“ nastínil využití výzkumu profesor. Zcela holé myši, které po pár dnech měly hustou srst, to potvrzují.

Někteří lidé při alopecii volí paruky:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi